ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών
Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών
(Φωτ,: newsbomb.gr)
19 Ιούλ
0
Σχόλια

Εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Οργανωμένο κύκλωμα προώθησης μεταναστών στην Ελλάδα, καθώς και διακίνησής τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αεροπορικά, με τη χρήση πλαστών ή κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων, εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής. Για την εξάρθρωση του κυκλώματος υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του Κλάδου Αλλοδαπών του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο εφαρμογής του εθνικού σχεδιασμού επιχειρήσεων και σε συνεργασία με τη EUROPOL, το πλαίσιο δράσης του προγράμματος EMPACT για την καταπολέμηση της παράνομης προώθησης μεταναστών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Προκειμένου να διερευνηθούν και αναλυθούν σε βάθος ο μεγάλος όγκος των δεδομένων, καθώς και να αποκαλυφθεί η διεθνής διάσταση της δράσης του κυκλώματος, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής αιτήθηκε την εκκίνηση επιχειρησιακού φακέλου για την υπόθεση, στη EUROPOL με την κωδική ονομασία «op. THIRA», η οποία χαρακτηρίστηκε, λόγω της σπουδαιότητάς της ως «High Priority» (υψηλής προτεραιότητας). Σημειώνεται, ότι για τη διεύρυνση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε άμεση ανταλλαγή πληροφοριών τόσο με το European Migrant Smuggling Centre (EMSC), όσο και με τις εθνικές αρχές διαφόρων κρατών–μελών. Στις 15 και 16 Ιουλίου 2019, έγινε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στις περιοχές Περιστερίου, Κυψέλης, Αγίου Παντελεήμονα και Γαλατσίου, κατά την οποία συνελήφθησαν εννέα άτομα, εκ των οποίων οκτώ ήταν εκ των βασικότερων μελών του κυκλώματος και ένα, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τη συμμετοχή του σε παράνομες προωθήσεις μεταναστών προς τη Γερμανία. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και δύο ηγετικά μέλη της οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επιχείρησης το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης, ενισχύθηκε με την κινητή μονάδα ανάλυσης δεδομένων (MOBILE OFFICE) από το EURTF της EUROPOL στην Αθήνα. Διενεργήθηκαν πέντε έρευνες σε κατοικίες, δύο σε καταστήματα και ισάριθμες σε οχήματα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: 25 δελτία ταυτότητας διάφορων ευρωπαϊκών χωρών, 19 άδειες διαμονής, 8 διαβατήρια διαφόρων χωρών, πλήθος από ζελατίνες που φέρουν υδατογραφήματα, απομιμήσεις στοιχείων ασφαλείας ταξιδιωτικών εγγράφων ευρωπαϊκών χωρών, ηλεκτρονικές κάρτες επιβίβασης, μικροποσότητα κάνναβης, 4.935 ευρώ και 1 πολυτελές Ι.Χ αυτοκίνητο. Το κύκλωμα που δρούσε τουλάχιστον από τις αρχές του 2018, για την προώθηση κάθε μετανάστη από την Τουρκία προς την Ελλάδα αποκόμιζε χρηματικό ποσό έως 2.000 ευρώ το άτομο, ενώ για την προώθηση κάθε μετανάστη από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λάμβανε ποσά από 4.000 έως 6.000 ευρώ ανά άτομο.

Πηγή: cnn.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.