ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Spike NLOS: «Κλείδωσε» η συμφωνία - Φορτώνονται άμεσα σε κανονιοφόρους, Mark V, οχήματα και Apache
Spike NLOS: «Κλείδωσε» η συμφωνία – Φορτώνονται άμεσα σε κανονιοφόρους, Mark V, οχήματα και Apache
(Φώτο : newsbomb.gr)
01 Δεκ
0
Σχόλια

Spike NLOS: «Κλείδωσε» η συμφωνία – Φορτώνονται άμεσα σε κανονιοφόρους, Mark V, οχήματα και Apache

Ένα ακόμα σπουδαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις αναμένεται να ολοκληρώσει το υπουργείο Άμυνας, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και την στρατιωτική ηγεσία να δίνουν την καλύτερη απάντηση στα περί αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών που θέτει η Άγκυρα.

Την ώρα που οι τρεις Κλάδοι δεν σταματούν να εκπαιδεύονται και να βρίσκονται σε όλα τα «καυτά» σημεία ενδιαφέροντος, η πολιτική ηγεσία φροντίζει να «τρέξουν» εξαιρετικά σημαντικά προγράμματα που ενισχύουν σαφώς την αποτρεπτική ισχύν της χώρας μας.

Ένα από αυτά είναι και τα ισραηλινά αντιαρματικά βλήματα Spike NLOS, ένα όπλο με μεγάλη δύναμη πυρός, ιδανικό για την άμυνα της χώρας μας στα σύνορα, ικανό να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Έβρου αλλά και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το ελληνικό «Πεντάγωνο», η άφιξη στην Αθήνα του Γενικού Διευθυντή του Ισραηλινού υπουργείου άμυνας Amir Eshel και η συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, οδήγησε στο τέλος της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, με τις ίδιες πηγές να επισημαίνουν πως οι Ισραηλινοί έχουν απαντήσει επίσης σε κάθε απορία που είχαν οι Επιτελείς αναφορικά με τις δυνατότητες του κορυφαίου οπλικού συστήματος.

photo
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Amir Eshel

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρεται αποφασισμένος να τελειώσει το ζήτημα της απόκτησης των Spike NLOS ακόμα και εντός Δεκεμβρίου, με το πρόγραμμα να παίρνει έγκριση και από το ΚΥΣΕΑ που θα διεξαχθεί εντός του μήνα.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Amir Eshel

Η κίνηση – ματ με τα Spike N Los είχε γίνει πάντως από τους Αρχηγούς ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, οι οποίοι διαπίστωσαν πως η έκδοση των Spike – που μπορούν να τοποθετηθούν και σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού – θα ενίσχυε σημαντικά την αποτρεπτική μας ισχύ. Έτσι, κινούμενοι μεθοδικά εισηγήθηκαν την απόκτηση του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος, με το Πολεμικό Ναυτικό να αποκτά εκτοξευτές Spike NLOS για τις κανονιοφόρους κλάσης ΜΑΧΗΤΗΣ και τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών αναβαθμίζοντας τη δύναμη πυρός των παραπάνω μονάδων.

Μάλιστα, η μονογραφή για τους Spike NLOS του Πολεμικού Ναυτικού προηγήθηκε από εκείνη για τον Στρατό Ξηράς, με τις πληροφορίες να θέλουν τις διαπραγματεύσεις ολοκληρωμένες πλήρως και το όπλο να «βάζει το εθνόσημο» στις αρχές του 2023 και στους δύο Κλάδους.

Με τον τρόπο αυτό, αναβαθμίζεται η ισχύς πυρός των κανονιοφόρων, αλλά και των σκαφών που χρησιμοποιούν οι Έλληνες κομάντο, με τη χώρα μας να στρέφει προς τα μικρασιατικά παράλια ένα όπλο μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα. Επίσης, εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα Spike NLOS θα τοποθετηθούν επίσης και στα επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού.

Το συνολικό κόστος για τα 27 συστήματα Spike Nlos που αφορούν το Στρατό Ξηράς φτάνει τα 280 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα τις κανονιοφόρους και τα Mark V του Πολεμικού Ναυτικού κυμαίνεται στα 55 εκατ. ευρώ.

Πριν λοιπόν οι Τούρκοι σκεφτούν να επιχειρήσουν επιθετική ενέργεια προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, θα δουν απέναντί τους ένα οπλικό σύστημα τρομακτικής ισχύος, με βεληνεκές 35 χιλιομέτρων και μάλιστα κινούμενο πάνω στα σκάφη τον ΟΥΚάδων και πάνω σε κάθε όχημα του Στρατού Ξηράς.

 

Πηγή : newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.