ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πανελλαδικές: Αυξημένη και με ασάφειες η εξεταστέα ύλη της επόμενης χρονιάς
Πανελλαδικές: Αυξημένη και με ασάφειες η εξεταστέα ύλη της επόμενης χρονιάς
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
01 Ιούν
0
Σχόλια

Πανελλαδικές: Αυξημένη και με ασάφειες η εξεταστέα ύλη της επόμενης χρονιάς

Με λάθη, παραλείψεις και ασάφειες αλλά και αύξηση της ύλης ο υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε την ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις για το 2019–2020, καταργώντας τα λατινικά και αντικαθιστώντας τα με την κοινωνιολογία. «’Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, υπάρχει μία λελογισμένη αύξηση της ύλης σε ορισμένα μόνον μαθήματα ενώ στα υπόλοιπα η ύλη μένει ως έχει, και θα παρακαλούσα, για το όφελος των παιδιών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γαβρόγλου.

Όπως σημειώνει το υπουργείο παιδείας ότι είναι η πρώτη φορά που η ύλη ανακοινώνεται από τον Μάιο.

Η επόμενη χρονιά θα είναι “γρίφος” για τους μαθητές της Γ ΄λυκείου.
Η κοινωνιολογία με βάση το σύστημα του υπουργού παιδείας Κώστα Γαβρόγλου θα αντικαταστήσει τα λατινικά και θα μετατραπεί σε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, ενώ το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας εντάσσεται και η εξέταση της λογοτεχνίας Για αχταρμά με κεφάλαια ασύνδετα μεταξύ τους, κάνει λόγο η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, με ανακοινωθέν σχετικά με τη νέα εξεταστέα ύλη για τη φυσική της Γ’ λυκείου προσθαφαιρέσεις ύλης, πρόχειρη και αντιεπιστημονική η εξεταστέα ύλη της φυσικής της Γ’ λυκείου, ενώ καταγγέλλει ως πρόχειρη και αντιεπιστημονική την προτεινόμενη ύλη και ζητά την άμεση επανεξέτασή της.

Από το υπουργείο πάντως ανακοινώθηκε η διδακτέα–εξεταστέα ύλη της Γ΄ ημερησίου και Γ΄ (τριετούς) – Δ΄ (τετραετούς) εσπερινού ΓΕΛ για το έτος 2019–2020, μετά από τις σχετικές εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η ύλη ανακοινώνεται από τον Μάιο, με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών και μαθητριών για το νέο σχολικό έτος.

Ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου δήλωσε: «Ανακοινώνουμε σήμερα, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, την εξεταστέα ύλη για την Γ’ λυκείου του σχολικού έτους 2019-2020. Για να υπάρξει μία ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα, το σύνολο της ύλης συμπεριλαμβάνεται στα ήδη υπάρχοντα βιβλία, ώστε να μπορεί να διδαχθεί με άνεση από τους εκπαιδευτικούς και να εμπεδωθεί αποτελεσματικά από τους μαθητές και τις μαθήτριες. Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, υπάρχει μία λελογισμένη αύξηση της ύλης σε ορισμένα μόνον μαθήματα ενώ στα υπόλοιπα η ύλη μένει ως έχει, και θα παρακαλούσα, για το όφελος των παιδιών, να μην υπάρχουν αποπροσανατολιστικές συζητήσεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Εισάγεται νέα αντίληψη στη διδασκαλία των αρχαίων Ελληνικών και της νέας Ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας που ευνοεί την κατανόηση αντί της αποστήθισης.

Η εξεταστέα ύλη
Η εξεταστέα ύλη ακολουθεί τη λογική και τη δομή της Γ’ λυκείου, όπου τα τρία μαθήματα του κάθε επιστημονικού πεδίου θα διδάσκονται για 6 ώρες την εβδομάδα —μαζί με τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία— μάθημα υποχρεωτικό για όλα τα πεδία. Η εξεταστέα ύλη που μόλις ανακοινώθηκε είναι ένα πρώτο και σημαντικό βήμα ώστε να αρχίσει βαθμιαία να εδραιώνεται η αντίληψη ότι τα παιδιά μπορούν να προετοιμάζονται με επιτυχία για τα πανεπιστήμια, επενδύοντας αποκλειστικά στη σχολική διδασκαλία».

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.