ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ο Ερντογάν διώχνει τον Νταβούτογλου από το κόμμα
Ο Ερντογάν διώχνει τον Νταβούτογλου από το κόμμα
(Φωτ.: www.efsyn.gr)
03 Σεπ
0
Σχόλια

Ο Ερντογάν διώχνει τον Νταβούτογλου από το κόμμα

Η εκτελεστική επιτροπή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν αποφάσισε ομόφωνα χθες να παραπέμψει τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου σε πειθαρχικό κομματικό όργανο με την εισήγηση να διαγραφεί.

Η απόφαση πάρθηκε κατά την πεντάωρη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του AKP, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ερντογάν, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hürriyet.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού το 2016 έπειτα από διετή θητεία και, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, τότε είχε διαβεβαιώσει πως δεν θα επέκρινε ποτέ τον Ερντογάν δημόσια. Ωστόσο πρόσφατα πήρε θέση για τις δυσλειτουργίες στο κυβερνών κόμμα: κατηγόρησε το AKP ότι αποκλίνει από τους στόχους του και επέκρινε τον Ερντογάν για την απαίτησή του να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπου ηττήθηκε με οριακή διαφορά τον Μάρτιο από την αντιπολίτευση. Στις 19 Αυγούστου ο Νταβούτογλου στηλίτευε την παύση τριών δημάρχων πόλεων της ανατολικής Τουρκίας (Ντιγιάρμπακιρ, Μάρντιν, Βαν) που ανήκουν όλοι στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP, εκφράζει την κουρδική μειονότητα) και την άσκηση διώξεων σε βάρος τους για υποτιθέμενους δεσμούς με τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

Την ίδια ώρα και άλλες προσωπικότητες πρώτης γραμμής στο AKP παίρνουν αποστάσεις από τον Ερντογάν, όπως ο πρώην πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρώην πρωθυπουργός Αλί Μπαμπατζάν. Και οι δύο ιδρυτικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Ο Μπαμπατζάν, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανακοίνωσε την 8η Ιουλίου ότι παραιτείται και αποχωρεί από το κόμμα επικαλούμενος τις «βαθιές διαφωνίες» του με την ηγεσία και την ανάγκη που υπάρχει κατ’ αυτόν να διαμορφωθεί «νέο όραμα». Ο Μπαμπατζάν, επίσης πρώην υπουργός οικονομίας και πρώην επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, πριν γίνει αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης ως το 2015, φέρεται να ετοιμάζεται να ιδρύσει μέσα στο φθινόπωρο νέο κόμμα μαζί με τον Γκιουλ. Εκτός από τον Αχμέτ Νταβούτογλου, προς διαγραφή οδεύουν άλλοι τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με πηγή στο AKP. Η απόφαση αναμένεται απλώς να επικυρωθεί τις προσεχείς ημέρες.

Πηγή: efsyn.gr.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.