ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αιφνιδιασμός στην Άγκυρα για τις έρευνες της ExxonMobil στην Κρήτη
Αιφνιδιασμός στην Άγκυρα για τις έρευνες της ExxonMobil στην Κρήτη
(Φώτο : newsbomb.gr)
08 Νοέ
0
Σχόλια

Αιφνιδιασμός στην Άγκυρα για τις έρευνες της ExxonMobil στην Κρήτη

Μια κίνηση που δεν την περίμενε η Τουρκία, συνιστά η ανακοίνωση Μητσοτάκη για άμεση έναρξη ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Κρήτης, σε συνεργασία με την ExxonMobil. Όπως φαίνεται και από τα σημερινά πρωτοσέλιδα ο τουρκικός Τύπος φαίνεται αιφνιδιασμένος από την κίνηση της τουρκικής πλευράς.

Από την πλευρά του το CNN Turk αναφέρει ότι, «η Τουρκία θα στείλει τα γεωτρύπανά της, αν η Ελλάδα συμφωνήσει με την Λιβύη», ενώ από την άλλη πλευρά ο αρθρογράφος της Milliyet Οζάι Σεντίρ, τονίζει ότι, «η Ελλάδα πιέζει έντονα και λέει “η Λιβύη να κάνει συμφωνία με μας”.

Εκείνο το θέμα πρέπει να το δούμε άμεσα. Τι θα κάνουμε; Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας. Αν πράγματι οι ΗΠΑ χάνουν την ισορροπία και πιέσει την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμφνήσει με την Ελλάδα η απάντηση της Τουρκίας θα είναι ξεκάθαρη. Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί τους και θα πούμε “ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες”», τονίζεται στο δημοσίευμα σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Ο πύραυλος Tayfun θα μπορούσε να πλήξει την Ελλάδα

Τούρκοι αναλυτές την ίδια ώρα συνεχίζουν τα διθυραμβικά σχόλια τους για τους βαλλιστικούς πύραυλους Tayfun οι οποίοι σύμφωνα με τους ίδιους θα μπορούσαν να πλήξουν την Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα ότι σήμερα το τουρκικό όπλο έχει εμβέλεια 600χλμ ενώ αργότερα θα έχει 1.000.

«O πύραυλος Tayfun ουσιαστικά είναι ένα έξυπνο πυραυλικό σύστημα με ιδιαίτερες λεπτομέρειες και ευαίσθητα συστήματα με βεληνεκές τα 600 χιλιόμετρα και σύμφωνα με πληροφορίες αυτή η εμβέλεια θα φτάσει τα 1000 1000 χιλιόμετρα. Σἠμερα είναι στα 600 χιλιόμετρα. Να σας εξηγήσω το εξής. Η Σμύρνη με την Πελοπόννησο απέχει 156 χιλιόμετρα. Βάλτε τα 600 χιλιόμετρα..είναι σχεδόν τριπλάσια δηλαδή φτάνει ως εδώ. Καταλάβατε; Δηλαδή ήδη εμείς με δικά μας αμυντικά συστήματα έχουμε βάλει όλη την Ελλάδα εντός της περιοχής κάλυψης μας εντός του βεληνεκούς μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνταγματάρχης Εράι Γκιουτσολουέρ.

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, είπε πως σε περίπτωση πολέμου, η Ελλάδα θα τα καταφέρει μόνη της. «Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν».

Τσούνης για ελληνοτουρκικά

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα μιλώντας στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε εκτενώς για την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στις ανησυχίες του για τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. «Η πρωτεύουσα αρχή είναι ότι πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Διακυβεύονται πολλά. Και οι δύο είστε πολύ σεβαστοί σύμμαχοι και πολύ σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως, αυτά τα θέματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και σημαντικά. Καταλαβαίνω τη ρητορική. Κανείς δεν θεωρεί ότι είναι εποικοδομητική. Το μοναδικό που θα φέρει αποτέλεσμα είναι να συζητήσετε και να επιλύσετε τις διαφορές διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Διαβιβάζουμε σταθερά σε Ελλάδα και Τουρκία να κάνουν αυτό ακριβώς, επειδή ξέρω ότι και η Ελλάδα και η Τουρκία επιδιώκουν ειρήνη. Υπάρχουν μεν διαφορές σε πάρα πολλές σχέσεις. Όμως η ειρήνη είναι η πρωτεύουσα αρχή στην προκειμένη περίπτωση και μπορεί να επιτευχθεί μόνο διπλωματικά.

Ήμασταν εξαιρετικά συνεπείς. Πιστεύουμε ότι η όξυνση της ρητορικής δεν είναι εποικοδομητική ούτε παραγωγική. Πιστεύουμε σθεναρά ότι και οι δύο νατοϊκοί σύμμαχοί μας, πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους με τη διπλωματία. Αυτή είναι η πρέπουσα οδός και θα εξακολουθεί να είναι η πρέπουσα οδός.

Εδώ στην Αθήνα μέλημα μου είναι διασφαλίσω τη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και παραγωγική», τόνισε ο κ. Τσούνης.

 

Πηγή : newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.