ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αμπντουλάχ Οτσαλάν: Κατέθεσε προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Αμπντουλάχ Οτσαλάν: Κατέθεσε προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
(Φωτο: protothema.gr)
30 Νοέ
0
Σχόλια

Αμπντουλάχ Οτσαλάν: Κατέθεσε προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Προσφυγή κατά της Ελλάδας κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν ο οποίος στο κείμενό της επικεντρώνεται στην άφιξή του στην Ελλάδα το 1998, στην αίτησή του για χορήγηση ασύλου και στην «παράδοσή» του στις τουρκικές αρχές τον Φεβρουάριο του 1999 στην Κένυα.

Στην προσφυγή του, σύμφωνα με την Deutsche Welle, υποστηρίζει ότι οι ενέργειες σε βάρος του κατά την παραμονή του στην Ελλάδα ήταν αντίθετε με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Κατά την ίδια πηγή ο Οτσαλάν υποστηρίζει ότι η παράδοσή του αντιβαίνει αρκετά άρθρα της σύμβασης αυτής, ότι δεν εξετάστηκε η αίτησή του για χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα και ότι κρατήθηκε χωρίς καμία νομική βάση και δεν του δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσει το δίκαιό του στα ελληνικά δικαστήρια.

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απευθύνθηκε στην ελληνική κυβέρνηση με το ερώτημα «παραδόθηκε ο Οτσαλάν στο τουρκικό κράτος από Έλληνες πράκτορες;».

Σύμφωνα με την DW οι δύο πλευρές έχουν περιθώριο 12 εβδομάδων για να υποβάλουν τις θέσεις τους στο δικαστήριο. Βάσει αυτών το δικαστήριο εκτιμάτια ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του το 2023 ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η διεξαγωγή ακροαματικής διαδικασίας.

Στο παρελθόν ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχει καταθέσει δύο προσφυγές κατά της Τουρκίας με τους δικηγόρους του στην πρώτη να αναφέρουν ότι «η ζωή του ήταν σε κίνδυνο, δεν του συμπεριφέρθηκαν σωστά και δεν του δόθηκε το δικαίωμα της δίκαιης δίκης».

Η διαδικασία μετά την δεύτερη προσφυγή ολοκληρώθηκε το 2014 με το δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο να αποφαίνεται ότι οι συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2019 είχαν παραβιάσει τα δικαιώματά του.

 

 

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.