ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ιστορική στιγμή: O Τραμπ πάτησε στη Βόρεια Κορέα
Ιστορική στιγμή: O Τραμπ πάτησε στη Βόρεια Κορέα
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
01 Ιούλ
0
Σχόλια

Ιστορική στιγμή: O Τραμπ πάτησε στη Βόρεια Κορέα

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε την Κυριακή 30 Ιουνίου μερικά βήματα στην Βόρεια Κορέα συνοδεία του ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν, σηματοδοτώντας μια θεαματική προσέγγιση με τη χώρα αυτή, μολονότι το πυρηνικό ζήτημα εξακολουθεί να δείχνει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κέρδισε το στοίχημα, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δέχθηκε την τελευταία στιγμή την πρόσκληση που του απηύθυνε αιφνιδίως το Σάββατο για να τον συναντήσει χθες στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ) ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, η οποία χωρίζει τα δύο κράτη από το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-53).

Με την κίνηση αυτή, ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε στο έδαφος της Βόρειας Κορέας. Συνοδευόμενος από τον ισχυρό άνδρα της Πιονγκγιάνγκ, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος έκανε μερικά βήματα στο βορειοκορεατικό έδαφος, προτού σταθεί στο πλάι του Κιμ Γιονγκ Ουν για να τους βγάλουν φωτογραφίες οι δημοσιογράφοι στην συνοριακή γραμμή. Λίγες ώρες μετά τη σύντομη συνάντηση, ο Αμερικανός πρόεδρος αποχώρησε από την Σεούλ με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

«Είναι μια μεγάλη ημέρα για τον κόσμο», υπογράμμισε ο Τραμπ, δηλώνοντας έτοιμος να υποδεχθεί τον Κιμ στις ΗΠΑ. «Αυτό θα γίνει κάποτε», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πριν από την συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη είχε πει επίσης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Ευχαρίστως θα τον καλούσα αμέσως στον Λευκό Οίκο».

Από την πλευρά του ο Κιμ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να «ξεπεραστούν τα εμπόδια» χάρη στην «εξαιρετική» σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Το γεγονός ότι οι δύο χώρες, παρά την μακρά τους σχέση εχθρότητας, μπόρεσαν να δώσουν τα χέρια για την ειρήνη στον τόπο που συμβολίζει τη διαίρεση (…) δείχνει ότι το παρόν είναι καλύτερο από το παρελθόν», σημείωσε.

Εξάλλου κατά την συνάντησή τους χθες στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ), οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την επανάληψη των συνομιλιών για το πυρηνικό ζήτημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

«Η συνάντηση αυτή ήταν πολύ καλή, πολύ δυνατή (…) Θα δούμε τι μπορεί να γίνει», σημείωσε επίσης ο Τραμπ.

Οι δύο πλευρές θα συστήσουν ομάδες οι οποίες θα προχωρήσουν τις συνομιλίες για την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες τώρα έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, επισήμανε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι ο ίδιος δεν βιάζεται για μια συμφωνία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η χθεσινή συνάντηση δεν αναμένεται να αρκέσει για την ρύθμιση του ευαίσθητου πυρηνικού ζητήματος με την Βόρεια Κορέα. Ωστόσο έχει συμβολική σημασία για τις δύο χώρες, οι οποίες μόλις πριν από ενάμιση χρόνο απειλούσαν η μια την άλλη με αφανισμό.

Προτού φτάσει το Σάββατο στη Νότια Κορέα, ο Τραμπ προσκάλεσε αιφνιδίως μέσω Twitter τον Κιμ να έρθει στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα για να του πει «καλημέρα».

Ωστόσο λίγες ώρες πριν από την προβλεπόμενη ώρα επίσκεψης του Τραμπ στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, ακόμη δεν είχε γίνει γνωστό αν ο Κιμ θα πήγαινε στο ραντεβού.

«Το θέλει πάρα πολύ», διαβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας πως έτσι και αλλιώς στα σύνορα θα τον συνοδεύει ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν. «Θα είναι κάτι πολύ σύντομο, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει. Μια χειραψία σημαίνει πολλά» πρόσθεσε αναφερόμενος στην συνάντηση.

Αυτή ήταν η τρίτη σύνοδος μεταξύ των δύο πολιτικών από την ιστορική συνάντησή τους στην Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018 και την αποτυχημένη συνάντηση που είχαν τον Φεβρουάριο στο Ανόι. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέσχισε και ο ίδιος πέρυσι τα σύνορα κατά την πρώτη του σύνοδο κορυφής με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-ιν στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη. «Θα το κάνω πολύ άνετα, δεν έχω κανένα πρόβλημα», διαβεβαίωνε το Σάββατο ο Ντόναλντ Τραμπ για το δικό του πέρασμα στην άλλη πλευρά των συνόρων.

«Μια συνάντηση για τις κάμερες»
Κατά την άφιξή του στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβηκε σε μια πλατφόρμα από την οποία φαινόταν το έδαφος της Βόρειας Κορέας —κυρίως μια τεράστια σημαία που είχε υψωθεί σε έναν ιστό ύψους 160 μέτρων. «Υπήρχε μια μεγάλη σύγκρουση πριν από την συνάντησή μας στην Σιγκαπούρη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. «Έκτοτε ο κίνδυνος εξαφανίστηκε», πρόσθεσε. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, η συνάντηση αυτή δεν αρκεί για την επίλυση του ευαίσθητου θέματος της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, που είναι και αυτό στο οποίο προσκρούει η προσέγγιση με την Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση Τραμπ αξιώνει από την Πιονγκγιάνγκ να απαρνηθεί οριστικά το πυρηνικό της πρόγραμμα προτού εξετάσει το ενδεχόμενο μιας άρσης των διεθνών κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί, κάτι το οποίο αρνείται η Βόρεια Κορέα. «Αν το σημερινό γεγονός είχε γίνει πριν από περισσότερο από έναν χρόνο, θα μπορούσε να είναι ένα επίτευγμα», υπογραμμίζει ο αμερικανός ερευνητής Τζόσουα Πόλακ, του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του Μιντλμπέρι.

Τώρα όμως; Μια συνάντηση για τις κάμερες και χωρίς πρόγραμμα δεν θα κάνει τίποτα για να σβήσει έναν χρόνο ψευδαισθήσεων και απογοητεύσεων», σημείωσε σε μήνυμα του στο Twitter. Για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις θα χρειαστεί «κάτι άλλο από μια ολοσέλιδη επιστολή και μια νέα χειραψία», έκρινε ο ειδικός, αναφερόμενος στις επιστολές που ανταλλάσσουν ο Κιμ και ο Τραμπ.

Με εξαίρεση τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν επισκεφθεί την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη, λόγω του συμβολικού της χαρακτήρα. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα τηρούσε την παράδοση και θα επισκεπτόταν τον έντονα συμβολικό αυτόν τόπο στη διάρκεια μιας πρώτης επίσκεψής του στη Νότια Κορέα το 2017, αλλά το ελικόπτερο που τον μετέφερε δεν μπορούσε να προσγειωθεί λόγω ομίχλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.