ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τουρκία: Η Γερουσία των ΗΠΑ κατήργησε τους περιορισμούς για την πώληση των F-16
Τουρκία: Η Γερουσία των ΗΠΑ κατήργησε τους περιορισμούς για την πώληση των F-16
12 Οκτ
0
Σχόλια

Τουρκία: Η Γερουσία των ΗΠΑ κατήργησε τους περιορισμούς για την πώληση των F-16

Οι δύο όροι ήταν ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και ότι η πώληση θα είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε δηλώσει, ότι έχει λάβει «θετικά μηνύματα» από δύο Αμερικανούς Γερουσιαστές, σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ να αναφέρουν ότι είχε πρόσφατα συναντηθεί με τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή, Λίντσεϊ Γκράχαμ, και τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή, Κρις Κουνς.

Eπιπλέον, την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, συναντήθηκε με το σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, στην Κωνσταντινούπολη, όπου συζήτησαν το θέμα των F-16. Όπως ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στη συνάντηση «τονίστηκε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα F-16 θα εξυπηρετούσε τα στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών», ενώ ο Καλίν είπε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο» και ότι «οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας είναι απαράδεκτες».

Τις προηγούμενες ημέρες, ορισμένοι Αμερικανοί γερουσιαστές υπέβαλαν κάποια άρθρα με στόχο τη δέσμευση της πώλησης των F-16 Block 70 στην Τουρκία υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Τα προαναφερθέντα άρθρα προορίζονταν να προστεθούν στον νόμο περί προϋπολογισμού του 2023 του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA).

Ωστόσο, οι τροποποιήσεις που προετοιμάστηκαν από Γερουσιαστές των ΗΠΑ αφαιρέθηκαν από την έκδοση της Γερουσίας. Έτσι, δεν έχει μείνει κανένα νομοσχέδιο στη Γερουσία των ΗΠΑ που να περιορίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Τα προσχέδια του Νόμου για τον Προϋπολογισμό του 2023 του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA), που εκπονήθηκαν ξεχωριστά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, θα συζητηθούν στη Μικτή Επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες. Εάν η Μικτή Επιτροπή δεν εγκρίνει το νομοσχέδιο για τα F-16 που εγκρίθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων (που περιέχει τους δύο περιορισμούς), όλοι οι παράγοντες που περιορίζουν την προμήθεια της Τουρκίας με F-16 Block 70 θα αφαιρεθούν.

 

Πηγή : newsit.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.