ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά
Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά
(Φωτ.: NDP)
09 Σεπ
0
Σχόλια

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά

Στην Κρήτη που τόσο αγάπησε, στην πατρίδα του, επέστρεψε ο Μίκης Θεοδωράκης. Η σορός του τελευταίου μεγάλου Ελληνα έφθασε τα ξημερώματα στη Σούδα, στα Χανιά. Αυτή την ώρα έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Χανίων.

Η σορός του μουσικοσυνθέτη μεταφέρθηκε με το πλοίο της γραμμής που έφθασε στη Σούδα στις 6 το πρωί. Στις 7:30 ξεκίνησε ουσιαστικά η τελετή αποχαιρετισμού και η πομπή με προορισμό τη Δημοτική Αγορά Χανίων και εν συνεχεία τη Μητρόπολη της πόλης. Κόσμος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στο λιμάνι της Σούδας ακολουθούσε την πομπή. Καθώς προχωρούσαν προς την πόλη ο κόσμος πύκνωνε…

Στην πομπή ακολουθούσαν επίσης μέλη της οικογένειας του κορυφαίου δημιουργού, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

Της πομπής προπορεύτηκε η Φιλαρμονική Ορχήστρα Χανίων που έπαιζε τις θρυλικές μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη, ακολουθούσε το αυτοκίνητο με τη σορό, η οικογένεια και Κρητικοί που θέλησαν να πουν το τελευταίο «αντίο» στον μεγάλο μουσουργό.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη βρίσκεται αυτή την ώρα στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου και θα παραμείνει για λαϊκό προσκύνημα έως τις 12 το μεσημέρι.

Δείτε live:

Κρατώντας ένα λουλούδι στο χέρι και εμφανώς συγκινημένοι εκατοντάδες πολίτες συρρέουν από το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη. Μεταξύ αυτών και πολλοί ξένοι τουρίστες που με τα κινητά τους τηλέφωνα καταγράφουν εικόνες από το σημείο.

«Περιμένω από νωρίς το πρωί για να αποχαιρετήσω τον Μίκη, τον δικό μας Μίκη, που μας δίδαξε πολλά με τη στάση ζωής του και τη μουσική του που έφτασε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιώργος που κατάγεται, όπως και ο Μίκης Θεοδωράκης, από τον Γαλατά.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί για τη γενιά μας φάρο έμπνευσης, διδαχθήκαμε από αυτόν, τον Ουρανό-Μίκη, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο αείμνηστος ιεράρχης μας Ειρηναίος Γαλανάκης», είπε ο κ. Χάρης.

Το μεσημέρι η κηδεία
Ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, δίπλα στον πατέρα του και τον αδερφό του.

Στις 13:00 θα μεταφερθεί στο χωριό του τον Γαλατά και στον ναό του Αγίου Νικολάου όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία.

Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Στον τελευταίο αποχαιρετισμό στον Μίκη Θεοδωράκη θα παραστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα, ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Φωτογραφίες: Η Κρήτη υποδέχθηκε τον Μίκη Θεοδωράκη

Μίκης Θεοδωράκης: Με χειροκροτήματα και τραγούδια η πομπή στη Μητρόπολη Χανίων
Στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς όπου έφτασε με αυτοκινητοπομπή από το λιμάνι της Σούδας, πολίτες, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Χανίων και βρακοφόροι υποδέχτηκαν τον Μίκη.

Κάτοικοι των Χανίων είχαν σταθεί σε διάφορα σημεία της διαδρομής που διένυσε η αυτοκινητοπομπή, από το λιμάνι της Σούδας μέχρι τη Δημοτική Αγορά, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα, τον κορυφαίο Κρητικό συνθέτη και δημιουργό. Κατά τη σύντομη στάση στη Δημοτική Αγορά, συγκεντρωμένοι με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «αθάνατος».

Μίκης Θεοδωράκης: Στη Μητρόπολη Χανίων η σορός -Λαϊκό προσκύνημα
Στη Μητρόπολη Χανίων ξεκίνησε λίγο πριν από τις 9 το λαϊκό προσκύνημα.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.