ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ένοπλες Δυνάμεις: Προβολή ισχύος στα νησιά - Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις
Ένοπλες Δυνάμεις: Προβολή ισχύος στα νησιά – Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις
(Φώτο : cnn.gr)
03 Δεκ
0
Σχόλια

Ένοπλες Δυνάμεις: Προβολή ισχύος στα νησιά – Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

Με μία εντυπωσιακή προβολή στρατιωτικής ισχύος στη Ρόδο, η Αθήνα «απαντά» στην προκλητική ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που αξιώνει την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, την ώρα που απέναντι τους βρίσκεται ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Μεσογείου.

H άσκηση «ΚΟΛΟΣΣΟΣ» απέδειξε όχι μόνο το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και την ετοιμότητα τους να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή, είτε αυτή εκδηλωθεί μέρα, είτε νύχτα όπως προέβλεπε το σενάριο της άσκησης «ΒΕΛΛΕΡΕΦΟΝΤΗΣ» που έλαβε χώρα λίγες ώρες πριν, στη Λέσβο.

Ισχύς πυρός

Και στις δύο περιπτώσεις, αξιοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα στρατιωτικά μέσα των νησιών ενώ συμμετείχαν και Μονάδες της Αεροπορίας Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Άρματα μάχης, πυροβόλα, πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών, αντιαρματικά, πολυβόλα και ελεύθεροι σκοπευτές «ισοπέδωσαν» το Πεδίο Βολής Κατταβιά της Ρόδου, την ώρα που επιθετικά ελικόπτερα Apache και αναγνωριστικά Kiowa Warrior προσέφεραν υποστήριξη από αέρος. Την παρθενική τους εμφάνιση έκαναν και τα αμερικανικής κατασκευής θωρακισμένα τροχοφόρα Μ1117 Guardian της 95ης ΑΔΤΕ τα οποία έχουν τραβήξει την προσοχή της Άγκυρας.

«Είναι γεγονός ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, είναι δύσκολα γι’ αυτούς που εκφράζουν επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας. Όταν βλέπεις τι συμβαίνει σε ένα πεδίο ασκήσεων με πραγματικά πυρά, αντιλαμβάνεσαι ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα για όσους έρθουν» τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος αφού συνεχάρη τα Στελέχη του Στρατού Ξηράς και των υπόλοιπων Κλάδων που συμμετείχαν στην εντυπωσιακή άσκηση.

Ενίσχυση σε όλα τα μέτωπα

Κι ενώ η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της απόκτησης των ισραηλινών SPIKE NLOS αλλά και των Κορβετών που θα ενισχύσουν τον Στόλο, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός των επόμενων ημερών, η Πολεμική Αεροπορία παραλαμβάνει νέα αεροσκάφη που εκτινάσσουν τις επιχειρησιακές της δυνατότητες.

Το 9ο Rafale F3R νέας κατασκευής βρίσκεται πλέον στο ελληνικό οπλοστάσιο και ένα ακόμη αναμένεται να φτάσει στην Τανάγρα πριν το τέλος του χρόνου, με τη δεύτερη παρτίδα «δελταπτέρυγων» να ολοκληρώνεται στις αρχές του 2023. Πλέον, τα ελληνικά Rafale, εκτός από τους «φονικούς» πυραύλους αέρος – αέρος METEOR και τους πανίσχυρους MICA, εξοπλίζονται και με αντιπλοϊκούς EXOCET που αποτελούν τον εφιάλτη κάθε εχθρικού Στόλου.

Ταυτόχρονα, η Πολεμική Αεροπορία υποδέχεται νέες «Οχιές» με ένα F-16 Viper να προστίθεται στην 343 Πολεμική Μοίρα «Αστέρι» στη Σούδα και ένα ακόμη να αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, αφού απομένουν ελάχιστες ώρες πτήσης για να ολοκληρώσει τις δοκιμές του και να ταξιδέψει στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Με τα δύο αυτά αεροσκάφη, η 343 θα διαθέτει τέσσερα F-16 Viper ενώ το πέμπτο θα ενταχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου. Σημαντικό ορόσημο για την αναβάθμιση των ελληνικών Block 52+ adv σε Viper είναι πως από εδώ και στο εξής, οι δοκιμές θα γίνονται αποκλειστικά από Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς το πρόγραμμα μπαίνει πλέον στην κύρια φάση του.

 

Πηγή : cnn.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.