ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | PCR test: Στα 47 ευρώ πέφτει η ανώτερη τιμή τους
PCR test: Στα 47 ευρώ πέφτει η ανώτερη τιμή τους
(Φωτ.: protothema.gr)
05 Ιαν
0
Σχόλια

PCR test: Στα 47 ευρώ πέφτει η ανώτερη τιμή τους

Κατά 13 ευρώ μειώνεται η ανώτατη τιμή για τη διενέργεια pcr test, σύμφωνα με τη νέα απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. Η νέα τιμή, που πλέον θα είναι τα 47 ευρώ, θα ισχύσει από αύριο Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, τα 35 ευρώ αποτελούν το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών και τα 12 ευρώ είναι το ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές.

Σημειωτέον πως τα προαναφερθέντα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Ολόκληρη η απόφαση για την «τροποποίηση των ανώτατων ορίων τιμής χρέωσης για διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR» αναφέρει:
«Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τις ιδιωτικές κλινικές ότι από την Πέμπτη 06/01/2022 τροποποιούνται τα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης (πλαφόν) για το διαγνωστικό έλεγχο με τη μέθοδο PCR ως εξής:

-Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των τριάντα πέντε (35) ευρώ.
– Ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των δώδεκα (12) ευρώ.

Τα προαναφερθέντα ανώτατα όρια τιμής χρέωσης δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Τα ανωτέρω θα προβλέπονται σε Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη που βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης.»

5.000 ευρώ το πρόστιμο μη συμμόρφωσης στη νέα τιμολόγηση
Στην έκδοση των δύο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) επικαιροποιώντας τα μέτρα προστασίας από την πανδημία προχώρησε αργά το βράδυ της Τρίτης (4/1) η κυβέρνηση, προκειμένου οι αλλαγές στους υγειονομικούς περιορισμούς που ανακοίνωσαν σήμερα οι Υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης και Υγείας, Θάνος Πλεύρης να τεθούν σε άμεση εφαρμογή.

Ειδικότερα, και επισήμως το μοριακό τεστ (pcr) θα κοστίζει στο εξής 47 ευρώ, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την νέα τιμολόγηση, θα «επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €) για κάθε παράβαση» σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι «οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές», διαφορετικά θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την τροποποίηση των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό, επιλύεται το ζήτημα με την έκδοση των πιστοποιητικών νόσησης, καθώς αυτό κατά την σχετική ΚΥΑ θα εκδίδεται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test). Η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο, με την επιφύλαξη των δύο επόμενων εδαφίων.

Ακόμη, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπεται πως «τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 5.7.2021 έως και τις 31.10.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Τεύχος B’ 3/04.01.2022 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 11 COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και πάντως όχι πέραν της 31ης.1.2022», τη στιγμή που «η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021 είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες».

Στην ίδια κατεύθυνση, «ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας».

Δείτε εδώ αναλυτικά την ΚΥΑ για τα PCR.

Δείτε εδώ αναλυτικά την ΚΥΑ για τα μέτρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.