ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τι άφησαν πίσω τους τα 5,1 Ρίχτερ — Ο απολογισμός
Τι άφησαν πίσω τους τα 5,1 Ρίχτερ — Ο απολογισμός
(Φωτ.: .thetoc.gr)
20 Ιούλ
0
Σχόλια

Τι άφησαν πίσω τους τα 5,1 Ρίχτερ — Ο απολογισμός

Μνήμες από τον μεγάλο σεισμό του 1999 ξύπνησε στους κατοίκους της Αθήνας η σεισμική δόνηση που ταρακούνησε το λεκανοπέδιο λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής. Πολλοί κάτοικοι και τουρίστες βγήκαν από τα κτίρια και συγκεντρώθηκαν στους δρόμους ενώ στη δυτική Αττική, όπου οι μνήμες του ’99 είναι πιο έντονες, πολλοί κάτοικοι εξέφρασαν την επιθυμία να μην περάσουν το βράδυ στα σπίτια τους. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός προστασίας του πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δήλωσε ότι για την ασφάλεια των πολιτών η ΕΛΑΣ έχει αναπτύξει δυνάμεις σε όλες τις περιοχές οι οποίες θα περιπολούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πάντως για εικόνα εκτόνωσης έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δήλωσε ο Χαρδαλιάς επισημαίνοντας ωστόσο, ότι θα παραμείνει σε ετοιμότητα όλος ο κρατικός μηχανισμός προληπτικά για 48 ώρες. Όπως είπε ο ίδιος, η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας (ΠΠ) έθεσε σε ετοιμότητα τις υπηρεσίες των δήμων για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες για ό,τι χρειάζονται, ενώ όλος ο μηχανισμός του κράτους ανταποκρίθηκε ως έπρεπε. Σε ότι αφορά τις ζημιές, ο γγ ΠΠ είπε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, υπήρξαν κάποιες καταρρεύσεις προσόψεων παλαιών κτιρίων, πτώσεις σοβάδων —κυρίως κοντά στο επίκεντρο του σεισμού— ενώ δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί. Όπως είπε, μια τουρίστρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ορισμένοι άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρά. Για το πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σημειωθήκαν αρρυθμίες με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες λύθηκαν και οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν. Ανέφερε ακόμη χαρακτηριστικά «η πόλη άντεξε και θα αντέξει». «Είναι ώρα που πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα και να δούμε τα ζητήματα άμεσης αποκατάστασης και με την ευθύνη που διακρίνει την κάθε υπηρεσία να ανταποκριθούμε σε άλλη μια πρόκληση φυσικών φαινομένων» επεσήμανε ο Χαρδαλιάς.

Η Αθήνα μετά τον σεισμό
Μία έγκυος και ένα παιδί με ελαφρά τραύματα, παραμένουν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κλήθηκε και μετέφερε Βελγίδα υπήκοο ευρισκόμενη σε κατάσταση εγκυμοσύνης, αρχικά στο νοσοκομείο «Ε. Βενιζέλου», όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το έμβρυο είναι καλά. και στη συνέχεια στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός». Φέρει ελαφρά τραύματα και ενδέχεται να παραμείνει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους. Στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαία Κυριακού», παραμένει για προληπτικούς λόγους παιδί που μεταφέρθηκε με ελαφρά τραύματα από το Καμετερό με ιδιωτικό μέσο. Επίσης, μικρός αριθμός πολιτών επισκέφθηκαν νοσοκομεία της Αττικής προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, καθώς έφεραν μικροτραυματισμούς. Την ίδια στιγμή, στο κέντρο της Αθήνας φθορές έχει υποστεί ένα παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω. Επίσης κομμάτια από μάρμαρα έπεσαν στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου ενώ δεν άντεξε τα ρίχτερ και ο σταυρός του τρούλου. Παράλληλα η Πυροσβεστική δέχθηκε 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων στην περιοχή της Αττικής. Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούσαν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα.

Ζημιές και στον Πειραιά
Στον Πειραιά κατέρρευσε ο ταινιόδρομος που βρίσκεται στην Πύλη Ε1 του λιμανιού. Πρόκειται για ανενεργό ταινιόδρομο, ο οποίος υπέστη ζημιές. Ο ταινιόδρομος έχει μήκος 100 μέτρα και βρίσκεται στη θέση Κράκαρη, στην περιοχή των παλαιών Λιπασμάτων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου, πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε διάφορα σημεία, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα πέρα από ελάχιστες πτώσεις εξωτερικών σοβάδων κυρίως σε εγκαταλελειμμένα ακίνητα, στα οποία τοποθετήθηκε προειδοποιητική ταινία σήμανσης από τον δήμο. Ενδεικτικά αναφέρεται η πτώση σοβάδων σε εγκαταλελειμμένο ακίνητο επί της Ομηρίδου Σκυλίτση & Δεληγιώργη, στο οποίο τοποθετήθηκε προειδοποιητική ταινία σήμανσης και δρομολογούνται περαιτέρω ενέργειες ενώ ειδοποιήθηκαν και οι ιδιοκτήτες του κτηρίου.

Η εικόνα στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους
Σε μια πρώτη αποτύπωση της κατάστασης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής προέβη το υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, πραγματοποίησε σύντομη αυτοψία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» και «ενημερώθηκε από την γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και από τους προϊσταμένους των συλλογών ότι δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα στα εκθέματα του Μουσείου». «Σημειώθηκαν μόνον περιορισμένης τάξεως μετακινήσεις μικροαντικειμένων εντός των προθηκών. Κάποια, πιθανώς επιφανειακά προβλήματα παρατηρήθηκαν —στους σοβάδες— στο κτίριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Οι μηχανικοί του υπουργείου έχουν επιληφθεί σχετικά. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πανικόβλητος επισκέπτης φαίνεται ότι χτύπησε άθελα του με τον αγκώνα του επισκέπτρια σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο έφτασε αμέσως στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου να υπάρξει η κατάλληλη μέριμνα στην τουρίστρια», συμπληρώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Ως προς τα υπόλοιπα μνημεία και μουσεία της Αθήνας και της Αττικής, το ΥΠΠΟΑ αναφέρει ότι:

– Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών «δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, παρά μόνον μικρές μετακινήσεις μικρών αντικειμένων και πτώσεις νομισμάτων. Κάποια προβλήματα παρατηρήθηκαν στο κτίριο της Δουκίσσης Πλακεντίας. Οι μηχανικοί του υπουργείου έχουν επιληφθεί σχετικά».

– Στο Νομισματικό Μουσείο, «στο κτήριο του μουσείου και στις συλλογές δεν υπάρχουν προβλήματα».

– Στο Επιγραφικό Μουσείο, «στο κτήριο του μουσείου και στις συλλογές δεν υπάρχουν προβλήματα», ενώ «σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου του ΔΣ του Μουσείου Ακροπόλεως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις αρχαιότητες. Τα ανωτέρω μουσεία θα παραμείνουν κλειστά για το υπόλοιπο του ωραρίου για λόγους πρόληψης», υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

– Ως προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, «δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Μικρό πρόβλημα καταγράφηκε στην ανακαινισμένη στοά του Αττάλου», ενώ «σύμφωνα με την ενημέρωση της εφόρου αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων δεν υπάρχουν προβλήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, καθώς και στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας στην Αίγινα».

– «Σύμφωνα με την ενημέρωση της εφόρου Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στην Μονή Δαφνίου. Σημειώθηκε κατακρήμνιση του ανατολικού τμήματος του βορείου εξωτερικού περιβόλου. Αυτοψία έγινε στο καθολικό και υπάρχουν προβλήματα μόνον στους σοβάδες. Η πρώτη εικόνα είναι ότι δεν υπέστησαν ζημίες τα ψηφιδωτά. Στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ελευσίνας δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα».

– Στους χώρους και τα μουσεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής «δεν υπάρχουν προβλήματα».

Τέλος, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ καταλήγει ότι «μηχανικοί της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες του Υπουργείου για την καταγραφή τυχόν ζημιών. Για ό,τι νεώτερο θα υπάρξει ενημέρωση».

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός
Η Πυροσβεστική τέθηκε σε κατάσταση γενικής επιφυλακής και με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων με διευρυμένη σύνθεση, καθώς και η προβλεπόμενη υποστηρικτική ομάδα Διαχείρισης Συμβάντων του Αρχηγείου ΠΣ. Άμεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση πιθανών συνεπειών του σεισμού.

Σε επιφυλακή και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και οι Υπηρεσίες του. Μεταξύ άλλων:

· Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ενεργοποιήθηκε άμεσα και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτοι έλεγχοι.

· Η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) έχει συγκροτήσει κλιμάκιο αποτελούμενο από 50 μηχανικούς για να προβούν σε αυτοψίες.

· Οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. έχουν ξεκινήσει τη διενέργεια ελέγχων σε δημόσια νοσοκομεία και σχολεία, καθώς και στις δικαστικές υποδομές.

Τέλος, με εντολή του υπουργού υγείας, Βασίλη Κικίλια, τέθηκαν σε επιφυλακή όλες οι μονάδες υγείας της ευρύτερης περιοχής όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός.

Πηγή: thetoc.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.