ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ιταλία: Τηλεσκόπια καταγράφουν τον κομήτη Άτλαντα που πλησιάζει τη Γη
Ιταλία: Τηλεσκόπια καταγράφουν τον κομήτη Άτλαντα που πλησιάζει τη Γη
(Φωτ.: zougla.gr)
13 Απρ
0
Σχόλια

Ιταλία: Τηλεσκόπια καταγράφουν τον κομήτη Άτλαντα που πλησιάζει τη Γη

Γίνεται όλο και πιο φωτεινός και κατά πάσα πιθανότητα από τα τέλη Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου θα γίνεται επίσης ορατός και με γυμνό μάτι, αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα, σε βορειοδυτική κατεύθυνση. Όσοι έχουν ένα τηλεσκόπιο μπορούν, ωστόσο, να παρατηρήσουν ήδη τον κομήτη Άτλαντα. Το παρακάτω βίντεο δείχνει την κίνηση του κομήτη στον ουρανό κατά τη διάρκεια μιας παρατήρησης που διήρκεσε τρεις ώρες συνολικά: 190 στιγμιότυπα του ενός λεπτού, συγκεντρώθηκαν μαζί και έγιναν ένα πολύ ωραίο βίντεο.

Η ύπαρξη του συγκεκριμένου κομήτη έγινε γνωστή πριν λίγους μήνες, καθώς ανακαλύφθηκε από αστρονόμους στις 28 Δεκεμβρίου 2019 στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Καθώς δεν ήταν ορατός με γυμνό οφθαλμό (μέγεθος 19,6) ανακαλύφθηκε από κατοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 0.5 μέτρων στο όρος Mauna Loa στη Χαβάη. Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο αποτελεί μέρος του συστήματος ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System). Πρόκειται για ένα σύστημα δύο τηλεσκοπίων, σε απόσταση 160 χιλιομέτρων μεταξύ τους, που βρίσκονται στην Χαβάη, υποστηρίζονται από την NASA και σαρώνουν όλο τον ουρανό, αρκετές φορές κάθε νύχτα, ψάχνοντας για κινούμενα ουράνια σώματα.

Ο κομήτης Άτλαντας έχει περίοδο περιφοράς γύρω από τον ήλιο μας 4.500 χρόνια και η τροχιά του σχηματίζει γωνία 45ο με την εκλειπτική. Στο περήλιο (στην πλησιέστερη απόσταση του από τον Ήλιο) φτάνει σε απόσταση 37,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα (ή 0,25 αστρονομικές μονάδες).

Πηγή: zougla.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.