ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Χάλκη: Καρέ καρέ η διάσωση και η παρενόχληση της τουρκικής ακταιωρού
Χάλκη: Καρέ καρέ η διάσωση και η παρενόχληση της τουρκικής ακταιωρού
(Φωτ.: Λιμενικό Σώμα)
27 Αυγ
0
Σχόλια

Χάλκη: Καρέ καρέ η διάσωση και η παρενόχληση της τουρκικής ακταιωρού

Βίντεο που δείχνει καρέ καρέ την επιχείρηση διάσωσης των αλλοδαπών ναυαγών, αλλά και το διπλό επεισόδιο που διαδραματίστηκε χθες βράδυ στη Χάλκη έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή.

Στη αρχή του βίντεο φαίνεται η διάσωση μιας ομάδας αλλοδαπών που ναυάγησαν, ενώ στη συνέχεια διακρίνεται το super puma που είχε σπεύσει στην περιοχή για να συνδράμει στην επιχείρηση, αλλά και οι προβολείς της τουρκικής ακταιωρού που δημιούργησαν προβλήματα στην επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος.

Βίντεο από την επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος στη Χάλκη
Αναλυτικότερα, η τουρκική ακταιωρός προκάλεσε διπλό επεισόδιο: Αφενός τύφλωνε με λέιζερ το ελικόπτερο Super Puma που συμμετείχε στην επιχείρηση, ενώ επιχείρησε να εμβολίσει και σκάφος του Λιμενικού.

Εκπρόσωπος Λιμενικού Σώματος: «Τιτάνια η προσπάθεια για τη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρώπης»
Νωρίτερα ενημέρωση για τα όσα διαδραματίζονται από χθες το απόγευμα ανοικτά της Χάλκης, όπου ελληνικά διασωστικά σκάφη που προσπαθούσαν να εντοπίσουν δεκάδες αλλοδαπούς ναυαγούς, δέχθηκαν τουρκικές παρενοχλήσεις, έκανε από ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, πλοίαρχος Νίκος Λαγκαδιανός.

«Σε εξέλιξη από τις απογευματινές ώρες χθες βρίσκεται ευρύτατη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, σε θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης σε διεθνή ύδατα και εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι 96 αλλοδαποί εκ των οποίων πέντε έχουν μεταφερθεί στην Κάρπαθο, 72 στη Ρόδο, ενώ 19 παρελήφθησαν από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Με γνώμονα την τήρηση και των υγειονομικών πρωτοκόλλων οι διασωθέντες σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποβάλλονται σε τεστ για τον Covid-19 και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο του νησιού».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, το συγκεκριμένο περιστατικό συνιστά μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχει καταγραφεί στο Αιγαίο πέλαγος «λαμβάνοντας υπόψη τα εξής στοιχεία:

  • Τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των διασωθέντων, το γεγονός ότι το συμβάν έλαβε χώρα κατά κύριο λόγο τη νύχτα.
  • Το γεγονός πως ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός διασωθέντων -μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά- δεν φορούσαν σωσίβια.
  • Τον χρόνο ρεκόρ εντός του οποίου διασώθηκαν 96 αλλοδαποί υπήκοοι.

Τονίζεται ότι οι λιμενικές αρχές έχουν εντοπίσει ήδη μεταξύ των διασωθέντων τρεις διακινητές οι οποίοι και συνελήφθησαν. Οι έρευνες συνεχίζονται».

Στις δηλώσεις του, ο Νίκος Λαγκαδιανός επεσήμανε ότι η Ελλάδα, με αυτή την επιχείρηση «αποδεικνύει ότι αφενός φυλάσσει τα σύνορα της Ελλάδος και της Ευρώπης και αφετέρου σώζει ζωές που βρίσκονται σε κίνδυνο». Τα στοιχεία άλλωστε, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο Τύπου, αποδεικνύουν ότι «η αυξημένη επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων που πραγματοποιείται από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των μεταναστευτικών ροών, καθώς και αφίξεων μεταναστών στα ελληνικά νησιά – μείωση κατά 95% σε σύγκριση με το περασμένο έτος».

Ο εκπρόσωπος Τύπου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, έκανε λόγο για τιτάνια προσπάθεια των ελληνικών αρχών «καθώς οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στην Τουρκία έχουν επανειλημμένα προβεί σε διαδικασίες παράνομης μεταφοράς μεγάλου αριθμού μεταναστών».

Όπως μάλιστα επεσήμανε «τελευταία κάνουν χρήση ιστιοφόρων σκαφών καθώς και θαλαμηγών, με απώτερο σκοπό τη διασπορά των [διακινούμενων] στην Ευρώπη και την αποβίβαση τους κατά κύριο λόγο σε περιοχές της νότιας Ιταλίας. Για το σκοπό αυτό, ακολουθούν πάντα θαλάσσιες διαδρομές σε διεθνή χωρικά ύδατα, κρατώντας μεγάλες αποστάσεις από τα ελληνικά νησιά -τα οποία περιπολούνται νυχθημερόν από τα επιχειρησιακά μέσα της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της FRONTEX- προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί ώστε να αποφύγουν την σύλληψη τους. Επιγραμματικά αναφέρεται ότι περισσότερες από είκοσι πέντε τέτοιες περιπτώσεις έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους 3 μήνες και έχουν επιτυχώς διαχειριστεί τόσο οι ελληνικές, όσο και οι ιταλικές αρχές. Για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχουν επανειλημμένα ενημερωθεί οι τουρκικές αρχές, χωρίς καμία ανταπόκριση», κατάληξε στις δηλώσεις του ο κ. Λαγκαδιανός.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.