ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εικόνα ντροπής στην Αγιά Σοφιά: Ξύνουν τους τοίχους και παίρνουν κομμάτια για ενθύμια
Εικόνα ντροπής στην Αγιά Σοφιά: Ξύνουν τους τοίχους και παίρνουν κομμάτια για ενθύμια
26 Μάι
0
Σχόλια

Εικόνα ντροπής στην Αγιά Σοφιά: Ξύνουν τους τοίχους και παίρνουν κομμάτια για ενθύμια

Νέες εικόνες-ντροπής που προκαλούν οργή, δεδομένου ότι η Αγιά Σοφιά είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν ξεκάθαρα τους νέους βανδαλισμούς που έχουν συντελεστεί.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που πρόσκεινται στο αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, κυκλοφορούν την είδηση μαζί με φωτογραφίες που αποδεικνύουν το γεγονός.

Όπως αναφέρεται, ειδικότερα, στην ιστοδελίδα του τηλεοπτικού δικτύου HalkTv, υπάρχουν φωτογραφίες-ντοκουμέντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν κατεστραμμένους τους τοίχους.

Χρήστης ανάρτησε φωτογραφίες δύο γυναικών που «παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο του κτιρίου και τα τοποθετούν σε σακούλες», επισημαίνοντας ότι «κάποια εποχή δεν μπορούσε κανείς να βγάλει φωτογραφία με φλας, επειδή θα προκαλούνταν ζημιά στους τοίχους».

«Τώρα αποκολλούν κομμάτια από τους τοίχους και τα τοποθετούν σε σακούλες ως ενθύμια.Πού είναι ο σεβασμός, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αγία Σοφία που είναι όρθια εδώ και 1485 χρόνια; Προτού γίνουν χειρότερα τα πράγματα, παρακαλώ να σταματήσουν αυτά. Αυτό δεν αποτελεί λατρεία» προσθέτει ο χρήστης του διαδικτύου.

Στο μεταξύ, ακόμη μια εικόνα-ενδεικτική της ασέβειας προς το μνημείο δημοσίευσε χρήστης του Instagram. Σε αυτήν, μάλιστα, φαίνεται ένας άντρας με κουτάλι περιμένοντας να… φάει το ψηφιδωτό.

Μάλιστα στην εικόνα αναγράφεται, μεταξύ άλλων, το εξής: «Αδερφέ καλή όρεξη με το ψηφιδωτό»

Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κατηγορούν Χριστιανές τουρίστριες για τους βανδαλισμούς
Τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κατηγορούν Χριστανές τουρίστριες, ως υπεύθυνες για τις νέες εικόνες ντροπής που είδαν το φως της δημοσιότητας, με βανδαλισμούς στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.

Οι φωτογραφίες που δείχνουν δύο γυναίκες να παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο του μνημείου και τα τοποθετούν σε σακούλες, προκάλεσαν αίσθηση και άνοιξαν εκ νέου την συζήτηση για τα μέτρα ασφαλείας μετά τη μετατροπή εκ νέου της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος πριν από δύο χρόνια.

«Αποδείχθηκε ότι οι επισκέπτες που κατέστρεψαν τα μάρμαρα του τζαμιού της Αγίας Σοφίας ήταν χριστιανές τουρίστριες» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Yeni Safak, που επιχειρεί να αποπροσανατολίσει το βασικό θέμα συζήτησης που έχει προκύψει και είναι τα μέτρα ασφάλειας και φύλαξης του κορυφαίου μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως οι γυναίκες της φωτογραφίας, που φέρουν μαντήλες στο κεφάλι, ήταν «χριστιανές τουρίστριες» οι οποίες έξυσαν τα μάρμαρα του μνημείου, προκειμένου να πάρουν κομμάτια ως … «ευλογία». Προς επιβεβαίωση της «ετυμηγορίας» το δημοσίευμα επικαλείται σχόλιο της Τουρκάλας αρχιτεκτόνισσας Σεντά Οζέν Μπιλγκιλί στο προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, σύμφωνα με το οποίο : «Ξένοι (Ορθόδοξοι) επισκέπτες, που θεωρούν τον τοίχο ιερό και τον αφαιρούν. Θα ερευνηθεί και βρεθεί αν ερευνηθεί. Στο παρελθόν, οι τουρίστες αποσπούσαν ψηφίδες ως αναμνηστικά».

Θέση για τους συνεχιζόμενους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία, πήρε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Αυτά που διαβάζουμε τώρα τελευταία στις τουρκικές εφημερίδες δεν είναι ευχάριστα για τη συντήρηση, για την καθαριότητα. Υπάρχουν παράπονα διατυπωμένα από Τούρκους δημοσιογράφους. Εγώ επαναλαμβάνω ότι θα προτιμούσαμε να είναι ανοιχτό μουσείο για όλον τον κόσμο η Αγιά Σοφιά και όχι τέμενος μόνο για μουσουλμάνους». Πάντως οι αντιδράσεις στα τουρκικά κοινωνικά δίκτυα συνεχίζονται για τις νέες φθορές στο μνημείο, που φαίνεται πως έχει αφεθεί στην τύχη του από τις αρμόδιες Αρχές.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει μία τελευταία ανάρτηση στο Twitter : «H Αγία Σοφία, που χτίστηκε πριν από 1485 χρόνια, διατηρήθηκε άψογα έως ότου μετατράπηκε σε τζαμί, Κατέστρεψαν την πύλη, έσπασαν τη δεξαμενή και έβαλαν παπούτσια, έξυσαν τους τοίχους και πήραν κομμάτια σπίτι».

Όλα αυτά, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης , Γιασάρ Σερίφ, ο οποίος προειδοποίησε πως : «εαν δεν ληφθούν μέτρα για την Αγία Σοφία το συντομότερο δυνατό και δεν υπάρξει αποκατάσταση, το ιστορικό κτίριο δεν θα αντέξει μέχρι 2050».

O αρχαιολόγος και φωτογράφος Ομέρ Φαρούκ Γιαβάστσαϊ , που δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρχει εισιτήριο για την είσοδο στην Αγία Σοφία, αφού υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται για ώρες μέσα στο μνημείο. «Άνθρωποι που κοιμούνται με τις ώρες μέσα στην Αγία Σοφία και μπαίνουν με τις βαλίτσες τους. Δεδομένου ότι η είσοδος είναι δωρεάν, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την όμορφη Αγία Σοφία ως σημείο ανάπαυσης, ύπνου ή αναμονής πριν ταξιδέψουν. Είναι μια πολύ κακή εικόνα, δυστυχώς» τόνισε.

Πηγή: protothena.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.