ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πέρασε με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο
Πέρασε με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο
(Φωτ.: protothema.gr)
17 Ιούν
0
Σχόλια

Πέρασε με 158 «ναι» το εργασιακό νομοσχέδιο

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το εργασιακό νομοσχέδιο με την πλειοψηφία των άρθρων να συγκεντρώνει την ευρύτερη στήριξη των πτερύγων του κοινοβουλίου.

Η συνολική τριήμερη διαδικασία και κυρίως το τελικό αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε η κυβέρνηση έδειξε πως η «μητέρα των μαχών» που είχε προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε – τουλάχιστον στην κάλπη – σε συναινετική έγκριση των περισσοτέρων ρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα από τα 128 άρθρα του νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τα 56 και δήλωσε «παρών» σε 17 ενώ στα υπόλοιπα καταψήφισε. Αντίστοιχα το Κίνημα Αλλαγής στήριξε συνολικά 74 διατάξεις.

Επι της αρχής του νομοσχεδίου υπερψήφισαν οι 158 βουλευτές της ΝΔ ενώ καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Ωστόσο, από τα συνολικά 128 άρθρα, σχεδόν τα 60 έλαβαν πάνω από 200 – 250 θετικές ψήφους. Το μόνο κόμμα που καταψήφισε τόσο επι της αρχής όσο και επι του συνόλου των άρθρων ήταν το ΚΚΕ.

Πρέπει , όμως να σημειωθεί ότι ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής έσπευσαν να διευκρινίσουν πως στήριξαν τις διατάξεις που σχετίζονται με την ενσωμάτωση διεθνών οδηγιών για την εργασιακή ασφάλεια και την αντιμετώπιση της βίας στους χώρους δουλειάς και καταψήφισαν τον «πυρήνα» των εργασιακών διατάξεων της κυβέρνησης. Οι συγκεκριμένες δύο συμβάσεις περιείχαν 54 άρθρα.

Πάντως, είναι ενδεικτικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ αν και χαρακτήριζε το προωθούμενο νομοσχέδιο ως «ολετήρα» που πρέπει να αποσυρθεί, τελικά ζήτησε να μπουν σε ονομαστική ψηφοφορία συνολικά 54 άρθρα (από τα 128).

Από την πλευρά του ΜεΡΑ25 επισημάνθηκε ότι οι βουλευτές του Γιάνη Βαρουφάκη υπερψήφισαν 6 άρθρα ενώ η Ελληνική Λύση υποστήριξε πως ψήφισε θετικά σε 21.

Υπουργείο Εργασίας: Αποκαλυπτήρια…

Από τα 128 άρθρα, τα 42 εγκρίθηκαν μόνο με την στήριξη των 158 βουλευτών της πλειοψηφίας ενώ 56 έλαβαν περισσότερες από 250 ψήφους (εως και 284).

Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν πως η ονομαστική ψηφοφορία έκανε «τα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ». Εξήγησαν πως η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε σχεδόν τα μισά άρθρα αυτού του «τρισκατάρατου» νομοσχεδίου ενώ σχολίαζαν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην πολιτική του σύγχυση καταψήφισε το άρθρο 55 που κατοχυρώνει το 8ωρο»

Ωστόσο οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ «Καταψήφισε τις διατάξεις της Επιθεώρησης Εργασίας, περιλαμβανομένων των άρθρων 122 και 123 που προβλέπουν ευκολότερη διαδικασία επιβολής κυρώσεων και έκδοση διαταγής πληρωμής, ενώ:

Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 14 που προβλέπει τη δυνατότητα να διεκδικεί, σε περίπτωση βίας ή παρενόχλησης, τα δικαιώματά του μέσω της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης!

Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 31 που ορίζει τη δυνατότητα του εργαζομένου γονέα να ζητήσει ευέλικτα ωράρια μολονότι προέρχεται από την Οδηγία 1158/2019 που οι ίδιοι υπέγραψαν.

Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στα άρθρο 37 και 45 που ορίζουν την άδεια φροντίδας τέκνου και την άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες.

Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 56 που περιορίζει τη δυνατότητα των εργοδοτών να καταστρατηγούν το διάλειμμα για να επεκτείνουν αυθαίρετα το ωράριο των εργαζομένων.

Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 70 που προβλέπει τη δυνατότητα των παρόχων υπηρεσιών delivery να συνδικαλίζονται.

-Ψήφισε παρών στο άρθρο 85 που απαγορεύει τη χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες και πολιτικά κόμματα

Περιμένουμε μια στοιχειώδη εξήγηση, αν υπάρχει, για αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής τρικυμίας και υποκρισίας»

Δείτε τα αποτελέσματα της ονομαστικής ψηφοφορίας επί των άρθρων του νομοσχεδίου

Χατζηδάκης: Περιμένουμε μια στοιχειώδη εξήγηση-αν υπάρχει- για αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής τρικυμίας και υποκρισίας
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα του νομοσχεδίου για την Προστασία της Εργασίας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας που υπερψηφίστηκε σήμερα από την πλειοψηφία της Βουλής, είναι μια μεγάλη τομή στο εργατικό δίκαιο της χώρας. Η Ελλάδα στα ζητήματα της αγοράς εργασίας ακολουθεί πια το δρόμο των προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών. Ο νέος νόμος δίνει δύναμη στον εργαζόμενο. Δίνει δύναμη στην οικονομία.

Η ονομαστική ψηφοφορία που προκαλέσαμε, έκανε τα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε σχεδόν τα μισά άρθρα αυτού του «τρισκατάρατου» νομοσχεδίου. Αποκλειστικά από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερψηφίστηκαν μόλις 42 από τα 128 άρθρα ενώ τα υπόλοιπα 86 άρθρα υπερψηφίστηκαν και από βουλευτές της αντιπολίτευσης. 56 άρθρα συγκέντρωσαν πάνω από 200 ψήφους.

Υπογραμμίζοντας την πολιτική του σύγχυση, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το άρθρο 55 που κατοχυρώνει το 8ωρο !!

Καταψήφισε επίσης τις διατάξεις της Επιθεώρησης Εργασίας, περιλαμβανομένων των άρθρων 122 και 123 που προβλέπουν ευκολότερη διαδικασία επιβολής κυρώσεων και έκδοση διαταγής πληρωμής, ενώ:

-Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 14 που προβλέπει τη δυνατότητα του εργαζομένου να διεκδικεί, σε περίπτωση βίας ή παρενόχλησης, τα δικαιώματά του μέσω της συνδικαλιστικής του οργάνωσης!

-Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 31 που ορίζει τη δυνατότητα του εργαζομένου γονέα να ζητήσει ευέλικτα ωράρια μολονότι προέρχεται από την Οδηγία 1158/2019 που οι ίδιοι υπέγραψαν.

-Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στα άρθρα 37 και 45 που ορίζουν την άδεια φροντίδας τέκνου και την άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες.

-Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 56 που περιορίζει τη δυνατότητα των εργοδοτών να καταστρατηγούν το διάλειμμα για να επεκτείνουν αυθαίρετα το ωράριο των εργαζομένων.

-Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 70 που προβλέπει τη δυνατότητα των παρόχων υπηρεσιών delivery να συνδικαλίζονται.

-Ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο άρθρο 85 που απαγορεύει τη χρηματοδότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων από τους εργοδότες και πολιτικά κόμματα

Περιμένουμε μια στοιχειώδη εξήγηση, αν υπάρχει, για αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής τρικυμίας και υποκρισίας».

Πηγή: protohema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.