ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ο εντυπωσιακός «τάφος» του αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ (φωτο,βίντεο)
Ο εντυπωσιακός «τάφος» του αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ (φωτο,βίντεο)
(Φωτ.: kathimerini.gr)
04 Ιούλ
0
Σχόλια

Ο εντυπωσιακός «τάφος» του αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ (φωτο,βίντεο)

Το πιο καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα του κόσμου στο Τσέρνομπιλ είναι και πάλι στις επάλξεις μετά τη νέα, ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του HBO που καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατών στους δέκτες τους.

Η έκρηξη του αντιδραστήρα 4 κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους, ενώ η μόλυνση του περιβάλλοντος ήταν πρωτοφανής, με τις υλικές ζημιές να αριθμούν σε κόστος δεκάδες δισεκατομμύρια.

Το New Safe Confinement δημιουργήθηκε για να προφυλάσσει τον κόσμο από την ραδιενέργεια που μπορεί να διαρρέει από τον πυρήνα του αντιδραστήρα.

Τον Απρίλιο, έγινε το τελευταίο δοκιμαστικό της λειτουργίας του και προχθές παρουσιάστηκε και επίσημα στους εκπροσώπους του Τύπου που είχαν την ευκαιρία να το δουν όχι απλά από κοντά, αλλά και εκ των έσω λίγο πριν παραδοθεί στην Ουκρανική κυβέρνηση.

Η κατασκευή του ξεκίνησε με καθυστέρηση αρκετών χρόνων το 2010 και το συνολικό κόστος της, έφτασε τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ύψος του συγκεκριμένου κτηρίου φτάνει τα 108-110 μέτρα και σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά βάρους 36.000 τόνων.

Οι εργάτες που δούλεψαν για να φτιαχτεί αυτή η τεράστια κατασκευή, κουβαλούσαν πάνω τους δύο μετρητές ραδιενέργειες. Έναν για την έκθεσή τους σε πραγματικό χρόνο και έναν που κατέγραφε την συνολική τους έκθεση κατά την διάρκεια όλων των εργασιών τους εκεί.

Μάλιστα για κάθε έναν από αυτούς υπήρχε ένα καθημερινό όριο έκθεσης. Μόλις το έφταναν χτυπούσε ένας ηχητικό σήμα και αυτομάτως έπρεπε να αποχωρήσουν.

Πηγή: kathimerini.gr.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.