ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Μαθητική ταινία για την Παναγία Σουμελά κέρδισε το 1ο Βραβείο στον 5ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποντιακού Ελληνισμού
Μαθητική ταινία για την Παναγία Σουμελά κέρδισε το 1ο Βραβείο στον 5ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποντιακού Ελληνισμού
14 Ιούν
0
Σχόλια

Μαθητική ταινία για την Παναγία Σουμελά κέρδισε το 1ο Βραβείο στον 5ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποντιακού Ελληνισμού

Το 1ο Βραβείο στον 5ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποντιακού Ελληνισμού, στην κατηγορία «Ταινίες – Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση», κέρδισε η ταινία μικρού μήκους Εις του Μελά της ΣΤ’ τάξης του ΔΣ Ξεχασμένης (Ημαθία).

Ο διαγωνισμός τελούσε υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco και συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ. με την υποστήριξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος:

  • 91 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γενικής και ειδικής αγωγής
  • Από Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια (Αυστραλία)
  • 6.000 περίπου μαθητές
  • 260 εκπαιδευτικοί
  • 740 μαθητικές δημιουργίες

Λίγα λόγια για την ταινία
Η μυθοπλασία και το αρχαίο ελληνικό θέατρο ενώθηκαν σε μια ταινία με την οποία μαθητές της ΣΤ’ τάξης του ΔΣ Ξεχασμένης (Ημαθία) αφηγήθηκαν την ιστορία της Παναγίας Σουμελά. Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ταξιδεύει στους αιώνες αναζητώντας την προφητεία για την τύχη της εικόνας που ετοιμάζεται να ζωγραφίσει. Κατά την περιήγησή του συναντάει ανθρώπους που του αποκαλύπτουν τη μοίρα της.

Το Άγιο Εικόνισμα της Παναγίας Σουμελιώτισσας – Πραγματικά ιστορικά γεγονότα.
H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά (1ος ή 4ος μ.Χ. αιώνας), γίνεται αφορμή για τον Αθηναίο Βαρνάβα και τον ανιψιό του Σωφρόνιο (4ος μ.Χ. αιώνας) να ιδρύσουν μοναστήρι στο όρος Μελά κοντά στην Τραπεζούντα, στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα του Λουκά. Με τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τον Πόντο στις αρχές του 20ου αιώνα, το εικόνισμα θάβεται από τους διωγμένους μοναχούς. Το 1931, ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος, από τους τελευταίους μοναχούς της μονής, φέρνει το εικόνισμα μαζί με άλλα ιερά κειμήλια πίσω στην Αθήνα και το παραδίδει στον τέως μητροπολίτη Τραπεζούντας και κατοπινό αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο Φιλιππίδη. Ύστερα από την προσωρινή παραμονή στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, η εικόνα ενθρονίζεται τον Αύγουστο του 1952 στο νέο ναό της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο, που ιδρύεται χάρη στον πόντιο πρωτεργάτη του σωματείου «Παναγία Σουμελά» Θεσσαλονίκης, Φίλων Κτενίδη, ο οποίος παραδίδει τη συνέχιση του έργου του στον Πόντιο πρόεδρο της Παναγίας Σουμελά, Παναγιώτη Τανιμανίδη.

Χριστίνα Δημητριάδου

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.