ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πολεμική Αεροπορία: Τρομακτικό «χουνέρι» στους Τούρκους – Πληροφορίες ότι κινδύνευσαν να συντριβούν
Πολεμική Αεροπορία: Τρομακτικό «χουνέρι» στους Τούρκους – Πληροφορίες ότι κινδύνευσαν να συντριβούν
11 Οκτ
0
Σχόλια

Πολεμική Αεροπορία: Τρομακτικό «χουνέρι» στους Τούρκους – Πληροφορίες ότι κινδύνευσαν να συντριβούν

«Όταν υπάρχει συνεχής ένταση και παραβατική συμπεριφορά που δεν μένει αναπάντητη, πάντα υπάρχει η πιθανότητα ενός ατυχήματος. Αυτό πρέπει να το λάβει καλά υπόψιν η τουρκική πλευρά. Είμαστε χώρα ειρήνης, σταθερότητας, αλλά είμαστε και απολύτως ανυποχώρητοι στα κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτή την τακτική ακολουθούμε. Ψύχραιμα αλλά και ανυποχώρητα».

Αυτή η δήλωση ανήκει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφορικά με περιστατικό εμπλοκής ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στην Ανατολική Μεσόγειο, στο οποίο οι Έλληνες πιλότοι φέρονται να πίεσαν σε τέτοιο βαθμό τους Τούρκους πιλότους με αποτέλεσμα ένας εξ αυτών να κινδυνεύσει με συντριβή.

Τι πραγματικά έχει συμβεί; Η χώρα μας έλαβε μέρος από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 Οκτωβρίου στην Τετραμερή Αεροναυτική Άσκηση με την επωνυμία «EUNOMIA 3-22», που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συντονισμένης Τετραμερούς Πρωτοβουλίας QUAD Ελλάδος, Γαλλίας, Ιταλίας και Κύπρου. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με την Φρεγάτα (Φ/Γ) ΣΑΛΑΜΙΣ, το Υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ, 6 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ EMB-145Η και Ομάδα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας και οι επίλεκτοι κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν σε πλήθος σεναρίων, με τους Επιτελείς να βγάζουν πολύτιμα συμπεράσματα για την αντίδραση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μακριά από το περιβάλλον του Αιγαίου. Άλλωστε οι προκλήσεις της Τουρκίας έχουν πλέον επεκταθεί και στη νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που οδηγεί τη στρατιωτική ηγεσία να επεκτείνει τη «σάρισα» των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι την Κύπρο αλλά και την κεντρική Μεσόγειο.

Τα ελληνικά μαχητικά έφτασαν – όπως και το 2020 στην ίδια άσκηση – ανενόχλητα στην Κύπρο, με την τουρκική αεράμυνα να τα… ψάχνει ακόμα. Μήπως δεν ήθελαν να τα ενοχλήσουν; Ή μήπως δεν τα είδαν καν, όπως το 2020 που πέρασαν ξυστά από τη θάλασσα και η τουρκική αεράμυνα τα είδε μόνο όταν μπήκαν στο FIR Λευκωσίας; Το βέβαιο είναι πως τα ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από την Κρήτη και μέχρι την Κύπρο δεν βρήκαν καμία αντίσταση στον δρόμο τους, με το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ για ασφαλή πτήση μέχρι την Κύπρο, να στέφεται με απόλυτη επιτυχία.

Στην επιστροφή ωστόσο, την περασμένη Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, και ενώ η άσκηση Eunomia είχε ολοκληρωθεί, ένας κλειστός σχηματισμός 4 ελληνικών μαχητικών F-16 Block 52+ πέταξε στην Ανατολική Μεσόγειο με προορισμό την Κρήτη. Τι σημαίνει κλειστός σχηματισμός; Δύο από τα μαχητικά πετούν τόσο κοντά μεταξύ τους, συνήθως το ένα κάτω από το άλλο, με αποτέλεσμα στα ραντάρ να φαίνονται σαν ένα. Η τουρκική αεράμυνα λοιπόν εντόπισε δύο στίγματα, δίνοντας εντολή σε ένα ζευγάρι τουρκικών F-16 να σπεύσει για παρεμπόδιση των αεροσκαφών με τη γαλανόλευκη.

Φτάνοντας όμως κοντά, είδαν τον ελληνικό σχηματισμό να «γεννά» μαχητικά, με τα δύο να γίνονται αυτομάτως τέσσερα και να κυκλώνουν τους Τούρκους. Πού να ήξεραν τι τους περίμενε στη συνέχεια… ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Θεμιστοκλής Μπουρολιάς είχαν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια όλα τα πιθανά ενδεχόμενα κατά την επιστροφή των ελληνικών μαχητικών, έχοντας δώσει εντολή, σε περίπτωση εμπλοκής να απογειωθούν άμεσα από την Κρήτη ακόμα δύο ελληνικά μαχητικά.

Έτσι ακριβώς έγινε… Οι Τούρκοι δεν ήξεραν από πού τους ήρθε! Με τουλάχιστον έξι «μπλε» μαχητικά εναντίον δύο «κόκκινων», η «κόλαση» για τους Τούρκους μόλις ξεκινούσε. Ακολούθησαν σκληρές αερομαχίες που μόνο… εικονικές δεν ήταν, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι Τούρκοι πέρασαν πραγματικά εφιαλτικές στιγμές! Οι Έλληνες χειριστές τους έβαλαν μέσα σε δευτερόλεπτα στην «ώρα έξι», με το «kill» στα αυτιά τους να τους προκαλεί πανικό.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η πίεση των Ελλήνων πιλότων στους Τούρκους ήταν τέτοια, που ένας εξ αυτών, στην προσπάθειά τους να ξεφύγει από το ελληνικό στόχαστρο, είδε τη δεξαμενή καυσίμων του να αδειάζει και με τρόμο να αναζητά την προσγείωση στη βάση του Ντάλαμαν, πριν οδηγήσει στη συντριβή το μαχητικό του. Τελικώς, οι Έλληνες πιλότοι του επέτρεψαν τη διαφυγή, με το τουρκικό μαχητικό να προσγειώνεται με ασφάλεια και τον Τούρκο χειριστή να τρέμει σίγουρα για την επόμενη φορά που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα ελληνικά «γεράκια».

Αλήθεια, θα δημοσιεύσουν πάλι κανένα μονταρισμένο βίντεο οι Τούρκοι από cockpit μαχητικού με τα καύσιμα να αδειάζουν, όπως το 2020; Ό,τι κι αν κάνουν, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα μπορούσε να απαντήσει μέσα σε ελάχιστα λεπτά στα ψεύτικα πλάνα τους, βγάζοντας στη φόρα βίντεο από αερομαχίες στο Αιγαίο που δεν επιδέχονται ουδεμία αμφισβήτηση. Διότι ο αέρας του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου έχει έναν νικητή και αυτός είναι η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Όταν λοιπόν προκαλείς, να είσαι έτοιμος να υποστείς και τις συνέπειες.

 

Πηγή : newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.