ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ανακαλύφθηκε υπόγεια πόλη 5.000 ετών πλημμυρισμένη από καθαρό νερό, στην περιοχή της Αβάνου της Καππαδοκίας
Ανακαλύφθηκε υπόγεια πόλη 5.000 ετών πλημμυρισμένη από καθαρό νερό, στην περιοχή της Αβάνου της Καππαδοκίας
(Φωτ.: dailysabah.com)
11 Ιούν
0
Σχόλια

Ανακαλύφθηκε υπόγεια πόλη 5.000 ετών πλημμυρισμένη από καθαρό νερό, στην περιοχή της Αβάνου της Καππαδοκίας

Μια υπόγεια πόλη που βυθίστηκε εν μέρει υποβρύχια και εκτιμάται ότι είναι περίπου 5.000 ετών ανακαλύφθηκε από τα συνεργεία του δήμου που προσπαθούν να προσδιορίσουν την αιτία των πλημμυρών σε πολλά σπίτια στην περιοχή Αβάνος της κεντρικής Τουρκικής επαρχίας Nevşehir, που βρίσκεται στην καρδιά της ιστορικής περιοχής της Καππαδοκίας.

Οι ιδιοκτήτες περίπου 15 κατοικιών στον δήμο Çalış του Αβάνου —ο οποίος κατοικείται από 2.200 άτομα— ενημέρωσαν τον δήμο ότι τα σπίτια τους ήταν γεμάτα με νερό και δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί ή από πού προέρχεται το νερό.

Τα συνεργεία του δήμου άρχισαν να εκκενώνουν νερό από τα σπίτια ενώ αναζητούσαν την αιτία της πλημμύρας, χρησιμοποιώντας μηχανές βαρέως τύπου για να ανοίξουν τις εισόδους μιας κλειστής σήραγγας ασφαλείας η οποία είχε ξεχαστεί μέχρι και από τους ντόπιους δεκαετίες τώρα. Μετά από τις εργασίες που έγιναν στη σήραγγα, τα συνεργεία του δήμου και οι ντόπιοι βρήκαν μια υπόγεια πόλη μερικώς καλυμμένη με καθαρό νερό, που προκάλεσε τις πλημμύρες, και είδε ότι τα σπίτια βρίσκονταν ακριβώς πάνω από τα δωμάτια και τις σήραγγες της πλημμυρισμένης πόλης.

Οι αρχικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι η υπόγεια πόλη είχε τρεις ορόφους και αποτελούνταν από σπίτια, σήραγγες και χώρους λατρείας που εκτείνεται για πέντε χιλιόμετρα, εκτός από ένα μικρό ανθρώπινο ειδώλιο που πιστεύεται ότι είναι μια εικόνα. Τα τμήματα της υπόγειας πόλης που βρίσκονταν πιο κοντά στην επιφάνεια χρησιμοποιήθηκαν από τους ντόπιους ως καταφύγιο ζώων μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, αλλά αργότερα εγκαταλείφθηκαν από αυτούς. Ο Alaaddin Sarıtaş, κάτοικος από το Çalış, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων demirören ότι η υπόγεια πόλη ανακαλύφθηκε στην πραγματικότητα πριν από 25 χρόνια όταν ένα παιδί έπεσε μέσα στη σήραγγα αλλά οι εισόδους της αργότερα καλύφθηκαν από χώμα για να αποφευχθούν περαιτέρω ατυχήματα.

Οι τοπικές ιστορίες αναφέρονται στην υπόγεια πόλη ως Gir-Gör, η οποία μεταφράζεται στα αγγλικά ως «Enter and See». Η υπόγεια πόλη απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από τις περίφημες υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας Derinkuyu και Kaymaklı. Ο δήμαρχος του Çalış Kazım Yılmaz δήλωσε στο ειδησιογραφικό Anadolu ότι η υπόγεια πόλη καλύπτει περίπου 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. «Εκείνοι που ήταν εκεί κατά το παρελθόν λένε ότι είναι περίπου 600 μέτρα με 2 χιλιόμετρα σε μέγεθος», είπε, προσθέτοντας ότι τεχνική ανάλυση από τους αρχαιολόγους είναι απαραίτητη για να αποκαλύψει την προέλευση και τις ακριβείς διαστάσεις του. Είναι αδύνατο να καθαριστούν τα ερείπια και να εκκενωθεί το νερό μέσω των μέσων των δήμων, ανέφερε ο Yılmaz προσθέτοντας ότι θα υποβάλουν αίτηση στο συμβούλιο προστασίας των πολιτιστικών αγαθών για την εγγραφή του ιστορικού χώρου και θα ζητήσουν βοήθεια από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Yılmaz πρόσθεσε ότι υπάρχουν άλλες δύο τοποθεσίες κοντά στον δήμο, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι μεγάλες υπόγειες πόλεις. Ο Sarıtaş είπε ότι υπήρχαν ξένοι που έφτασαν στον δήμο με χάρτες που προσπαθούσαν να βρουν την χαμένη υπόγεια πόλη, αναφέροντας μια πηγή «θεραπευτικού νερού» και «λουτρό του Ceasar».

Πηγή: dailysabah.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.