ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Η Wikipedia προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Τουρκίας
Η Wikipedia προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Τουρκίας
(Φωτ.: lifo.gr)
24 Μάι
0
Σχόλια

Η Wikipedia προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Τουρκίας

Το ίδρυμα Wikimedia, που είναι υπεύθυνο για τον ιστότοπο της Wikipedia, προσέφυγε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για να αρθεί ο αποκλεισμός της εγκυκλοπαίδειας στην Τουρκία.

Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια έχει αποκλειστεί τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια από τη γειτονική χώρα και την προσφυγή επιβεβαίωσε σήμερα η Κατερίνε Μάχερ, γενική διευθύντρια του ιδρύματος. Οι τουρκικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στον ιστότοπο τον Απρίλιο του 2017, εξαιτίας δύο άρθρων της Wikipedia στα οποία αναφέρονταν ορισμένοι «δεσμοί» της Άγκυρας με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Το Wikimedia εξήγησε πως προσέφυγε στο ΕΔΑΔ αφού απέβησαν άκαρπες οι απόπειρές του να ασκήσει έφεση στην Τουρκία κατά του αποκλεισμού της Wikipedia, κυρίως ενώπιον του συνταγματικού δικαστηρίου, το οποίο εδώ και δύο χρόνια δεν έχει πάρει θέση για το θέμα. Η Μάχερ υπογράμμισε πως δεν υποχώρησε στο τουρκικό αίτημα να διαγραφούν αυτά τα άρθρα επειδή το ίδρυμα εκτιμά ότι «το εν λόγω περιεχόμενο αποτελεί προϊόν της ελευθερίας της έκφρασης που προστατεύεται από τον νόμο». Ο Στίβεν Λαπόρτ, νομικός διευθυντής του ιδρύματος, πρόσθεσε στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου πως η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε τη διαγραφή των άρθρων «χωρίς καμιά επίσημη εξήγηση όσον αφορά το τμήμα τους που υποτίθεται πως είναι παράνομο».

Πηγή: lifo.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.