ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τείχος από ατσάλι στον Έβρο με τεράστια δύναμη πυρός
Τείχος από ατσάλι στον Έβρο με τεράστια δύναμη πυρός
(Φώτο : cnn.gr)
01 Δεκ
0
Σχόλια

Τείχος από ατσάλι στον Έβρο με τεράστια δύναμη πυρός

Άστραψαν και βρόντηξαν οι «Χαλύβδινοι Θώρακες» της 50ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «ΑΨΟΣ» προβάλλοντας την ετοιμότητα και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης τους.

Με εντυπωσιακές βολές ακριβείας και άριστες τακτικές κινήσεις, οι «μαυροσκούφηδες» του Δ’ Σώματος Στρατού, έκαναν επίδειξη δύναμης μια ανάσα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Άλλωστε, η 50η Μ/Κ ΤΑΞ φυλάει Θερμοπύλες καθώς η κύρια αποστολή της είναι η άμυνα του Έβρου και της Θράκης. Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς που έχει την ευθύνη της προστασίας ενός από τα πλέον κρίσιμα σημεία της ελληνικής Επικράτειας.

Στον Έβρο πάντως, με μέριμνα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ορθώνεται ένα αδιαπέραστο τείχος από ατσάλι με τεράστια δύναμη πυρός. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν και τα αμερικανικής προέλευσης Τεθωρακισμένα Μ1117, τα οποία μετά τα νησιά, εξοπλίζουν και τις Μονάδες της πρώτης γραμμής στον Έβρο. Τα νέα Τεθωρακισμένα του Στρατού Ξηράς έκαναν μάλιστα, την πρώτη τους εμφάνιση στο Πεδίο Βολής «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ», καθώς συμμετείχαν στις βολές και τα επιχειρησιακά αντικείμενα που εκτελέστηκαν από τμήματα και μέσα της 50ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας.

Νέες παραλαβές

Μέχρι σήμερα, ο Ελληνικός Στρατός έχει παραλάβει 500 Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Μ1117 ενώ κλιμάκιο του Γενικού Επιτελείου Στρατού μεταβαίνει αυτές τις ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιλέξει τα υπόλοιπα 700 Guardian ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 1.200 που παραχωρούν οι Αμερικανοί στις Ένοπλες Δυνάμεις από το πλεονάζων υλικό.

Ταυτόχρονα, το ΓΕΣ, πατάει «γκάζι» ώστε τα Μ1117 να εξοπλιστούν άμεσα με βομβιδοβόλα και ηλεκτρικά πυροδοτούμενα πολυβόλα. Οι κατευθύνσεις που έχει δώσει ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης είναι σαφείς, ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να αποκτηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός που θα αυξήσει θεαματικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αμερικανικών Τεθωρακισμένων. Η συμφωνία με την Ουάσιγκτον προβλέπει την αγορά των βομβιδοβόλων και των ηλεκτρικά πυροδοτούμενων πολυβόλων έναντι 85 εκατομμυρίων ευρώ, με τις πρώτες παραλαβές να αναμένονται εντός του 2023.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο οπλισμός θα τοποθετηθεί κατά προτεραιότητα στα Μ1117 που είναι χρεωμένα στις Μονάδες των νησιών και του Έβρου.

Ασκήσεις ετοιμότητας

Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι Μονάδες του Γ’ Σώματος Στρατού. Τμήματα της 2ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΛΑΣΣΩΝ», της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΧΟΥ ΔΙΑΛΕΤΗ» και της 33ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΥΔΩΝΙΩΝ» εκπαιδεύτηκαν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια με χρήση πραγματικών πυρών.

Και όλα αυτά, ενώ μεγάλο μέρος του Στόλου έχει αναπτυχθεί στο Αιγαίο για την «ΑΣΤΡΑΠΗ» του Πολεμικού Ναυτικού. Φρεγάτες, Πυραυλάκατοι, Υποβρύχια και Ελικόπτερα κάνουν προβολή ισχύος στις ελληνικές θάλασσες την ώρα που στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται σε εξέλιξη ασκήσεις για την αντιμετώπιση αποβατικών ενεργειών, όπως η ΤΑΜΣ «ΚΟΛΟΣΣΟΣ», η οποία κορυφώνεται την Παρασκευή στη Ρόδο.

 

Πηγή : cnn.gr

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.