ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Κακοκαιρία «Ιανός»: Με ελικόπτερο απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι από τους 40 στην Οξυά (βιντεο)
Κακοκαιρία «Ιανός»: Με ελικόπτερο απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι από τους 40 στην Οξυά (βιντεο)
(Φωτ.: protothema.gr)
22 Σεπ
0
Σχόλια

Κακοκαιρία «Ιανός»: Με ελικόπτερο απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι από τους 40 στην Οξυά (βιντεο)

Αίσιο αποτέλεσμα είχε λίγο μετά τις 9 το πρωί η πρώτη προσπάθεια απεγκλωβισμού ορισμένων εκ των των 40 εγκλωβισμένων από το χωριό Οξυά στην Καρδίτσα.

Το μικρότερο από τα δύο ελικόπτερα που επιστρατεύτηκε κατάφερε να προσγειωθει σε ένα ξέφωτο μεταφέροντας στο γήπεδο του Μουζακίου μια ηλικιωμένη καρκινοπαθή, μια έγκυο μητέρα και το 1,5 έτους παιδί της.

Δείτε την επιτυχή επιχείρηση απεγκλωβισμού:

«Εμείς καλά είμαστε, ανησυχούμε για τους εγκλωβισμένους. Κάντε προσπάθειες να αποκατασταθεί ο δρόμος. Νιώθω ανακουφισμένη. Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις συνθήκες, δεν περιμέναμε τον Ιανό. Μακάρι να μπορούσαμε να κάτσουμε με τους συγχωριανούς μου» είπε η έγκυος γυναίκα.

Όπως πρόσθεσε «δεν έχουμε ακόμα ρεύμα και νερό, ζητάμε άμεση αποκατάσταση για προσωρινή πρόσβαση στο Μουζάκι». Σύμφωνα με την ίδια «κανείς δεν θέλει να φύγει» προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο «θα πάρει κάποιους για λόγους υγείας».

«Φοβήθηκα πάρα πολύ, έκλαιγα. Φοβήθηκα για την κόρη μου. Δόξα τω Θεώ, η Πολιτεία έκανε τα πάντα, ήρθαν τα παιδιά και ευχαριστούμε πολύ», είπε η 62χρονη καρκινοπαθής.

Οι δηλώσεις των πρώτων διασωθέντων

Η δεύτερη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 9:30 με διασώστες να μεταφέρουν εκλωβισμένου σε ένα μεγαλύτερο ελικόπτερο της Πυροσβεστικής που δεν μπορούσε να προσγειωθεί.

«Νιώθουμε μια χαρά, πιαστηκαμε με τους πυροσβέστες και σωθήκαμε» είπε ένας άνδρας από τη δεύτερη ομάδα των διασωθέντων.

Η επιχείρηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το πρωί υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά, μετά την προσπάθεια της Δευτέρας που όμως δεν είχε αποτέλεσμα.

Το σχέδιο προέβλεπε ότι θα επιχειρήσει ελικόπτερο με εκπαιδευμένους διασώστες για τον απεγκλωβισμό κατοίκων, ενώ θα γίνει προσπάθεια ένα μικρότερο ελικόπτερο να προσγειωθεί σε ξέφωτο που εντοπίστηκε στην περιοχή.

Δείτε βίντεο από τον κατεστραμμένο δρόμο προς Οξυά

Ανάμεσά στους εγκλωβισμένους είναι και μια 92χρονη με Αλτσχάιμερ και τον 94χρονο σύζυγό της, τους οποίους, σύμφωνα με τον γιο τους που μίλησε στον ΣΚΑΪ θα βοηθήσει να μετακινηθούν προς το ελικόπτερο ο αδερφός του.

Με ελικόπτερο έγινε την Δευτέρα το απόγευμα,ο εφοδιασμός νερού και τροφίμων στους κατοίκους του χωριού Οξυά στην Καρδίτσα, οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι μετά τις φονικές πλημμύρες της κακοκαιρίας «Ιανός».

Πληγές μετράει η Καρδίτσα
Γκρεμισμένες γέφυρες, χιλιάδες στρέμματα καλυμμένα από τόνους νερού, επιχειρήσεις κατεστραμμένες, σπίτια πλημμυρισμένα και ζώα πνιγμένα, είναι οι εικόνες που έχουν καταγραφεί στην Καρδίτσα η οποιά μετρά τις πληγές της από το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας με τρεις ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ παραμένει αγνοούμενη η 43χρονη φαρμακοποιός από το Μουζάκι.

Οι κάτοικοι στην Αργιθέα παραμένουν αποκλεισμένοι. Το Ριζοβούνι έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη λάσπης με τους κατοίκους ανήμπορους να βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται. Δέκα οικισμοί στην Καρδίτσα παραμένουν αποκλεισμένοι με τους κατοίκους τους να περιμένουν τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής να τους πάνε τρόφιμα και νερό ή και να τους μεταφέρουν σε πιο ασφαλές σημείο.

Χάθηκαν οι κόποι μιας ζωής και στα Φάρσαλα. Όπως λένε οι κτηνοτρόφοι βρήκαν τα ζώα τους θαμμένα μέσα στη λάσπη και κάποια άλλα τα παρέσυρε ο χείμαρρος. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση σε όλα τα βουνά των Αγράφων, έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και αυτό χειροτερεύει την κατάσταση. Στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι και χρειάζονται βοήθεια.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην Καρδίτσα είναι ότι σύμφωνα με το meteo.gr οι πολύωρες ισχυρές βροχές στην Πίνδο και τον Θεσσαλικό κάμπο «βύθισαν τεράστιες αγροτικές και αστικές εκτάσεις κάτω από τόνους νερού προκαλώντας καταστροφές σε μία έκταση συνολικά μεγαλύτερη των 210.000 στρεμμάτων».

Οι περισσότεροι από τους εγκλωβισμένους είναι κτηνοτρόφοι και αυτό που ζητούν είναι εφόδια και τρόφιμα για τα ζώα τους. Η επιχείρηση έγινε με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής το οποίο απογειώθηκε από το Μουζάκι Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ στην Καρδίτσα εκκρεμεί η ηλεκτροδότηση 5 υποσταθμών στο κέντρο της πόλης καθώς τα συνεργεία έχουν καταφέρει να ηλεκτροδοτήσουν 109 υποσταθμούς.

Στην Καρδίτσα ο Πρωθυπουργός
Τις πληγείσες περιοχές του νομού Καρδίτσας από την κακοκαιρία θα επισκεφθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε παρουσία του αφενός να αποτιμηθούν στο σύνολό τους οι ζημιές και αφετέρου να εκπονηθεί ένα σχέδιο αποκατάστασης των πληγέντων σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 9 θα προεδρεύσει σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Καρδίτσας με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, στελεχών της κυβέρνησης και βουλευτών ενώ στις 11:00 α επισκεφθεί το Μουζάκι.

Η υψηλή ταχύτητα επαναφοράς της ευρύτερης περιοχής στην κανονικότητα αποτελεί, άλλωστε, το κύριο ζητούμενο για το κυβερνητικό επιτελείο, όπως υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ειδικότερα, αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην περιοχή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως κατεύθυνση του Πρωθυπουργού είναι να δοθούν άμεσα τα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. «Πόσο άμεσα θα το ακούσετε αύριο από τον ίδιο», προανήγγειλε σχετικά ο κ. Πετσας, απαριθμώντας ένα πρώτο πακέτο 9 μέτρων για τη στήριξη των πληγέντων.

Τα 9 μέτρα στήριξης για τον «Ιανό»
1. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.

2. Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

3. Διατίθεται, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.

4. Προχωρά άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.

5. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.

6. Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.

7. Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.

8. Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.

9. Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής».

Οι πρώτες αποζημιώσεις
Επιπρόσθετα, η αμεσότητα της κυβερνητικής παρέμβασης αντανακλάται και στην άμεση επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών 3 περιφερειών και 19 δήμων της χώρας με 27.900.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Πρωθυπουργού για την ταχεία λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων δήμων από την πρόσφατη κακοκαιρία. Ήδη, οι σχετικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί και αναρτηθεί στη Διαύγεια, ενώ άμεσα εκδίδεται έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων ύψους 8.050.000€, η οποία θα διατεθεί με τη μορφή αποζημιώσεων τόσο για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων νοικοκυριών, όσο και για την αποκατάσταση ή επισκευή της οικοσκευής της πληγείσας κύριας κατοικίας.

Πρωτίστως, όμως «η κυβέρνηση εκφράζει βαθιά θλίψη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών εξαιτίας του μεσογειακού κυκλώνα που έπληξε περιοχές της χώρας. Η κυβέρνηση εκφράζει επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας που με αυτοθυσία πολλές φορές απεγκλώβισαν και έσωσαν πολλούς συνανθρώπους μας», έσπευσε να υπογραμμίσει χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, την ώρα που συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι επιχειρήσεις απάντλησης υδάτων, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχει δεχθεί πάνω από 2.800 κλήσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα μόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, περισσότερα από 5.000 κτίρια έχουν υποστεί ζημίες, ενώ μεγάλη καταστροφή έχουν υποστεί αγροτεμάχια, κτηνοτροφικές μονάδες και δίκτυα υποδομών. Εικόνες βιβλικής καταστροφής καταφθάνουν από το οδικό δίκτυο της Καρδίτσας, ενώ έχει διακοπεί και η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας–Θεσσαλονίκης, λόγω των ζημιών στο Λιανοκλάδι.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.