ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Τέσσερις οι νεκροί (φωτο, βίντεο)
Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Τέσσερις οι νεκροί (φωτο, βίντεο)
(Φωτ.: protothema.gr)
26 Νοέ
0
Σχόλια

Κακοκαιρία «Γηρυόνης»: Τέσσερις οι νεκροί (φωτο, βίντεο)

Όταν οι μετεωρολόγοι «βάφτιζαν» «Γηρυόνη» την επερχόμενη κακοκαιρία, ήλπιζαν η καταστροφή που θα αφήσει πίσω του να είναι η λιγότερη δυνατή. Τελικά, η κακοκαιρία όχι μόνο αποδείχθηκε καταστροφική, αλλά εξελίχθηκε σε φονική, καθώς τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, είτε γιατί αψήφησαν τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, είτε γιατί το κακό τους βρήκε τη στιγμή που δεν μπορούσαν να αντιδράσουν.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Κυριακής στο Αντίρριο, όταν το σκάφος που επέβαιναν έπεσε πάνω στη μανία της καταιγίδας, με συνέπεια να ανατραπεί και οι ίδιοι να παραδοθούν στα κρύα νερά. Μία 75χρονη γυναίκα δεν κατάφερε να διασωθεί από τον χείμαρρο που κατέκλυσε το σπίτι της σε χωριό της Ρόδου, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Άλλη μία γυναίκα, χειμερινή κολυμβήτρια, χάθηκε στα μανιασμένα κύματα στην Κω, καθώς η καταιγίδα τη βρήκε να κάνει το αγαπημένο της χόμπι.

Εκτός από τις τέσσερις χαμένες ζωές, ο «Γηρυόνης», γιος του Ποσειδώνα και της Καλλιρόης και εγγονός της Μέδουσας στην ελληνική μυθολογία, άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες (αυτοκίνητα και σπίτια) και υποδομές (δρόμους και δίκτυα), δύο πόλεις (Κινέτα και παραλία Κατερίνης) σε κατάσταση διάλυσης και πολλά χωριά και κατοικημένες περιοχές μέσα στη λάσπη και τα υλικά που μεταφέρθηκαν από τους χειμάρρους.

Καταστροφές και νεκροί σε Ρόδο, Θάσο, Λήμνο και Χαλκιδική
Η χθεσινή μέρα αποδείχθηκε πολύ δύσκολη για τους κατοίκους των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Χαλκιδική. Ο «Γηρυόνης» πρόσθεσε δύο ονόματα στη λίστα των νεκρών και σάρωσε με αμέτρητα κυβικά νερού πόλεις, χωριά και κατοικημένες περιοχές.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε 190 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων από τη Ρόδο με τους πυροσβέστες να απεγκλωβίζουν επτά άτομα από πλημμυρισμένα κτήρια και να διασώζουν άλλα έξι άτομα.

Στη Χαλκιδική η πυροσβεστική δέχθηκε 25 κλήσεις και πραγματοποίησε 14 αντλήσεις, 5 κοπές δέντρων ενώ ένα άτομο χρειάστηκε να μεταφερθεί από το ποιμνιοστάσιό του σε ασφαλές σημείο.

Στη Θάσο, τέλος, η πυροσβεστική δέχθηκε επτά κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, στην περιοχή του Λιμένα Θάσου, τρεις κλήσεις για κοπές δέντρων, στις περιοχές Παναγία, Γλυκάδι και Λιμένας ενώ πυροσβέστες μετέφεραν τέσσερα άτομα από ισόγεια κατοικία στην περιοχή του Λιμένα.

Νεκρή 75χρονη στην Ιαλυσό
Τραγικό θάνατο βρήκε το απόγευμα της Δευτέρας μια 75χρονη γυναίκα μια απο την περιοχή της Ιαλυσού καθώς το σπίτι της πλημμύρισε και η ίδια δεν μπορούσε να αντιδράσει καθώς ήταν κατάκοιτη. Το νερό ανέβηκε πάνω από το ύψος του κρεβατιού με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Η άτυχη γυναίκα ήταν μόνη της εκείνη την ώρα στο σπίτι. Η σφοδρή κακοκαιρία που μετέτρεψε τους δρόμους σε χειμάρρους ήταν η αιτία που το σπίτι της άρχισε να γεμίζει με νερά. Η ίδια δεν μπορούσε να αντιδράσει καθώς ήταν κατάκοιτη εδώ και χρόνια.

Στο σημείο κλήθηκαν και έφθασαν διασώστες του ΕΚΑΒ που προσπάθησαν να επαναφέρουν στη ζωή την άτυχη ηλικιωμένη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Φωτογραφία ντοκουμέντο της Ροδιακής από το σπίτι της άτυχης που έχασε τη ζωή της. Στον τοίχο αριστερά, φαίνεται το ύψος που ανέβηκε το νερό. Η στάθμη του ήταν πολύ πιο ψηλά από το κρεβάτι της.

Νεκρή κολυμβήτρια στην Κω
Όπως επίσης μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων η ΕΡΤ, ακόμα ένα άτομο έχασε τη ζωή του εξαιτίας της κακοκαιρίας «Γηρυόνης». Συγκεκριμένα, μια γυναίκα στην Κω, χειμερινή κολυμβήτρια, θέλησε να απολαύσει το μπάνιο της, αψηφώντας τα υψηλά κύματα. Η άτυχη γυναίκα παρασύρθηκε από τα κύματα και έχασε τη ζωή της.

Κόπηκε στα δύο η Ρόδος
Στα δύο κόπηκε τη Δευτέρα η Ρόδος, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός στο χωριό της Μαλώνας, απ’ όπου είχε δημιουργηθεί η παρακαμπήρια οδός που συνδέει το νησί με τη Νότια Ρόδο, μετά το κλείσιμο της γέφυρας του Μάκκαρη.

Κατέρρευσε η γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη
Λόγω της έντονης κακοκαιρίας που επικρατούσε από τα ξημερώματα της Δευτέρας στο νησί, η συγκεκριμένη γέφυρα γέμισε για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια με νερό, όπως εξήγησαν μιλώντας στη «Ροδιακή» οι κάτοικοι της περιοχής.

Τα ορμητικά νερά στη συγκεκριμένη γέφυρα καθιστούν απαγορευτική την κυκλοφορία των οχημάτων, στον μοναδικό δρόμο που έχει απομείνει να συνδέει τη Μαλώνα με τα Μάσαρη και κατ’ επέκταση με ολόκληρη τη Νότια Ρόδο.

Παράλληλα και ο δρόμος μέσα από το Χαράκι έκλεισε, αφού ως γνωστόν ο δρόμος περνάει μέσα από το ποτάμι.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, «δίπλωσε στη μέση» το δεύτερο τμήμα της γέφυρας από την πλευρά του κυκλικού κόμβου της Μαλώνας.Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαλώνας κ. Νεκτάριος Μουστακέλλης, τόνισε πως «είναι πραγματικά ανατριχιαστικές οι εικόνες, ευτυχώς που έκλεισε έγκαιρα η γέφυρα και δεν θρηνήσαμε θύματα».

Δείτε βίντεο από την Ιαλυσό

Ιαλυσος

Gepostet von Meletios Kanakis am Montag, 25. November 2019

Ιαλυσος τωρα

Gepostet von Meletios Kanakis am Montag, 25. November 2019

Δείτε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ομάδα «Άγιος Γεώργιος Μαλώνας».

Gepostet von Agios Georgios Malonas am Montag, 25. November 2019

Δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν και στην Ιαλυσό ενώ ακόμη και στην πόλη της Ρόδου η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς το νερό είχε φτάσει στο ένα μέτρο σε κεντρικούς δρόμους.

Το φωτογραφικό υλικό και τα βίντεο της ΡΟΔΙΑΚΗΣ είναι ενδεικτικά της δοκιμασίας που πέρασε χθες το νησί των Ιπποτών.

Δείτε το βίντεο από την Ιαλυσό της Ρόδου

Τμήμα οροφής κατέρρευσε στο ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα
Πρόβλημα με την υποχώρηση τμήματος οροφής στο ίδρυμα του «Αγίου Ανδρέα», παρουσιάστηκε τη Δευτέρα λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών, δίχως πάντως να υπάρξει κίνδυνος είτε για νοσηλευόμενους είτε για το προσωπικό.

Πιο συγκεκριμένα, υποχώρησε τμήμα της οροφής σε τμήμα του κτιρίου και μπήκαν νερά στο κτίριο. Ωστόσο, εκείνο που τονίστηκε από τους αρμοδίους είναι ότι τα παιδιά ήταν ασφαλή από την πρώτη στιγμή, όπως και το προσωπικό ενώ δεν χρειάστηκε να γίνει εκκένωση.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης συνιστώντας στους συμπολίτες  να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, ο Δήμος Ρόδου, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους, για να μην θέσουν σε κίνδυνο την ζωή τους.

Ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης»

Κλειστά και σήμερα τα σχολεία
Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία της Ρόδου εξαιτίας των έντονων αυτών καιρικών φαινομένων.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Με απόφαση του Δημάρχου Ρόδου (στάλθηκε στην Α΄/θμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου) αύριο Τρίτη 26-11-2019 όλα τα σχολεία του νησιού της Ρόδου (Α΄/θμιας & Β΄/θμιας Εκπ/σης) θα είναι κλειστά λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.»

Χωριό Αρχάγγελος:

Δείτε φωτογραφίες από την πόλη της Ρόδου

 

Την κήρυξη της Ρόδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου
Την κήρυξη του νησιού της Ρόδου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούν από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε χθες το βράδυ το νησί.

Τα αιτήματα κατατέθηκαν χθες το βράδυ και αμέσως μετά συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφέρειας, όπου έγινε η αποτύπωση της κατάστασης όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι εκείνη την ώρα. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος εξέφρασαν την οδύνη τους για τον χαμό 75χρονης γυναίκας στην Ιαλυσό, όταν τα ορμητικά νερά της βροχής πλημμύρισαν το σπίτι της.

Κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων στη σύσκεψη του ΣΟΠΠ ήταν ότι, όσες προληπτικές ενέργειες κι αν γίνουν, δεν επαρκούν για να καλύψουν ελλείψεις, παραλήψεις και αστοχίες δεκαετιών, που έχουν τελικά, καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου δεσμεύτηκαν να «τρέξουν» τις διαδικασίες αποκατάστασης των πληγέντων άμεσα, ώστε οι απαιτούμενες ενέργειες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής:
1. Καταγραφή όλων των πλημμυρικών φαινομένων, ζημιών και καταστροφών σε οδικό δίκτυο και έργα υποδομής, φυτικό κεφάλαιο, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον δήμο Ρόδου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομική Διεύθυνση.

2. Συντονισμός φορέων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων, από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον δήμο Ρόδου, ενώ ζητείται και η συνδρομή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην οποία εστάλη ήδη αίτημα από τον περιφερειάρχη, για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρου του νησιού της Ρόδου, αμέσως μετά την κατάθεση αντίστοιχου αιτήματος και από τον δήμο Ρόδου, στο οποίο περιγράφει αναλυτικώς την έκταση των ζημιών σε όλο το νησί.

3. Διάθεση μηχανημάτων δημοσίου και ιδιωτών, με τη συνδρομή όλων των φορέων, Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων περιφέρειας και δήμου Ρόδου, Πυροσβεστική, Αστυνομική Διεύθυνση, Στρατό και εθελοντικές ομάδες.

4. Καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις από την περιφέρεια, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την ΔΟΥ Ρόδου και σε νοικοκυριά από τον δήμο Ρόδου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την ΔΟΥ Ρόδου.

Χαλκιδική: Πλημμύρισε η Ιερισσός-Δεύτερο χτύπημα στο Δήμο Αριστοτέλη

Ο «Γηρυόνης» χτύπησε χθες και την Ιερισσό.

Σύμφωνα με το halkidikinews.gr, η δυνατή βροχή που κράτησε για αρκετή ώρα φούσκωσε τα ρέματα και το νερό ξέσπασε ορμητικά στον οικισμό της Ιερισσού.

«Οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια και σε κάποια σημεία έχουμε μισό μέτρο νερό» ανέφερε στις 18:45 ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, που βρίσκεται στην Ιερισσό.

Μετά την Ολυμπιάδα, η Ιερισσός είναι ο δεύτερος οικισμός του Δήμου Αριστοτέλη που πλήττεται ανελέητα από τα καιρικά φαινόμενα μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.

Μηχανήματα του Δήμου εργάζονται μέσα στον οικισμό, ενώ η Πυροσβεστική έχει δεχτεί δεκάδες κλείσεις για πλημμυρισμένα σπίτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του halkidikinews.gr αυτήν την ώρα η Πυροσβεστική έχει δεχτεί πάνω από 15 τηλεφωνήματα για αντλήσεις υδάτων στην Ιερισσό, ενώ στον οικισμό βρίσκονται 8 οχήματα της Πυροσβεστικής.

Επίσης και στην Ολυμπιάδα τα ρέματα υπερχείλισαν και 2 οχήματα της Πυροσβεστικής Αρναίας βρέθηκαν εκεί για να κάνουν αντλήσεις.

Χαλκιδική: Πλημμύρες στον Δήμο Αριστοτέλη
Μια ακόμα νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, καθώς η δυνατή βροχή που ξέσπασε αργά το απόγευμα φούσκωσε εκ νέου τα ρέματα και το νερό ξέσπασε ορμητικά στον οικισμό στο Δήμο Αριστοτέλη.

Όπως ανέφεραν στο halkidikinews.gr κάτοικοι της Ολυμπιάδας «η κατάσταση έγινε για μια ακόμη φορά δραματική».

Τα δυο ρέματα, παρά το ότι δέχτηκαν τις προηγούμενες ώρες εκβαθύνσεις από μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου, έσπασαν και το χωριό πλημμύρισε και πάλι στα νερά και στις λάσπες.

Η πίεση του νερού ήταν μεγάλη και όπως ανέφεραν οι ίδιοι κάτοικοι στο halkidikinews.gr έχουν γκρεμιστεί ακόμα και φράχτες σπιτιών.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε 19 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από σπίτια στην Ιερισσό και για πτώσεις δέντρων ενώ όπως αναφέρθηκε στην περιοχή της Ολυμπιάδας παραμάνουν σε επιφυλακή τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα. Άλλα τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα και μια βάρκα της ΕΜΑΚ βρίσκονται στο Μόδι.

Ανοικτά σήμερα τα σχολεία στον Δήμο Αριστοτέλη
Ο Δήμος Αριστοτέλη ανακοίνωσε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ότι από σήμερα Τρίτη 26 Νοεμβρίου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, θα λειτουργήσουν κανονικά.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός του δήμου Δέλτα, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με συνέπεια την αύξηση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Λουδία, σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου.

Μηχανήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθαρίζουν ρέματα και φρεάτια στις πληγείσες περιοχές, όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της αυτοτελούς διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στην περιοχή Δέλτα Χαλκηδόνας έχει ανέβει η στάθμη των υδάτων των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα και υπάρχει ο σχετικός έλεγχος.

Πλημμύρισαν χωριά στη Λήμνο
Σοβαρά προβλήματα σε κατοικημένες περιοχές της Λήμνου προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας Γηρυόνης. Σε πολλά χωριά οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και αρκετά σπίτια πλημμύρισαν.

Οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια στην ευρύτερη περιοχή του Λιβαδοχωρίου. Τα Τσιμάνδρια και το Πεδινό έχουν μετατραπεί σε λίμνες με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια.

Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Καλλιθέα, με τον πρόεδρο κ. Κυριαζή να βγάζει έκτακτη ανακοίνωση:

«Καλλιθέα-Έκτακτο: Ο δρόμος χαμηλά στο Ειδικό Σχολείο είναι απροσπέλαστος έχει κατεβάσει το ρυάκι λόγω της νεροποντής. Προσοχή στους οδηγούς»

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.