ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μηταράκης: Να διαβάσει ξανά η Τουρκία τη Συνθήκη της Λωζάννης
Μηταράκης: Να διαβάσει ξανά η Τουρκία τη Συνθήκη της Λωζάννης
13 Οκτ
0
Σχόλια

Μηταράκης: Να διαβάσει ξανά η Τουρκία τη Συνθήκη της Λωζάννης

Ξεκάθαρος για τις θέσεις της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία και την προστασία των συνόρων, εμφανίστηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το μεσημέρι της Πέμπτης, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, καλώντας την να σεβαστεί τα συμφωνηθέντα με την Ευρώπη. Ο κ. Μηταράκης μάλιστα, τόνισε πως η Τουρκία θα πρέπει να μελετήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία επικαλείται διαρκώς, ώστε να διαπιστώσει η ίδια ποια δεν τηρεί και όχι ποιους όρους αψηφά η Ελλάδα. «Ακούμε τις δηλώσεις της Τουρκίας. Τα κυριαρχικά δικαιώματα μας είναι αδιαμφισβήτητα. Η Τουρκία θα πρέπει να διαβάσει ξανά τη συνθήκη της Λωζάννης και να δει ποσά δεν εφαρμόζει σε αντίθεση με την Ελλάδα», τόνισε αρχικά ο κύριος Μηταράκης.

Σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές: «Βλέπουμε αυξημένη πίεση και χαμηλές αφίξεις. Έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε τη χώρα μας και δεν βιώνουμε περιστατικά του 2015 και 2016. Υπολογίζουμε μέχρι το τέλος του 2022, 14.000 αφίξεις σε Έβρο και νησιά του Αιγαίου. Βλέπουμε μια νέα προσπάθεια των λαθροδιακινητών με μεγαλύτερα σκάφη, με προορισμό την Ιταλία. Συνολικά η Τουρκία συνεχίζει την ίδια πολιτική, να μην προστατεύει τα δικά της εξωτερικά σύνορα, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο ενώ δεν τηρεί ούτε τη Κοινή Δήλωση του 2016».

Για την περίπτωση να υπάρξει προβοκάτσια μέσω των μεταναστευτικών ροών: «Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αντιμετώπιση περιστατικών. Είναι πιθανό να γίνει κάποια προβοκάτσια. Η χώρα μας ξέρει πως να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για αυτό και είναι θέμα που συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ. Συζητήθηκαν θέματα μεταναστευτικού».

Για την πολιτική φύλαξης των συνόρων: «Καταρχήν υπάρχει μια μεγάλη διαφοροποίηση ιδεολογικά στην Ευρώπη. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν πως πρέπει να μην υπάρχουν σύνορα και αυτή δεν είναι η θέση της Ελλάδος. Όπως απάντησε και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ στη Γενεύη, τα σύνορα υπάρχουν. Η Τουρκία είναι μια χώρα, η οποία μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της. Υπάρχει μια σαφής διαφοροποίηση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και την Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά στο μεταναστευτικό».

 

Πηγή : cnn.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.