ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Νάντια Μουράντ, επιζήσαντα την Γενοκτονίας των Γιεζίντι από την DAESH
Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Νάντια Μουράντ, επιζήσαντα την Γενοκτονίας των Γιεζίντι από την DAESH
(Φωτ.: tetartopress.gr)
05 Ιούν
0
Σχόλια

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Νάντια Μουράντ, επιζήσαντα την Γενοκτονίας των Γιεζίντι από την DAESH

Το βιβλίο με τίτλο «Είμαι η φωνή τους. Η ιστορία της αιχμαλωσίας μου και ο αγώνας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος» πρόκειται για την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που βιώνει τη φρικαλεότητα του πολέμου και στην συνέχεια της γενοκτονίας, όταν το χωριό της πέφτει στα χέρια ενόπλων του Ισλαμικού Κράτους (DAESH). Η συγγραφέας, Νάντια Μουράντ, που ανήκει στη μειονότητα των Γεζίντι, ήταν σκλάβα του σεξ των μαχητών της DAESH και έγινε το 2016 πρέσβειρα καλής θέλησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των επιζώντων της εμπορίας ανθρώπων.

Το 2018 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Νάντια Μουράντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κότσο, ένα μικρό αγροτικό χωριό στο βόρειο Ιράκ. Εκείνη και τα αδέλφια της, μέλη της κοινότητας Γιεζίντι, ζούσαν μια ήσυχη ζωή, ώσπου στις 15 Αυγούστου 2014, όταν η Νάντια ήταν μόλις είκοσι ενός ετών, όλα άλλαξαν. Ένοπλοι της DAESH αιματοκύλησαν το χωριό της, εκτελώντας τους άντρες που αρνήθηκαν να προσηλυτιστούν στο ισλάμ και τις γυναίκες που ήταν πολύ μεγάλες για να πουληθούν σκλάβες. Η Νάντια οδηγήθηκε στη Μοσούλη όπου, μαζί με χιλιάδες άλλες κοπέλες Γιεζίντι, πουλήθηκε σε «σκλαβοπάζαρο» του ισλαμικού κράτους. Έχοντας βιαστεί και κακοποιηθεί σεξουαλικά κατ’ επανάληψη, κατάφερε τελικά να δραπετεύσει.

Σήμερα, η ιστορία της Νάντια όχι μόνο έχει υποχρεώσει τον κόσμο να στρέψει το βλέμμα του σε μια εν πολλοίς συνεχιζόμενη γενοκτονία, αλλά και μας καλεί να αντιδράσουμε. Μια συγκλονιστική μαρτυρία, ένας ύμνος στη θέληση για επιβίωση καθώς και στην απέραντη αγάπη για τη χαμένη πατρίδα, τη λαβωμένη κοινότητα, τη διαλυμένη από τον πόλεμο οικογένεια.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.