ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: «Επιμένετε να διαστρεβλώνετε την ιστορία»
Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: «Επιμένετε να διαστρεβλώνετε την ιστορία»
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος βλάχος)
12 Νοέ
0
Σχόλια

Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: «Επιμένετε να διαστρεβλώνετε την ιστορία»

Aυστηρή απάντηση επιφύλαξε το υπουργείο Εξωτερικών μετά την άθλια επίθεση που εξαπέλυσε, με επίσημη ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε βάρος της Ελλάδας με κατηγορίες περί συστηματικής εξόντωσης των Τούρκων και των μουσουλμάνων κατά την ανεξαρτησία της από την οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά και για «απάνθρωπες πρακτικές», σήμερα, έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη (την οποία επιμένει να αποκαλεί «τουρκική»).

«Η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος. Την καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές της ευθύνες, ιδιαίτερα αναφορικά με τη συμπεριφορά της έναντι της ελληνικής μειονότητας. Ας ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και ας εργαστεί επιτέλους για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή μας και, βέβαια, της ευρωπαϊκής της προοπτικής», απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, στη νέα αυτή αήθη πρόκληση της Αγκυρας που συμπίπτει μάλιστα χρονικά με την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Γενεύη.

Αφορμή για τη νέα τουρκική επίθεση σε βάρος της Ελλάδας αποτέλεσε η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στο Γερεβάν της Αρμενίας. «Βλέπουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να τάσσεται δίπλα σε κύκλους εχθρικούς προς την Τουρκία και να υποστηρίζει τις αβάσιμες απόψεις και τους ισχυρισμούς τους εναντίον της χώρας μας» (βλ. Γενοκτονία των Αρμενίων), αντέδρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Και εμείς δεν ξεχάσαμε ποτέ τις θηριωδίες της Ελλάδας προς τους Τούρκους και τους άλλους Οθωμανούς πολίτες κατά τη διάρκεια της Ιστορίας [Γιατί] είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εξολόθρευε συστηματικά Τούρκους και μουσουλμάνους σε αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και έπειτα. [Και] ακόμη και σήμερα η Ελλάδα εξακολουθεί να υιοθετεί απάνθρωπες πρακτικές απέναντι στην “τουρκική” μειονότητα στο έδαφός της και να φυλακίζει ακόμη και μουφτήδες επειδή προσεύχονται τις Παρασκευές», υποστηρίζει στο νέο αυτό παραλήρημα το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Η Τουρκία πιστεύει ότι τα διδάγματα που πρέπει να λαμβάνονται από την ιστορία, πρέπει να είναι διδάγματα ειρήνης και αδελφοσύνης και όχι έχθρας, και οπωσδήποτε να υπάρχει επίγνωση της ιστορικής πραγματικότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς φυσικά ούτε λέξη αναφοράς στην «ιστορική πραγματικότητα» της εξόντωσης —μεταξύ άλλων— του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης. «Με αυτή την ευκαιρία, υπενθυμίζουμε ότι η στήριξη ενεργειών κατά της χώρας μας δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα. Θεωρώντας ότι ο μόνος δρόμος στις σχέσεις των δύο χωρών είναι η στήριξη της καλής γειτονίας καθώς και της ειρήνης, της σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή μας, καλούμε την Ελλάδα να συμπεριφέρεται πιο υπεύθυνα από εδώ και πέρα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις της Άγκυρας για το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1015: «Από την άλλη, όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, ήδη από την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός ο πρόεδρός μας, είχε διατυπωθεί σαφώς η στάση της Τουρκίας με τη δήλωσή του στις 23 Απριλίου 2014. Περαιτέρω εξηγήσεις δεν χρειάζονται».

Πηγή: Protagon.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.