ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σάμος: Νύχτα αγωνίας μετά τα 6,7 Ρίχτερ — Θρήνος για τα δύο παιδιά που χάθηκαν (φωτο, βίντεο)
Σάμος: Νύχτα αγωνίας μετά τα 6,7 Ρίχτερ — Θρήνος για τα δύο παιδιά που χάθηκαν (φωτο, βίντεο)
(Φωτ.: protothema.gr)
31 Οκτ
0
Σχόλια

Σάμος: Νύχτα αγωνίας μετά τα 6,7 Ρίχτερ — Θρήνος για τα δύο παιδιά που χάθηκαν (φωτο, βίντεο)

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους της Σάμου για τους μετασεισμούς, αλλά και νύχτα θρήνου για το μαθητή και τη μαθήτρια που έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο, την ώρα που είχαν τελειώσει το σχολείο και επέστρεφαν στα σπίτια τους.

Τα παιδιά περνούσαν από ένα στενό δρομάκι όταν ο τοίχος κατέρρευσε και τα καταπλάκωσε πριν προλάβουν να αντιδράσουν. Παρά την άμεση κινητοποίηση περίοικων και πυροσβεστικής το αγόρι ανασύρθηκε νεκρό και το κορίτσι υπάκυψε λίγο αργότερα με τους διασώστες και τους γιατρους να έχουν δώσει μεγάλη μάχη να την κρατήσουν στη ζωή.

Ο φονικός —όπως αποδεικνύεται— σεισμός των 6,7 Ρίχτερ χτύπησε την υποθαλάσσια περιοχή 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμου και έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα. Ήταν επιφανειακός με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτός είναι ο κύριος σεισμός ενώ αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί. Ήδη μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένας ισχυρός μετασεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και δεκάδες άλλοι μικρότερης έντασης. Κρίσιμο για την εξέλιξη του φαινομένου είναι το επόμενο 48ωρο σύμφωνα με τους επιστήμονες οι οποίοι το παρακολουθούν.

Οι κάτοικοι του νησιού διανυκτέρευσαν οι περισσότεροι έξω από τα σπίτια τους και μακρυά από τις περιοχές που έχουν κριθεί επικίνδυνες καθώς υπάρχουν πολλά παλιά κτίσματα που έχουν υποστεί ζημιές και μπορεί να καταρρεύσουν με έναν ισχυρό μετασεισμό.

Χαρακτηριστικό είναι και το μήνυμα των Αρχών από μεγάφωνο που υποδεικνύει στους κατοίκους να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους μέχρι να εκτονωθεί το φαινόμενο.

Για το λόγο αυτό έχουν στηθεί σκηνές προκειμένου να μπορέσουν να διανυκτερεύσουν εκεί οι κάτοικοι.

Την ίδια στιγμή πολλοί από τους καταστηματάρχες στην παραλιακή ζώνη διανυκτέρευσαν μέσα στα καταστήματά τους, καθώς πολλά από αυτά έχουν γεμίσει νερά από το τσουνάμι που ακολούθησε τον σεισμό και δεν μπορούν να ασφαλίσουν με τις πόρτες να έχουν υποστεί ζημιές.

Εκτός από τα δυο νεκρά παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών ένα 14χρονο παιδί που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Σάμο στο νοσοκομείο Αγλαία Κυριακού, ενώ και μια γυναίκα τραυματίας μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή. Συνολικά 9 άτομα είναι οι τραυματίες όλοι τους με ορθοπαιδικά τραύματα στην προσπάθειά τους να βγουν από τα σπίτια τους την ώρα του σεισμού.

Στο ίδιο σημείο είχε γίνει ισχυρός σεισμός 6,9 Ρίχτερ στις 11 Αυγούστου του 1904, σύμφωνα με τον σεισμολόγο και επιστημονικό συνεργάτη της Ευρωπαικής Ένωσης και της UNESCO Γεράσιμο Παπαδόπουλο, ο οποίος μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι θα υπάρχουν αρκετοί και ισχυροί μετασεισμοί.

Ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ προκάλεσε αρκετές ζημιές, κυρίως σε παλαιά κτήρια, αλλά και σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ενώ κατέρρευσε και μέρος της εκκλησίας στο Καρλόβασι. Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση αλλά και φόβο ήταν και τα τσουνάμι που ακολούθησαν με τη θάλασσα να βγαίνει στη στεριά. «Αυτό που είδαμε ήταν ένα τσουνάμι αντίστοιχο με αυτό που είχε χτυπήσει την Κω και αυτό που σκεφτόμαστε είναι αν μετά τον σεισμό δημιουργήθηκε αυτό που λέμε υποθαλάσσια κατολίσθηση» είπε στο protothema,gr ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κωνσταντίνος Συνολάκης, που ανέπτυξε το παγκόσμιο μοντέλο προσομοίωσης για τσουνάμι.

Κρίσιμες οι επόμενες 48ωρες για την εξέλιξη του ισχυρού σεισμού των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Σάμο. Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς μιλά στο protothema.gr. και εξηγεί ότι θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί, ενώ αναμένουν και έναν ισχυρό μετασεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ.

«Θα υπάρξει μια κατανομή των μετασεισμών η οποία ακολουθεί ένα γνωστό σεισμολογικό νόμο ,το νόμο του Οmori που θα έχουμε σεισμούς που θα αφήνουν με την πάροδο του χρόνου και επίσης θα έχουν μια κατανομή με τα μεγέθη. Δηλαδή, πολλούς μικρούς μετασεισμούς και κάποιους μετασεισμούς της τάξεως μεγέθους των 5 Ρίχτερ. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι αν θα σημειωθεί ο μεγάλος μετασεισμός που θα είναι περίπου της τάξεως των 6 ρίχτερ. Αυτό περιμένουμε να δούμε γιατί θέλουμε κι άλλα δεδομένα, είμαστε ακόμα στην αρχή για να μπορέσουμε να κάνουμε μια τέτοια εκτίμηση. Θέλουμε να δούμε που μπορεί να είναι τα επίκεντρα του μεγάλου μετασεισμού αν κι εφόσον γίνει αυτό».

Από την πλευρά του ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε πει στο prototheme.gr «Ο σεισμός είχε πολύ μεγάλο μέγεθος σύμφωνα με τα γεωφυσικά κέντρα Γερμανίας, Αμερικής και Γαλλίας το μέγεθος ήταν 7 Ρίχτερ μεγαλύτερο από το 6,7 που δίνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο κατά συνέπεια αναμένουμε και πολλούς μετασεισμούς και με σημαντικά μεγέθη. Μεγέθη που μπορούν να υπερβούν τα 5,5 Ρίχτερ και μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 6 Ρίχτερ.

Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο ανοιχτό το οποίο προκύπτει και από την διεθνή στατιστική των μετασεισμών αλλά και από την εμπειρία του 1904. Τότε στις 11 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς είχαμε εξίσου μεγάλο σεισμό με μέγεθος 6,9 Ρίχτερ στην ίδια ακριβώς περιοχή. Ακριβώς στο ίδιο ρήγμα. Το γεγονός ότι και οι μετασεισμοί μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μετασεισμοί με μέγεθος γύρω στα 6 Ρίχτερ μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι, σαν αυτό που είδαμε μετά τον κύριο σεισμό και κατά συνέπεια θα πρέπει όλοι να είναι προσεχτικοί. Και για τους μετασεισμούς και για τα τσουνάμι που ενδεχομένως μπορεί να προκληθούν».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς θα είναι στο νησί, ενώ νωρίτερα η υπηρεσία 112 έστειλε μηνύματα προειδοποίησης για τσουνάμι σε Σάμο, Χίο Κω και Ικαρία, αλλά και ένα ξεχωριστό μήνυμα στους κατοίκους της Σάμου να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να παραμείνουν σε εξωτερικούς χώρους. Πολλοί κάτοικοι είναι έτοιμοι να διανυκτερεύσουν ακόμη και στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι τους ισχυρούς μετασεισμούς, για τους οποίους έχουν προειδοποιήσει οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, καθώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο παράλληλης αντιμετώπισης πανδημίας και σεισμού, σε περίπτωση που κάτοικοι δεν πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους, λόγω ζημιών, θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.