ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Θρήνος στις Σέρρες: Ερωτήματα και αναζήτηση ευθυνών για το θάνατο 11χρονου μαθητή
Θρήνος στις Σέρρες: Ερωτήματα και αναζήτηση ευθυνών για το θάνατο 11χρονου μαθητή
(Φώτο : cnn.gr)
06 Δεκ
0
Σχόλια

Θρήνος στις Σέρρες: Ερωτήματα και αναζήτηση ευθυνών για το θάνατο 11χρονου μαθητή

Στη θλίψη έχει βυθιστεί το πανελλήνιο μετά από το θάνατο 11χρονου μαθητή από έκρηξη λέβητα σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες, με τις Αρχές να ερευνούν τα αίτια της τραγωδίας και να αναζητούν τις ευθύνες υπευθύνων στην τραγική αυτή υπόθεση.

Τα αναπάντητα ερωτήματα της τραγωδίας παραμένουν: η έκρηξη σημειώθηκε μετά από την μετατροπή καυστήρα πετρελαίου σε γεωθερμία, και το σύστημα λειτουργούσε για πρώτη φορά χθες, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.

Η έκρηξη σημειώθηκε στο ισόγειο του ολοήμερου 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, όπου βρίσκεται το λεβητοστάσιο.

Η πόρτα του λεβητοστασίου εκτοξεύτηκε 30 μέτρα μακριά και χτύπησε τον 11χρονο, που κατέληξε από τα τραύματά του.

Υπεύθυνοι για τη συντήρηση και επισκευή των σχολείων και όλων των επιμέρους συστημάτων είναι οι δήμοι και οι τεχνικές τους υπηρεσίες.

Βάσει νόμου, πριν από την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς υπάρχει φύλλο συντήρησης στο λεβητοστάσιο, το οποίο συμπληρώνεται από τον μηχανικό που πραγματοποιεί τον καθαρισμό και τη συντήρηση.

Υπεύθυνοι για τη συντήρηση των σχολείων είναι οι Δήμοι / EUROKINISSI
Υπεύθυνοι για τη συντήρηση των σχολείων είναι οι Δήμοι / EUROKINISSI

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο διευθυντής του σχολείου είχε ζητήσει από τους τεχνικούς να κάνουν τις εργασίες για τη μετατροπή του λέβητα το Σάββατο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει τις εργασίες σε σχολικά κτήρια κατά τις ώρες λειτουργείας τους.

Οι έλεγχοι στις σχολικές μονάδες πρέπει να είναι συστηματική και σε περίπτωση προβλήματος, θα πρέπει να γίνεται επανέλεγχος.

Το ερώτημα, λοιπόν, που γεννάται είναι εάν είχαν γίνει επανέλεγχοι από τους ανθρώπους που προχώρησαν στην μετατροπή του καυστήρα.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το λεβητοστάσιο εκτιμάται πως ήταν πρόχειρη κατασκευή, μια προσθήκη στο κυρίως κτήριο του σχολείου.

Έτσι θα πρέπει να ελεγχθεί εάν είχαν τηρηθεί οι πολεοδομικοί κανόνες αλλά και οι προδιαγραφές για τοποθέτηση λέβητα.

Και αυτό γιατί βάσει νομοθεσίας, ο λέβητας δεν πρέπει να βρίσκεται εκτός κτηρίου.

Φωτογραφία από το σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη / EUROKINISSI
Φωτογραφία από το σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη / EUROKINISSI

Ειδικοί εκτιμούν ότι για κάποιο λόγο -ο οποίος μένει να αποσαφηνιστεί- δεν λειτούργησαν τα ασφαλιστικά συστήματα του καυστήρα για έναυση και παύση, με αποτέλεσμα να σημειωθεί η έκρηξη.

«Έκλεισαν τις βάνες του λέβητα και δεν ασφάλισαν τον καυστήρα» εκτιμά ο πρόεδρος συντηρητών καυστήρων Σερρών, Γιώργος Κοτσανπαπάς, σχετικά με την έκρηξη στο λεβητοστάστιο στο 9ο Δημοτικό Σχολείο που οδηγήσε στον θανάσιμο τραυματισμό ενός 11χρονου και στον τραυματισμό δύο άλλων μαθητών».

Σχετικά με το πώς έγινε η φονική έκρηξη στις Σέρρες, ο πρόεδρος συντηρητών καυστήρων Σερρών, Γιώργος Κοτσανπαπάς, μιλώντας στο Star, δήλωσε:

«Κλείσανε τις βάνες του λέβητα και δεν ασφαλίσανε τον καυστήρα να μην μπορεί να ανάψει ο καυστήρας του πετρελαίου. Άναψε για κάποιο λόγο, είτε από τον θερμοστάτη είτε από διακόπτη είτε κάποιος έβαλε χέρι και τον άναψε. Αυτό θα το δει ο εμπειρογνώμονας. Έτσι, ο καυστήρας όταν άναψε, ”έσκασε” ο λέβητας, γιατί ήταν κλειστές οι βάνες πάνω από το λέβητα».

Αναζήτηση ευθυνών

Πραγματογνώμονες έχουν ήδη ξεκινήσει να διενεργούν έρευνες στον χώρο της έκρηξης, που φαίνεται να σημειώθηκε ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν εργασίες στο λεβητοστάσιο.

Το σχολείο, όπου σκοτώθηκε ο 11χρονος και τραυματίστηκαν ελαφρότερα δύο ακόμη μικροί μαθητές, θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας.

Στη θλίψη έχει βυθιστεί το πανελλήνιο / EUROKINISSI
Στη θλίψη έχει βυθιστεί το πανελλήνιο / EUROKINISSI

Παράλληλα, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον δήμο Σερρών δεν θα λειτουργήσουν μέχρι την ημέρα της κηδείας.

Εξαιτίας της ανείπωτης αυτής τραγωδίας, σε ένδειξη πένθους, ο Δήμος Σερρών αναστέλλει τις επόμενες ημέρες όλες τις προγραμματισμένες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο εισαγγελέας Σερρών ζήτησε ήδη από τη Δευτέρα τη διερεύνηση των ευθυνών για τη γονική έκρηξη στο σχολείο.

Να αποδοθούν οι ευθύνες για την τραγωδία με το νεκρό παιδί σε σχολείο των Σερρών, δεσμεύονται τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας.

«Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μας έχει συγκλονίσει.

Η σκέψη μας είναι στους γονείς και την οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των παιδιών που τραυματίστηκαν.

Είμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου Δήμο για να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες» τονίζει η σχετική ανακοίνωση των υπουργείων».

 

Πηγή : cnn.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.