ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τουρκία: Ο Ερντογάν αύξησε τον φόρο καπνού και αλκοόλ κατά 47%
Τουρκία: Ο Ερντογάν αύξησε τον φόρο καπνού και αλκοόλ κατά 47%
(Φωτ.: ethnos.gr)
04 Ιαν
0
Σχόλια

Τουρκία: Ο Ερντογάν αύξησε τον φόρο καπνού και αλκοόλ κατά 47%

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία, έκανε ποδαρικό για το 2022 στο 36%, καταγράφοντας ένα άλμα, στις επίσημες ανακοινώσεις, από το προηγουμένως ανακοινωθέν 21%.

Η χθεσινή ανακοίνωση έρχεται να επιβεβαιώσει αρκετούς που δήλωναν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας είναι κατά πολύ πάνω από αυτά που δηλώνει η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, «επιτέθηκε» εκ νέου στον καπνό και το αλκοόλ. Αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ÖTV) σε αλκοόλ, τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού κατά 47% στις 03 Ιανουαρίου, σύμφωνα και με όσα μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι εταιρείες θα αποφασίσουν πόσο από αυτή την αύξηση θα αντανακλάται στους καταναλωτές.

Δεν έχει εκδοθεί ακόμη δήλωση σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε άλλα αγαθά.

Τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός αποτελεί το 4,88% του καλαθιού του πληθωρισμού. Τα τσιγάρα αποτελούν το 4,57% αυτού του συστατικού.

Ο φοροτεχνικός Οζάν Μπινγκιόλ, μιλώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, είπε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης των 326,99 λιρών που επιβλήθηκε σε ένα λίτρο ρακί αυξήθηκε σε 616 λίρες με την τελευταία κίνηση. Είπε ότι αυτό «δεν είναι πλέον ένα εργαλείο πολιτικής φορολογίας» και ότι έχει μετατραπεί σε «παρέμβαση στον τρόπο ζωής» των ανθρώπων, σύμφωνα με τον ιστότοπο Kronos 34.

Στις 3 Ιανουαρίου, το κρατικό Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TÜİK) ανέφερε ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού 36,1% τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο των τελευταίων δύο δεκαετιών, ενώ η ανεξάρτητη ομάδα πληθωρισμού ENAG ανέφερε το ποσοστό στο 82,8%.

Λίγες μέρες νωρίτερα, η τουρκική λίρα, έκλεινε το 2021, στο χειρότερο σημείο της, από τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε το τιμόνι της χώρας.

Οργή για τις αυξήσεις τιμών
Για τα νοικοκυριά, η κατάρρευση του νομίσματος μεταφράζεται σε ολοένα και μεγαλύτερους λογαριασμούς, αφού η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πρώτων υλών και ενέργειας. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, το αλεύρι και το κοτόπουλο αυξήθηκαν κατά 86% μέσα σε έναν χρόνο, το ηλιέλαιο κατά 76% και το ψωμί κατά 54%.

Σε αυτό το δυνητικά εκρηκτικό πολιτικά πλαίσιο, ο πρόεδρος Ερντογάν αύξησε από την 1η Ιανουαρίου τον κατώτατο μισθό, από τις 2.825.90 λίρες στις 4.253,40 (περίπου 275 ευρώ), αύξηση 50% που ήδη εν μέρει έχει εξανεμιστεί από τον πληθωρισμό. “Φοβάμαι πως όλες οι αυξήσεις μισθών θα εξανεμιστούν μέσα σε δυο μήνες”, σχολίασε στο Twitter ο Γκιζέμ Εζτόκ Αλτινσάτζ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ομοσπονδίας εργοδοτικών οργανώσεων Tüsiad.

“Ποσοστά πληθωρισμού φριχτά για την Τουρκία τον Δεκέμβριο (…) Το αποτέλεσμα των καταστροφικών οικονομικών πολιτικών”, σχολίασε από την πλευρά του ο οικονομολόγος Τίμοθι Ας, ειδικός σε θέματα που αφορούν την Τουρκία στην εταιρεία BlueBay Asset Management, για τον οποίο η χώρα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με ένα “σπιράλ πληθωρισμού/υποτίμησης” σαν αυτά που καταγράφηκαν στην Αργεντινή και τη Βενεζουέλα.

«Οι τιμές του ψωμιού αυξήθηκαν κατά 150%»
Εκφράζοντας ανησυχίες ότι οι τιμές όλων των ειδών πρώτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν πάνω από 100% την τελευταία ημέρα του 2021, ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), Σαρουχάν Ολούτς, μιλώντας σήμερα στη Μεγάλη Εθνοσυνέλεση της Τουρκίας υπογράμμισε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με μια σοβαρή εικόνα»:

«Ενώ ισχύουν τόσο υψηλές αυξήσεις τιμών, η TurkStat μιλάει για 36%. Αυτό φυσικά δεν είναι αλήθεια, όπως γνωρίζετε. Η TurkStat αναφέρει ότι οι τιμές των μεταφορών αυξήθηκαν κατά 53,66%, οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 43% και οι τιμές των επίπλων αυξήθηκαν κατά 40% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον περασμένο Δεκέμβριο. Όμως ο ετήσιος πληθωρισμός ανέρχεται στο 36%. Ξέρετε τι αποδεικνύεται όταν βλέπουμε τις αλλαγές στις τιμές του ψωμιού; Από τον Ιανουάριο του 2021, οι τιμές του ψωμιού αυξήθηκαν κατά 150%. Η αύξηση στις τιμές του αλευριού είναι 162%. Η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε κατά 95%, του γάλακτος κατά 25%, των φασολιών κατά 100%, των οσπρίων κατά 140%, των απορρυπαντικών κατά 150% και της τιμής του χαρτιού υγείας κατά 128%. Όλα αυτά είναι ετήσιες αυξήσεις.

«Η αύξηση που εισήχθη στον κατώτατο μισθό έχει τελιώσει ακόμη και πριν τον λάβουν οι εργαζόμενοι», είπε ο Ολούτς.

Αναφερόμενος στο έτος 2018 είπε: «Από το 2018, όταν ξεκίνησε η κυριαρχία του ενός, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 400% και οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 147%. Οι τελευταίες αυξήσεις τιμών δεν περιλαμβάνονται σε αυτό. Η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο έχουν γίνει πλέον κατανάλωση πολυτελείας. Το πρόβλημα με τα επιτόκια είναι η αιτία και ο πληθωρισμός το αποτέλεσμα. Το κόστος της μονομανούς προεδρίας έχει μεταφραστεί σε πείνα, φτώχεια και αδικία».

Πέτρος Κράνιας (capital.gr)

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.