ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Έλληνες στρατιωτικοί: Στο αρχείο η υπόθεση για τους Μητρετώδη και Κούκλατζη
Έλληνες στρατιωτικοί: Στο αρχείο η υπόθεση για τους Μητρετώδη και Κούκλατζη
(Φωτ.: newsbomb.gr)
21 Σεπ
0
Σχόλια

Έλληνες στρατιωτικοί: Στο αρχείο η υπόθεση για τους Μητρετώδη και Κούκλατζη

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, η κατηγορία περί κατασκοπίας που τους βάραινε μπαίνει στο αρχείο και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα δικαστούν μόνο για παράνομη είσοδο στη γειτονική χώρα.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu η έρευνα εναντίον των δύο στρατιωτικών, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη, ολοκληρώθηκε.

Στην έρευνα που διενήργησε ο γενικός εισαγγελέας της Αδριανούπολης σχετικά με την κατηγορία της «στρατιωτικής κατασκοπείας», αποφασίστηκε ότι δεν υπήρχε λόγος δίωξης τους, καθώς μετά την εξέταση του κινητού τηλεφώνου δεν εντοπίστηκε κάποιο στοιχείο που να στοιχειοθετεί κατηγορίες. Πλέον το Ποινικό Δικαστήριο της πόλης θα εξετάσει μόνο την κατηγορία «εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη», κατά των δύο στρατιωτικών που κατά λάθος διέσχισαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το χρονικό του θρίλερ που συγκλόνισε το πανελλήνιο
Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη 01 Μαρτίου, όταν ξαφνικά με έκτακτα δελτία ειδήσεων όλοι μιλούσαν για δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ έκαναν περιπολία. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι αποπροσανατολίστηκαν, ενώ διατυπώθηκαν απόψεις πως η υπόθεση ήταν στημένη από τουρκικής πλευράς για να τεθεί θέμα ανταλλαγής των 8 Τούρκων που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2015. Συνελήφθησαν από τους Τούρκους και αν και δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία, όπως μετέδιδαν συγκεκριμένα τουρκικά ΜΜΕ, κρατήθηκαν με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στην χώρα. Οι δύο στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο αφού προηγουμένως κατέθεσαν στις τουρκικές δικαστικές αρχές. Συγκεκριμένα, από τις αρχές της Τουρκίας ζητήθηκε η κράτησή τους με τις κατηγορίες για «προσπάθεια στρατιωτικής κατασκοπείας» και «είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή». Τότε ξεκίνησε ένας γολγοθάς, καθημερινός και διπλωματικός. Αρχικά και επί μήνες οι αρχές της γείτονος χώρας επικαλούνταν ότι οι στρατιωτικοί κρατούνταν καθώς ήταν υπό διερεύνηση τα κινητά τους τηλέφωνα.

Την Δευτέρα 05 Μαρτίου οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, ωστόσο δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Στις 17 Μαρτίου και εν μέσω ενός διπλωματικού πολέμου για σκληρά νεύρα, ορίζεται η μετάθεση στην διπλωματική αντιπροσωπεία της Άγκυρας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ). Η μετάθεση είχε προαναγγελθεί από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και κυρίως σκόπευε να «καταρρίψει» το τουρκικό επιχείρημα ότι οι δύο Έλληνες δεν είχαν γνωστή διαμονή στη Τουρκία. Έκτοτε ακολούθησαν αλλεπάλληλα ελληνικά αιτήματα για την απελευθέρωσή τους. Η τουρκική νομοθεσία παρέχει εξάλλου το δικαίωμα για επανεξέταση του θέματος κάθε μήνα. Ωστόσο, όλα, και τα πέντε αιτήματα (το τελευταίο υπεβλήθη στις 17 Ιουλίου), απερρίφθησαν. Στο σκεπτικό της απόφασης, το δικαστήριο Αδριανούπολης σε κάθε άρνηση ανέφερε ότι έπρεπε να συνεχιστεί η κράτηση καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η έρευνα στα κινητά τους τηλέφωνα. Η κράτησή τους εμμένει στο σκεπτικό ότι ήταν ύποπτοι φυγής ωστόσο ακόμα δεν είχε απαγγελθεί καμία κατηγορία.

Στις 25 Απριλίου οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δηλώνουν σε νέες καταθέσεις τους ότι αν είχαν κακή πρόθεση θα καλούσαν, μέσω τηλεφώνου τους Έλληνες στρατιώτες, που είχαν υπό τις διαταγές τους και δεν θα παραδίδονταν. «Ακολουθούσαμε κάποια χνάρια στα σύνορα. Μόλις μας είδαν οι στρατιώτες Τούρκοι, κατεβάσαμε τα όπλα μας για να μην γίνει κάτι αρνητικό. Μετά πήρα τηλέφωνο και είπα στον διοικητή μου ότι έχοντας καλή πρόθεση θα παραδοθώ στους Τούρκους στρατιώτες. Εάν είχα κακή πρόθεση θα καλούσα μέσω του τηλεφώνου τους στρατιώτες, που είναι υπό τις διαταγές μου. Θα γινόταν μεγαλύτερο επεισόδιο, αλλά αυτό δεν το έκανα. Εξηγήσαμε στους Τούρκους στρατιώτες ότι ήρθαμε κατά λάθος και οι Τούρκοι στρατιώτες κάλεσαν τους ανωτέρους τους. Αν θέλαμε μπορούσαμε να εμποδίσουμε και τους Τούρκους στρατιώτες. Δεν είχαμε πάνω μας καμιά στολή για να κρυφτούμε. Εμείς, απλώς, ακολουθούσαμε τα χνάρια στο χιόνι. Σκεφτήκαμε ότι ήταν πρόσφυγες ή παράνομοι μετανάστες», είχε υποστηρίξει ο Άγγελος Μητρετώδης.

Ο λοχίας Μηχανικού (ΕΠΟΠ), Δημήτρης Κουκλατζής, στη δική του κατάθεση είπε ότι παρόμοια επεισόδια υπήρξαν και με Τούρκους στρατιώτες. «Αλλά εμείς δεν κάναμε καμιά διαδικασία για τους Τούρκους στρατιώτες που πέρασαν κατά λάθος στην ελληνική πλευρά και χωρίς να ενημερώσουμε τους προϊσταμένους μας τους επιτρέψαμε να περάσουν. Τέτοιου είδους επεισόδια είναι πολύ συχνά μεταξύ των δύο πλευρών. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Γι’ αυτό και αυτή τη στιγμή εκπλήσσομαι πολύ».

Το νομικό «παραθυράκι»
Στις 04 Ιουλίου η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει ομόφωνα αλλά με καθυστέρηση δυο μηνών τροπολογία που ορίζει ότι σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία εν καιρώ ειρήνης τελούν σε καθεστώς κράτησης σε χώρα της αλλοδαπής θα τους καταβάλλεται ειδική αποζημίωση εξωτερικού. Η τροπολογία αυτή δίνει το δικαίωμα στους δικηγόρους των δύο Ελλήνων να υπερασπιστούν στο δικαστήριο τους Κούκλατζη και Μητρετώδη ως μόνιμους κατοίκους Τουρκίας, γεγονός που καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στη γειτονική χώρα και γι αυτό δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι να δικαστούν.

Το σκεπτικό της απελευθέρωσης
Οι δυο Έλληνες, στις 14 Αυγούστου, παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον είχε ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν είχε προκύψει η κατηγορία της κατασκοπείας αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.

Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Η επιστροφή και το θαύμα της Παναγίας
Δεκαπενταύγουστος ώρα 03:10 τα ξημερώματα. Το θρίλερ με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς λαμβάνει τέλος. Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από 167 ημέρες όπου παρέμειναν στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Οι στιγμές που ακολουθούν προκαλούν συγκίνηση στο πανελλήνιο.

Το χρονικό της επιστροφής τους
Μετά από εντολή του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, μετέβη αργά το βράδυ της Τρίτης στην Αδριανούπολη για να παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους δύο στρατιωτικούς λίγο πριν αυτοί επιβιβαστούν στο αεροπλάνο από την Αδριανούπολη για την πατρίδα. Λίγα λεπτά μετά τις 03:10 τα ξημερώματα της Τετάρτης (15/08/2018) το αεροσκάφος προσγειώνεται στον διεθνή αερολιμένα «Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη.

Οι στιγμές συγκλονίζουν…

Τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς υποδέχθηκαν ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς και οι γονείς τους. Τόσο ο Μητρετώδης όσο και ο Κούκλατζης ταξίδεψαν με πολιτικά ρούχα, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες, ενώ από το αεροσκάφος αποβιβάστηκαν ένστολοι. Μόλις οι δύο στρατιωτικοί αποβιβάστηκαν από το αεροσκάφος, στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές. Ακολούθως, αφού χαιρέτισαν το παρατεταγμένο άγημα, παρουσιάσθηκαν ενώπιον του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή. Στη συνέχεια «πνίγηκαν» στις αγκαλιές των δικών τους ανθρώπων, χαρίζοντας στιγμές που προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης. Οι γονείς τους προσπαθούσαν με δυσκολία να συγκρατήσουν τα δάκρυα χαράς (πλέον), βλέποντας ξανά, μετά από πεντέμισι μήνες, στην Ελλάδα τα παιδιά τους. «Είναι μια πολύ μεγάλη ημέρα για την πατρίδα μας, ημέρα της Παναγίας, ημέρα της Τήνου του 1940» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Από την πλευρά του, για ημέρα χαράς και νέες προοπτικές για καλή συνεργασία και γειτονία με την Τουρκία, είχε κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος συνόδευσε τους δύο στρατιωτικούς κατά την επιστροφή τους με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος από την Αδριανούπολη στη Θεσσαλονίκη. Σε δήλωσή του μετά την άφιξη και την υποδοχή των δύο στρατιωτικών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ο Κατρούγκαλος είπε: «Ο πρωθυπουργός ήδη τους συνεχάρη για τη στάση τους και τους μετέφερε τη χαρά που μοιραζόμαστε όλοι οι Έλληνες για την απελευθέρωσή τους. Γιατί πράγματι μοιραζόμαστε τη χαρά των οικογενειών τους. Όλες οι προσπάθειες συνέτειναν στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Όταν είχε ο πρωθυπουργός την πολύ δύσκολη συνάντηση με τον Ερντογάν, ενώ όλοι δήλωναν δεν βγήκε τίποτε, ο ίδιος ήταν πιο αισιόδοξος ακριβώς γιατί όπως όλες οι προσπάθειές μας από το υπουργείο Εξωτερικών, από τον Νίκο Κοτζιά μέχρι τον πρέσβη και την πρόξενό μας συνέτειναν στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών. Ήταν μια προσπάθεια ενωτική που κι άλλες πολιτικές δυνάμεις προσπάθησαν να συμβάλουν με τις διεθνείς τους επαφές».

Πηγή: newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.