ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αρχαίοι ελληνικοί αμφορείς εντοπίστηκαν στις ακτές της Αλβανίας
Αρχαίοι ελληνικοί αμφορείς εντοπίστηκαν στις ακτές της Αλβανίας
(Φωτ.: lifo.gr)
15 Ιούλ
0
Σχόλια

Αρχαίοι ελληνικοί αμφορείς εντοπίστηκαν στις ακτές της Αλβανίας

Η ανακάλυψη έγινε από ένα κοινό υποβρύχιο αρχαιολογικό πρόγραμμα της Αλβανίας και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το ερευνητικό σκάφος HERCULES του RPM Nautical Foundation, ενός μη κυβερνητικού ερευνητικού και εκπαιδευτικού οργανισμού των ΗΠΑ, εντόπισε την περασμένη Παρασκευή 12 Ιουλίου 22 αμφορείς στον βυθό του Ιονίου Πελάγους κοντά στις αλβανικές ακτές.

Ο αρχαιολόγος Mateusz Polakowski ανέφερε ότι οι αμφορείς μπορεί να είναι κορινθιακού τύπου Α’ και χρονολογούνται από τον 7ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ. «Αν βρούμε υπολείμματα του ναυαγίου τότε θα έχουμε να κάνουμε με το αρχαιότερο πλοίο που εντοπίστηκε στην αλβανική ακτογραμμή», ανέφερε ο Polakowski. Από την πλευρά του ο Αλβανός αρχαιολόγος Neritan Ceka είπε ότι αμφορείς κρασιού, προερχόμενοι από την Κόρινθο και την Κέρκυρα, εντοπίστηκαν στο Δυρράχιο, την Απολλωνία και άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Αλβανίας, γεγονός που αποδεικνύει την ύπαρξη έντονης εμπορικής δραστηριότητας κατά το δεύτερο μισό του 7ου π.Χ. αιώνα στην αλβανική ακτογραμμή.

Από 2004 και μετά το RPM Nautical Foundation έχει χαρτογραφήσει έναν μεγάλο αριθμό ναυαγίων, αρχαίων και σύγχρονων, στις ακτές τις Αλβανίας και σχεδιάζει να εγκαινιάσει ένα υποβρύχιο μουσείο στη χώρα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Associated Press η Αλβανία προσπαθεί να προστατέψει και να κεφαλαιοποιήσει την πλούσια υποβρύχια κληρονομιά διαθέτοντας ωστόσο περιορισμένους πόρους.

Πηγή: lifo.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.