ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Επιθετική επιτήρηση»: Πώς μηδενίστηκαν οι αφίξεις μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου
«Επιθετική επιτήρηση»: Πώς μηδενίστηκαν οι αφίξεις μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου
(Φωτ.: skai.gr)
06 Μάι
0
Σχόλια

«Επιθετική επιτήρηση»: Πώς μηδενίστηκαν οι αφίξεις μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου

Τον μηδενισμό των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έφερε η συστηματική εφαρμογή του δόγματος «επιθετικής επιτήρησης» και η τακτική δυναμικής αποτροπής που υλοποιείται από το Λιμενικό ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, όταν κλιμακώθηκε η κρίση στον Έβρο και υπήρχε ανησυχία για το ενδεχόμενο απόπειρας μαζικής μετακίνησης μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η τελευταία βάρκα που έφτασε σε ελληνικό νησί ήταν την 1η Απριλίου, όταν 39 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Λέσβο.

Έκτοτε έχουν καταγραφεί 17 απόπειρες να προσεγγίσουν βάρκες τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου —συχνά συνοδεία τουρκικών ακταιωρών— οι οποίες ωστόσο έχουν αποτραπεί από σκάφη του Λιμενικού.

Σε μια περίπτωση, στη Σάμο η επιχείρηση αποτροπής βάρκας από σκάφη του Λιμενικού διήρκησε ένα ολόκληρο 24ωρο  πριν τελικώς η τουρκική ακτοφυλακή υποχρεωθεί να περισυλλέξει τους επιβαίνοντες στη βάρκα και να τους μεταφέρει πίσω στα τουρκικά παράλια.

Πηγή: skai.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.