Την αντίθεσή τους στην πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για επανεξέταση της διαχρονικά αρνητικής στάσης της Ελλάδας στην πυρηνική ενέργεια, εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εγείροντας θέματα ασφάλειας αλλά και ενεργειακής αυτονομίας.
Την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για ενδεχόμενη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ελλάδα απέρριψαν διαρρήδην τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά.
ΠΑΣΟΚ: Αχρείαστη και ελεγχόμενη από το εξωτερικό η πυρηνική ενέργεια
Πιο συγκεκριμένα, ο αρμόδιος τομεάρχης ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης, υπογράμμισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να εισαγάγει πυρηνική ενέργεια στο ενεργειακό μείγμα της χώρας «δεν αποτελεί μόνο αντίφαση, αλλά συνιστά ομολογία αποτυχίας, ντυμένη ως όραμα».
Καταλόγισε δε στον πρωθυπουργό ότι «έρχεται να υποστηρίξει μια αχρείαστη τεχνολογία που είναι εξ ολοκλήρου ελεγχόμενη από το εξωτερικό».
«Δεν πρόκειται για στρατηγική· πρόκειται για σύγχυση που προσποιείται τον σχεδιασμό, που οδηγεί σε αυξημένη ενεργειακή εξάρτηση» είπε και επισήμανε ότι «τα πυρηνικά καύσιμα, ο εξοπλισμός, η τεχνογνωσία και η διαχείριση αποβλήτων, όλα προέρχονται και ελέγχονται από άλλες χώρες».
«Η πυρηνική τεχνολογία, παρά τις εξελίξεις, συνοδεύεται από σοβαρά ερωτήματα, με τη διαχείριση των αποβλήτων να παραμένει ένα άλυτο ζήτημα. Παρόλο που δεν είμαστε εκ προοιμίου αντίθετοι στην πυρηνική ενέργεια ως τεχνολογία, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην εισαγωγή της στην Ελλάδα» ξεκαθάρισε.
Ζαχαριάδης: Έπαψε η Ελλάδα να είναι σεισμογενής;
Σε ακόμη πιο σαφή τόνο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, υπενθύμισε ότι το 2021 ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί δημοσίως ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά επικαλούμενος την σεισμικότητα της χώρας. «Τι άλλαξε άραγε μέσα στα πέντε αυτά χρόνια; Μήπως έπαψε η Ελλάδα να είναι σεισμογενής χώρα;» διερωτήθηκε ο κ. Ζαχαριάδης και διεμήνυσε: «ούτε να το σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης».
«Η χώρα δεν θα γίνει πειραματόζωο για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του, που έχουν μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ΑΠΕ, δεν είναι φτηνή, δεν είναι ασφαλής» κατέληξε.
Νέα Αριστερά: «Πυρηνική ενέργεια, όχι ευχαριστώ»
Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς η Εκπρόσωπος Τύπου, Πέτη Πέρκα, εξέφρασε την ανησυχία τις για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τα πυρηνικά. «Η πρόσφατη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της χωρίς την πυρηνική ενέργεια, προκαλεί έντονη ανησυχία.
Ως Νέα Αριστερά, έχουμε επανειλημμένα αναδείξει το επικίνδυνο “φλερτ” της κυβέρνησης με τα πυρηνικά, παρά τις «θολές» απαντήσεις που λαμβάνουμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο» είπε και κατήγγειλε ότι «είναι αντιφατικό και υποκριτικό να μιλά ο Πρωθυπουργός για πράσινη μετάβαση, την ίδια στιγμή που προωθεί στη Βουλή συμβάσεις για νέες εξορύξεις ορυκτών καυσίμων». «Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε βιώσιμη ούτε ασφαλής επιλογή. Το άλυτο πρόβλημα των αποβλήτων και ο κινδύνος ενός ατυχήματος καθιστούν την τεχνολογία αυτή ασύμβατη με την προστασία του περιβάλλοντος και των επόμενων γενεών» σημείωσε.
Πηγή: cnn.gr