ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ένοπλες Δυνάμεις: Ασταμάτητες! Η Falcon Eye, η Νηρηΐς, η εντυπωσιακή Tank Challenge και η Μέδουσα
Ένοπλες Δυνάμεις: Ασταμάτητες! Η Falcon Eye, η Νηρηΐς, η εντυπωσιακή Tank Challenge και η Μέδουσα
(Φώτο : newsit.gr)
04 Νοέ
0
Σχόλια

Ένοπλες Δυνάμεις: Ασταμάτητες! Η Falcon Eye, η Νηρηΐς, η εντυπωσιακή Tank Challenge και η Μέδουσα

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι τρεις Κλάδοι – Συνεχής εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την Ελληνική Επικράτεια – Ποιες ασκήσεις είναι σε εξέλιξη και ποιες ακολουθούν – Οι μεθοδικές κινήσεις για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με χώρες – «κλειδιά».

Με ένα σερί σημαντικών και απαιτητικών ασκήσεων που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο μήνα και θα συνεχιστούν μέχρι σχεδόν τα μέσα Δεκεμβρίου απαντούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στη συνεχώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και στις απειλές της Άγκυρας που φτάνουν μέχρι του σημείου της εμπόλεμης σύρραξης.

Το ΓΕΕΘΑ και οι τρεις Κλάδοι φροντίζουν καθημερινά, με μεθοδικές και αποφασιστικές κινήσεις, να στέλνουν μηνύματα ετοιμότητας στην Άγκυρα, μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση στελεχών και στρατευσίμων σε όλη την Επικράτεια. Πολεμική Αεροπορία, Πολεμικό Ναυτικό και Στρατός Ξηράς, έχουν υψώσει μια τεράστια ασπίδα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Καστελλόριζο μέχρι τα Διαπόντια νησιά, διαμηνύοντας στην απέναντι πλευρά πως οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια θα βρει άμεση και δυναμική απάντηση.

Με στόχο λοιπόν να βρίσκονται συνεχώς ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν σταματούν να πραγματοποιούν επίδειξη σημαίας σε όλα τα «καυτά» σημεία, μέσα από εθνικές αλλά και συμμαχικές ασκήσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στους τρεις Κλάδους έχουν αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση, ενώ τα Επιτελεία έχουν προσαρμόσει τα σενάρια στις σύγχρονες απειλές.

Επίσης, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι περισσότερες των ασκήσεων έχουν διακλαδικό χαρακτήρα, με το ΓΕΕΘΑ να επιχειρεί να εμπλέξει σε κάθε δραστηριότητα και τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη συνεκπαίδευση με τις Ειδικές Δυνάμεις της ΔΕΠ.

«Ατσάλινο τείχος» ο Στρατός Ξηράς

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε η τελική φάση της άσκησης «Balkan Shield» στην οποία συμμετείχαν Ειδικές Δυνάμεις από την Ελλάδα, την Αλβανία, τα Σκόπια, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και τη Ρουμανία.

Το Newsbomb.gr έδωσε το παρών και σε αυτή την άσκηση, μεταφέροντας εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο από το πεδίο βολής στον Αυλώνα Αττικής.

Παράλληλα, στην νευραλγική περιοχή της Θράκης, ο Στρατός Ξηράς εκπαιδεύεται με τους Αμερικανούς στο πεδίο βολής Πετροχωρίου Ξάνθης, όπου αυτή την εβδομάδα διεξάγεται η καθιερωμένη πλέον «Tank Challenge» που διοργανώνει το ΓΕΣ. Πρόκειται για συναγωνισμό ελληνικών και αμερικανικών αρμάτων που έχει εξελιχθεί σε θεσμό και συγκεντρώνει το τεράστιο ενδιαφέρον των Αμερικανών, που φέτος αναζητούν ρεβάνς από την περσινή ήττα από τους Έλληνες «μαυροσκούφηδες».

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα, που βλέπει τον «ατσάλινο θώρακα» του Στρατού Ξηράς, τα ελληνικά άρματα, να στέλνουν μήνυμα ισχύος από τη Θράκη.

Ο «μαυροσκούφης» Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης δίνει άλλωστε ιδιαίτερη σημασία στη θωράκιση της Θράκης, προετοιμάζοντας μέσα από την απαιτητική εκπαίδευση, στελέχη και στρατεύσιμους για κάθε σενάριο επιθετικής ενέργειας από την Τουρκία.

Όλα έτοιμα για τη Falcon Eye

Την ίδια ώρα, τα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας έχουν αναπτυχθεί σε όλο τον ελληνικό ουρανό, στο πλαίσιο του «Εθνικού Ηνίοχου». Περισσότερα από 40 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων τα πανίσχυρα Rafale, F-16, Mirage 2000-5 και F-4 εκπαιδεύονται σε όλα τα είδη εναέριου πολέμου, με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και τον Αρχηγό, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά να έχει σχεδιάσει σενάρια που περιλαμβάνουν όλα τα είδη εναέριου πολέμου.

Παράλληλα, στο «αβύθιστο ελληνικό αεροπλανοφόρο», την Κρήτη και στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα προσγειώθηκαν τα έξι F-15 της Σαουδικής Αραβίας για την άσκηση Falcon Eye 3, η οποία διοργανώνεται κατόπιν πρωτοβουλίας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και θα ξεκινήσει στις 9 Νοεμβρίου. Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των σχέσεων με τις αραβικές χώρες, είχε αναλάβει πριν από τρία χρόνια πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, διοργανώνοντας την πρώτη Falcon Eye στην Κρήτη. Ενθουσιασμένοι από την εμπειρία της συνεκπαίδευσης με τους πολύπειρους Έλληνες πιλότους και την τεχνογνωσία που έλαβαν, οι Σαουδάραβες αναζητούν συνεχώς ευκαιρία για συνεργασία με τα ελληνικά φτερά, με την Falcon Eye πλέον να έχει καταστεί θεσμός.

(Φώτο : newsit.gr)

Η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 2022», που συνδιοργανώνει η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος και θα διεξαχθεί μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με χώρες βαθύτατα μουσουλμανικές, με τις οποίες όμως μας συνδέει το όραμα για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ανάχωμα στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.

Πανταχού παρών το Πολεμικό Ναυτικό

Καμία αδράνεια, κανένας εφησυχασμός για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης έχει δώσει σαφείς εντολές για συνεχή επαγρύπνηση στις μονάδες επιφανείας και τα υποβρύχια του ελληνικού Στόλου, τα οποία ελέγχουν πλήρως όλα τα σημεία – «κλειδιά» του Αιγαίου.

Παράλληλα, η εκπαίδευση των πληρωμάτων δεν σταματάει ούτε μέρα, με τα πλοία μας να συμμετέχουν σε συμμαχικές δραστηριότητες και αποστολές, ενώ βεβαίως η ένταση της εκπαίδευσης στις εθνικές ασκήσεις έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτές τις ημέρες, εκτός από την καθιερωμένη εκπαίδευση στο εσωτερικό, φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στην Κύπρο για την πολυεθνική άσκηση «Nemesis 2022» στην οποία συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και το Ηνωμένο Βασίλειο. Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά η άσκηση «ΝΗΡΗΙΣ 22» με το σύνολο του ελληνικού Στόλου να βγαίνει στο Αιγαίο για συνεκπαίδευση με τη νατοϊκή δύναμη SNMG-2.

Είναι προφανές πως η στρατιωτική ηγεσία δεν θέλει να δώσει το παραμικρό δικαίωμα στους Τούρκους ότι υπάρχει χαλάρωση. Οι τρεις Κλάδοι ελέγχουν απόλυτα τα σύνορά μας, ενώ με τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού επιτυγχάνεται η ύψιστη ετοιμότητα, η σιγουριά και η αποφασιστικότητα για άμεσες και δυναμικές απαντήσεις.

 

Πηγή : newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.