ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ερντογάν για Άλωση: Η «Μεγάλη Ιδέα» για την Κωνσταντινούπολη καλά κρατεί
Ερντογάν για Άλωση: Η «Μεγάλη Ιδέα» για την Κωνσταντινούπολη καλά κρατεί
(Φωτ.: athina984.gr)
31 Μάι
0
Σχόλια

Ερντογάν για Άλωση: Η «Μεγάλη Ιδέα» για την Κωνσταντινούπολη καλά κρατεί

Mε στρατιώτες ντυμένους με οθωμανικές στολές να πλαισιώνουν το κάδρο του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε το βράδυ της 29ης Μαΐου, στην επέτειο της άλωσης, για τη «Μεγάλη Ιδέα» που διακατέχει ακόμη τη δύση και τους γείτονες όσον αφορά την Κωνσταντινούπολη. «Ένα από τα βασικά κίνητρα του ρατσισμού, που εξαπλώνεται σήμερα στο δυτικό κόσμο σαν πανούκλα, είναι η ‘’Μεγάλη Ιδέα’’, την οποία εκπροσωπεί η Κωνσταντινούπολη», είπε για να συμπληρώσει ότι «η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία της ιστορίας του τουρκικού έθνους, καθώς ο Μωάμεθ ο Πορθητής άνοιξε την πόρτα προς το Ισλάμ».

Ο Τούρκος πρόεδρος, έκανε λόγο και για αμαύρωση της ιστορίας του τουρκικού έθνους με συκοφαντίες για Γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων.

«Ωστόσο, το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών με την Κωνσταντινούπολη δεν έχει τελειώσει εδώ και 566 χρόνια, δεν έχει εξαλειφθεί», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Εδώ και 566 χρόνια, υπάρχουν κάποιοι που ακόμη δεν μπορούν να σβήσουν από μέσα τους αυτόν τον πόνο της απώλειας», είπε για να αναφερθεί στη συνέχεια και στην Αγία Σοφία και όσους επιθυμούν να την μετατρέψουν πάλι σε εκκλησία. «Πριν από δύο μήνες ο τρομοκράτης της Νέας Ζηλανδίας που σκότωσε με τον πιο απεχθή τρόπο 52 Μουσουλμάνους στην προσευχή της Παρασκευής, είπε ότι ‘θα απελευθερώσουμε την Αγία Σοφία από τους μιναρέδες της’. Αυτές οι απειλές δεν είναι τυχαίες», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτήρισε τέτοιου είδους ενέργειες ως ‘αντανάκλαση της πυρκαγιάς του μίσους’ που δεν έχει σβήσει για 566 χρόνια.

«Εκείνοι που δυσφημούν το έθνος μας με τα γεγονότα του 1915 και μας συκοφαντούν για Γενοκτονία στον Πόντο έχουν τις ίδιες προθέσεις. Σκοπός τους είναι να απολέσουν τις αξίες του πολιτισμού μας, που συμβολίζεται με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, και να αφανίσουν την τουρκο-ισλαμική κληρονομιά, που προσέδωσε την πραγματική ταυτότητα στην Ανατολία. Αυτό το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την Κωνσταντινούπολη δεν θα τελειώσει ποτέ», διατράνωσε. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε ακόμη και τους διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί πριν από 6 χρόνια ότι διακατέχονται από την ίδια νοοτροπία, επειδή έγραφαν στους τοίχους τότε συνθήματα όπως ‘Η τυραννία ξεκίνησε το 1453’. «Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί τον ομφαλό της γης και είναι ένα σύμβολο όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για όλο τον κόσμο», είπε για να καταλήξει ότι «προσδώσαμε ξανά στην Πόλη την αρχική της αίγλη και ταυτότητα», με τα τεραστίων αξίας έργα που συντελέστηκαν επί διακυβέρνησής του, όπως η υποθαλάσσια σήραγγα, η τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου και ούτω καθεξής.

Πηγή: ethnos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.