ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πανεπιστήμια μόνο για γυναίκες θέλει ο Ερντογάν
Πανεπιστήμια μόνο για γυναίκες θέλει ο Ερντογάν
(Φωτ.: protothema.gr)
10 Ιούλ
0
Σχόλια

Πανεπιστήμια μόνο για γυναίκες θέλει ο Ερντογάν

Σε ομιλία του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στην Οσάκα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξήρε το ιαπωνικό εκπαιδευτικό σύστημα δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ύπαρξη πανεπιστημίων αποκλειστικά για γυναίκες. Τόνισε μάλιστα ότι θα μπορούσε να φανταστεί κάτι παρόμοιο και στην πατρίδα του. Μετά την επιστροφή του στην Τουρκία αναφέρθηκε και πάλι δημόσια στα προτερήματα του διαχωρισμού των φύλων στην εκπαίδευση, δηλώνοντας μάλιστα ότι έδωσε σχετικές οδηγίες στο Τουρκικό Συμβούλιο ΑΕΙ.

Τα σχέδια του Tούρκου προέδρου προσκρούουν στην έντονη αντίδραση μεγάλου τμήματος του τουρκικού πληθυσμού και ιδιαίτερα ακτιβιστριών και φεμινιστριών.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν απαράδεκτη την επιλογή της Ιαπωνίας ως πρότυπο, μιας και η χώρα κάθε άλλο παρά καλές επιδόσεις έχει να επιδείξει στην ισοτιμία των δύο φύλων. Σε περυσινή έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με αντικείμενο τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών η Ιαπωνία βρίσκεται στην παγκόσμια κατάσταση στην 110η θέση από συνολικά 149 χώρες ενώ η Τουρκία στην 130η.

«Τα πανεπιστήμια γυναικών πάνε πίσω την τουρκική κοινωνία»
Η πολιτική επιστήμονας και ειδική σε ζητήματα δικαιωμάτων της γυναίκας Φατμαγκίλ Μπερκτάι θυμίζει ότι τον 19ο αιώνα ιδρύθηκαν πανεπιστημιακές σχολές ειδικά για γυναίκες για να αποκτήσουν πρόσβαση στα ΑΕΙ. Σήμερα όμως ο διαχωρισμός ανδρών και γυναικών αποτελεί πρακτική διάκρισης, δηλώνει η τουρκάλα επιστήμονας για να προσθέσει ότι το τουρκικό σύστημα εκπαίδευσης αντιμετωπίζει ούτως ή άλλως μεγάλα προβλήματα ποιότητας και πως το ζήτημα διαχωρισμού ανδρών και γυναικών αποτελεί ανοησία. Ο πρόεδρος Ερντογάν και οι ηγεσία του ΑΚΡ ωστόσο επιμένουν ότι ο διαχωρισμός ανδρών και γυναικών στα πανεπιστήμια θα βελτίωνε τις επιδόσεις των φοιτητών. Η Φατμαγκίλ Μπερκτάι ωστόσο απαντά ότι οι βαθμοί των μαθητριών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι καλύτεροι όσο ποτέ παρά το γεγονός ότι τα σχολεία είναι μεικτά.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης επικρίνουν την πολιτική και ρητορική του προέδρου Ερντογάν που έχει ολοένα και συχνότερα θρησκευτικό χρώμα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν μάλιστα τον Τούρκο πρόεδρο ότι με τις παρεμβάσεις του στο εκπαιδευτικό σύστημα συμβάλλει συνειδητά στην καθιέρωση συντηρητικών ισλαμικών αξιών στην τουρκική κοινωνία. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και η ακτιβίστρια Ζελάλ Αϊμάν, η οποία κάνει λόγο για μακροπρόθεσμα σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν: «Τα πανεπιστήμια γυναικών είναι απλώς ένα βήμα ενίσχυσης του θρησκευτικού στοιχείου στην καθημερινότητα. Αντ΄αυτού θα έπρεπε να προωθήσουμε περισσότερο το κοσμικό κράτος στην Τουρκία. Τα πανεπιστήμια γυναικών πάνε πίσω την τουρκική κοινωνία και όχι μπροστά».

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.