ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Προσαγωγή υπόπτου για την πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια — Εικόνες βιβλικής καταστροφής
Προσαγωγή υπόπτου για την πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια — Εικόνες βιβλικής καταστροφής
14 Αυγ
0
Σχόλια

Προσαγωγή υπόπτου για την πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια — Εικόνες βιβλικής καταστροφής

Στην προσαγωγή ενός υπόπτου, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην έναρξη της φωτιάς στην Ιστιαία, προχώρησε η αστυνομία, το βράδυ της Τρίτης. Ο ύποπτος, ηλικίας 64 ετών ο οποίος φέρεται να είναι κάτοικος της περιοχής, εντοπίστηκε από πυροσβέστες.

Το μέτωπο στη βόρεια Εύβοια μαίνεται ανάμεσα στα χωριά Καστανιώτισσα, Γαλατσάδες και Καματριάδες. Αν και η φωτιά ξεκίνησε με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, η επέμβαση ισχυρών εναέριων δυνάμεων το απόγευμα της Τρίτης (13/08/2019) είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση της πυρκαγιάς.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής
Δυστυχώς, λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης η φωτιά μπήκε στο χωριό Μακρυμάλλη, για το οποίο είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, προκαλώντας καταστροφές στις περιουσίες των κατοίκων. H πύρινη λαίλαπα έχει κάψει αυτοκίνητα και έχει προκαλέσει καταστροφές σε αρκετά σπίτια. Ήδη η φωτιά έχει κάνει στάχτη πολλά στρέμματα του παρθένου πευκοδάσους που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura και έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας, στο παρθένο συμπαγές πευκοδάσος που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura και έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Από την πρώτη στιγμή έγινε μεγάλη κινητοποίηση και σταδιακά οι δυνάμεις που επιχειρούν από νωρίς είναι, 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος», 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφόρ. Η φωτιά επεκτάθηκε στην πυκνή βλάστηση του πευκοδάσους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με βάση την αρχική εκτίμηση της σοβαρότητας της πυρκαγιάς, το σχέδιο δράσης έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία των κατοίκων, των επιχειρούντων και κατά το δυνατόν τη διάσωση των οικισμών και περιουσιών».

Στην πυρκαγιά μετέβησαν για να συντονίσουν το έργο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος. Στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους. Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν από την πόλη των Ψαχνών. Στον ίδιο χώρο συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των δυνάμεων που επιχειρούν. Ο δήμαρχος Ψαχνών και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας συντονίζουν την επιχείρηση.

Οι καπνοί έφτασαν μέχρι την Αθήνα
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυκνοί καπνοί από το καιόμενο πευκοδάσος από τη συγκεκριμένη φωτιά εκτός του γεγονότος ότι έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στην Εύβοια και φτάνουν μέχρι την Αττική έχουν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας δέχεται αρκετά τηλεφωνήματα για πιθανές νέες πυρκαγιές, οι οποίες όμως δεν είναι τίποτα άλλο, παρά οι μαύροι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Εύβοια. Ο πυκνός καπνός έχει καλύψει και την Χαλκίδα, με αποτέλεσμα να έχει κρυφτεί ακόμα και ο ήλιος.

Πηγή: newsbomb.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.