ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ναγκόρνο Καραμπάχ: Επτά Αζέροι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την Αρμενία
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Επτά Αζέροι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την Αρμενία
18 Νοέ
0
Σχόλια

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Επτά Αζέροι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την Αρμενία

Eπτά στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες Τρίτη με τις δυνάμεις της Αρμενίας κοντά στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Δέκα Αζέροι στρατιώτες επίσης τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις αυτές, τις πιο σφοδρές που έχουν σημειωθεί μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ του Γερεβάν και του Μπακού πέρυσι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Αρμενία από την πλευρά της έκανε λόγο για έναν νεκρό στρατιώτη, 24 αγνοούμενους και 13 αιχμαλώτους στη διάρκεια των συγκρούσεων αυτών. Το Γερεβάν ανακοίνωσε επίσης ότι έχασε δύο στρατιωτικές θέσεις, τις οποίες κατέλαβε το Μπακού.

Έπειτα από πολλές εβδομάδες κλιμάκωσης της έντασης στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες διεκδικούν τον έλεγχο της ορεινής περιοχής Ναγκόρνο Καραμπάχ, ξέσπασαν την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 συγκρούσεις.

Την Τρίτη το βράδυ, το Γερεβάν ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε εκεχειρία μετά τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν επιρρίπτουν η μία χώρα στην άλλη την ευθύνη για τον νέο κύκλο βίας.

Οι συγκρούσεις αυτές καταδεικνύουν πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία στην περιοχή του Καυκάσου. Πρόκειται για τις πιο σφοδρές μάχες που έχουν σημειωθεί στην περιοχή μετά τον τερματισμό μιας σύγκρουσης πέρυσι, η οποία διήρκησε έξι εβδομάδες. Ξέσπασαν μάλιστα παρά την ανάπτυξη στην περιοχή Ρώσων στρατιωτών που έχουν αναλάβει να διατηρούν την ειρήνη και οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή από τον Νοέμβριο του 2020 στο πλαίσιο της εκεχειρίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν που διαπραγματεύθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι περσινές συγκρούσεις κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους, ενώ η Αρμενία αναγκάστηκε να παραχωρήσει στον Αζερμπαϊτζάν πολλές περιοχές γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η ορεινή περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, προκαλώντας έναν πρώτο πόλεμο τη δεκαετία του 1990 στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 30.000 άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπίστηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.