ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | H Ιερά Σύνοδος και η Περιφέρεια Αττικής συνδιοργανώνουν εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή
H Ιερά Σύνοδος και η Περιφέρεια Αττικής συνδιοργανώνουν εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή
(Φωτο: protothema.gr)
05 Οκτ
0
Σχόλια

H Ιερά Σύνοδος και η Περιφέρεια Αττικής συνδιοργανώνουν εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Επετειακή εκδήλωση με τίτλο «Μικρασία: Όσο σε θυμάμαι, ζεις!» συνδιοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Περιφέρεια Αττικής το Σάββατο 08 Οκτωβρίου 2022 στις 19:30,στο Παναθηναϊκό Στάδιο, γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και θα συμμετάσχουν συμβολικά 1.922 παιδιά και νέοι, μέλη 55 χορωδιών και παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων από Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά την διάρκεια της βραδιάς με τους μικρούς μουσικούς και χορευτές θα συμπράξουν οι ερμηνευτές Δημήτρης Μπάσης, Αρετή Κετιμέ, Σοφία Μάνου, Κωνσταντίνος Βελιώτης, ενώ αφηγητής της εκδήλωσης θα είναι ο ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης.

Το πρόγραμμα της βραδιάς θα περιλαμβάνει τραγούδια των Απόστολου Καλδάρα, Χρήστου Παπαδόπουλου, Σταμάτη Σπανουδάκη και Παντελή Θαλασσινού σε πρωτότυπη ενορχήστρωση, ειδικά προσαρμοσμένη στην πολυπληθή νεανική χορωδία και την ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, που διευθύνει ο Γιώργος Αραβίδης. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τα αγαπημένα παραδοσιακά μικρασιατικά τραγούδια, με την σύμπραξη της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής της Εκκλησίας της Ελλάδος που διευθύνει ο Γιώργος Δεμελής.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ανέφερε σχετικά με τη συγκεκριμένη εκδήλωση μνήμης: «Με αυτή τη συναυλία τιμούμε τον ανυπέρβλητο πολιτισμό των Μικρασιατών και συμβάλουμε προκειμένου να παραμείνει ζωντανή η συλλογική μνήμη»

Ενώ ο Πρόεδρος Συνοδικής Επιτροπής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Εκκλησιάς της Ελλάδος, Ηλίας Λιαμής, αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα του προγράμματος της εκδήλωσης: «Λαοί που ξεχνούν το παρελθόν, δεν έχουν μέλλον. Γι΄ αυτό και η Μικρασιατική καταστροφή, αν και μας πονά, δεν πρέπει να ξεχαστεί. Η Μικρασία δεν είναι μόνον γη, δεν είναι μόνον χώματα και πέτρες. Η Μικρασία είναι η μάνα που γέννησε τον νεοελληνικό πολιτισμό. Είναι η βαθιά λίμνη, στην οποία συναντήθηκαν δύο μεγάλα ποτάμια: Ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός και η χριστιανική μας πίστη. Μικρασία είναι μαζί η αρχοντιά και η ευσέβεια, η καλαισθησία και το μέτρο, η αγάπη για μόρφωση και η πίστη στα θαύματα. Μικρασία είναι η δύναμη της φυλής μας, η οποία μέσα σε μια νύχτα τα έχασε όλα, αλλά σύντομα πρόκοψε και ανάστησε παιδιά κι εγγόνια, πλουτίζοντας τη νέα της πατρίδα με πνευματικότητα, πολιτισμό, αλλά και πλούτο. Νέα παιδιά βρίσκονται και σήμερα μπροστά μας και περιμένουν από μας τις αξίες του Μικρασιάτικου Ελληνισμού, τις ρίζες του γένους μας, που θα κρατήσουν σταθερό το πηδάλιο της ζωής τους σε καιρούς ανατροπών και λησμονιάς της ιστορίας και των προγόνων τους. Σε αυτά τα παιδιά και τους νέους, η Εκκλησία της Ελλάδος θέλησε να δώσει την ευκαιρία να χαρούν, αλλά και να θυμηθούν, να συναντηθούν μεταξύ τους, να συναντηθούν όμως και με την ιστορία, αυτή τη φορά όχι διαβάζοντας, αλλά χορεύοντας και τραγουδώντας».

Τέλος, να αναφέρουμε πως το αφιέρωμα έχει, επίσης, τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ» της οικογένειας Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου. Η είσοδος θα είναι ΔΩΡΕΑΝ, με δελτία εισόδου από την ιστοσελίδα ticketservices.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.