ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πάνω από 300 χιλιάδες βιβλία κάηκαν στην Τουρκία — Διεθνής ανησυχία
Πάνω από 300 χιλιάδες βιβλία κάηκαν στην Τουρκία — Διεθνής ανησυχία
(Φωτ.: thetoc.gr)
12 Αυγ
0
Σχόλια

Πάνω από 300 χιλιάδες βιβλία κάηκαν στην Τουρκία — Διεθνής ανησυχία

Σκηνές που θυμίζουν το μυθιστόρημα του Ρέι Μπράντμπερι «Φαρενάιτ 451» εκτυλίσσονται στην Τουρκία, όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εφαρμογή της σκληροπυρηνικής ισλαμικής ατζέντας από μέρους του Ταγίπ Ερντογάν. Οπισθοδρόμηση διαπιστώνεται και στον τομέα της Παιδείας, σε μια χώρα όπου έχουν σημειωθεί ανησυχητικές αλλαγές και εκκαθαρίσεις μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Την καταστροφή περισσότερων από 300.000 βιβλίων, τα οποία αποσύρθηκαν από σχολεία και βιβλιοθήκες, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της εκστρατείας καταπολέμησης του κινήματος του αυτοεξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον ιμάμη Γκιουλέν προσάπτοντάς του την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Τα βιβλία οδηγούνται στην πυρά τα τελευταία τρία χρόνια. Σχετικές φωτογραφίες, που προκαλούν οργή και συνάμα θλίψη,έφερε στο φως πρώτη η εφημερίδα Hürriyet. Ο παραλογισμός μοιάζει να έχει ριζωθεί στην πολιτική του κυβερνώντος AKP: βιβλίο μαθηματικών καταστράφηκε επειδή έφερε τα αρχικά του Φετουλάχ Γκιουλέν (F & G) σε ένα μαθηματικό ερώτημα όπου υπάρχει η φράση «από το σημείο F στο σημείο G».

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016 η εφημερίδα BirGün ανέφερε ότι 1,8 εκατ. σχολικά βιβλία καταστράφηκαν και επανταυπώθηκαν επειδή περιείχαν τη λέξη Πενσιλβάνια, που είναι η πολιτεία των ΗΠΑ όπου ζει ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Επίσης, όλοι οι δρόμοι της Άγκυρας που φέρουν το όνομα Γκιουλέν επανονοματίστηκαν.

Οργανώσεις προστασίας της ελευθερίας του λόγου δηλώνουν βαθιά ανησυχία.
«Μέσα σε τρία χρόνια υποβαθμίζεται ο τομέας των εκδόσεων στην Τουρκία, με 29 εκδοτικούς οίκους να έχουν κλείσει με την κατηγορία ότι κάνουν προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας», τονίζουν οι οργανώσεις PEN International και English PEN σε κοινή δήλωσή τους.

Στο πλαίσιο περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης, έχουν κλείσει 200 ΜΜΕ, έχουν διωχθεί 80 συγγραφείς, ενώ έχουν απολυθεί 5.822 ακαδημαϊκοί από 118 δημόσια πανεπιστήμια.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.