ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Βίντεο-ντοκουμέντο: Δεκάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τον Έβρο
Βίντεο-ντοκουμέντο: Δεκάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τον Έβρο
(Φωτ.: protothema.gr)
15 Σεπ
0
Σχόλια

Βίντεο-ντοκουμέντο: Δεκάδες μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τον Έβρο

Σε αποκαλυπτικό βίντεο αποτυπώνεται η προσπάθεια Τούρκων δουλεμπόρων να περάσουν δεκάδες παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα. Το βίντεο, το οποίο έχει καταγράψει θερμική κάμερα ελληνικής περιπόλου συνοριοφυλάκων στις όχθες του Έβρου το βράδυ της Δευτέρας, δείχνει περισσότερα από 60 άτομα προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, υπό την καθοδήγηση διακινητών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι Έλληνες συνοριοφύλακες του Έβρου απέτρεψαν το βράδυ της Δευτέρας την προσπάθεια των διακινητών να περάσουν στην ελληνική πλευρά τους μετανάστες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν αυξηθεί οι περιπολίες των Ελλήνων συνοριοφυλάκων. Στην περαιτέρω ενίσχυση του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, μέσω της χρήσης υψηλής τεχνολογίας φύλαξης, παρακολούθησης, καταγραφής, αλλά και έγκαιρης προειδοποίησης και εντοπισμού κίνησης στην απέναντι όχθη του ποταμού, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ήδη η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει στην τοποθέτηση, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου, μεγάλου αριθμού από υπέρυθρες κάμερες με εξαιρετικά ευαίσθητους αισθητήρες κίνησης και υψηλή ευκρίνεια, έχοντας εικόνα σε πραγματικό χρόνο για οτιδήποτε συμβαίνει στις παρόχθιες περιοχές.

Παράλληλα δρομολογείται η επέκταση της χρήσης drones στο σύνολο της οριογραμμής του Εβρου προκειμένου να υπάρχει 24ωρη παρακολούθηση ακόμη και πάνω από τα πιο δύσβατα περάσματα του ποταμού, που είναι και αυτά που συνήθως επιλέγουν οι διακινητές για να «σπρώξουν» παράνομους μετανάστες προς την ελληνική πλευρά.

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το ενδεχόμενο η Αγκυρα να αξιοποιήσει το υπό διαμόρφωση μεταναστευτικό ρεύμα εκατοντάδων χιλιάδων Αφγανών προς τις χώρες της Δύσης μέσω της διαδρομής Ιράν – Τουρκία – Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο.

Μηταράκης: «Κανείς μετανάστης δεν θα μείνει στην ακριτική Ελλάδα»
Αναφερόμενος στην «πετυχημένη πολιτική» που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, σημείωσε ότι «οι ροές μειώθηκαν 90% σε σχέση με το 2019, με την στρατηγική έξι σημείων που παρουσίασε ο πρωθυπουργός».

«Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του 2015» τόνισε ο υπουργός και σημείωσε: «Οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές, όπως είπε το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ίδια στιγμή που η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία βιώνουν πολλαπλασιασμό ροών. Άρα δεν είναι η πανδημία, οι ροές στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι σημαντικά αυξημένες».

Επισήμανε πως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής είναι η μείωση του αριθμού των διαμενόντων. «Δεν έχουμε καμία μόνιμη παρουσία προσφύγων» είπε και αναφέρθηκε στα στοιχεία που αφορούν τη Χίο ως δείγμα του τι συμβαίνει σε όλη την ακριτική Ελλάδα. «Την ημέρα εκλογών ήταν 2.198. Σήμερα είναι 390 – στη ΒΙΑΛ 252 με χωρητικότητα 1014, και λίγοι σε διαμερίσματα, που και αυτά καταργούνται μέχρι το Νοέμβριο» ανέφερε ο υπουργός, τονίζοντας: «Όχι μόνο στη Χίο, κανείς μετανάστης δεν θα μείνει στην ακριτική Ελλάδα».

Πηγή: prorothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.