ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εκλογές στην Ισπανία: Νίκη Σάντσεθ χωρίς αυτοδυναμία — Τέταρτο με μεγάλες απώλειες το Podemos
Εκλογές στην Ισπανία: Νίκη Σάντσεθ χωρίς αυτοδυναμία — Τέταρτο με μεγάλες απώλειες το Podemos
O νέος πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ (φωτ.: newsbomb.gr)
29 Απρ
0
Σχόλια

Εκλογές στην Ισπανία: Νίκη Σάντσεθ χωρίς αυτοδυναμία — Τέταρτο με μεγάλες απώλειες το Podemos

Με καταμετρημένο το 91,48% των ψήφων, καμία πολιτική συμμαχία δεν εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα χρειαστεί να συμμαχήσει με μικρότερα κόμματα, για να αποφευχθεί ένα κοινοβουλευτικό αδιέξοδο.

Το Podemos χάνει 29 έδρες και ξεπερνάει μόνο το ακροδεξιό Vox, αλλά προσβλέπει σε συγκυβέρνηση με Σάντσεθ και άλλο κόμμα

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ισπανία και με τη συνεργασία των Ποδέμος και άλλων μικρότερων αριστερών κομμάτων αναμένεται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών, για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Με καταμετρημένο το 91,48% των ψήφων, στις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ εξασφαλίζουν 122 έδρες, χωρίς να συγκεντρώνουν αυτοδυναμία, ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) με 65 έδρες, οι Ciudadanos με 57 έδρες, οι Podemos με 42 έδρες, το ακροδεξιό Vox με 24 έδρες. «Το μπλοκ της Αριστεράς κερδίζει αυτό της Δεξιάς, που συγκεντρώνει συνολικά 146 έδρες» γράφει η εφημερίδα Ελ Παΐς: Λαϊκό Κόμμα 65, Πολίτες 57 και Vox 24. Οι Podemos πάντως μετράνε 29 έδρες λιγότερες από τις εκλογές του 2016.

Όπως σημειώνει ο Guardian, οι σημερινές γενικές εκλογές στην Ισπανία ενδέχεται να είναι οι χειρότερες στην εκλογική ιστορία για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP). Το 2016, το PP, υπό την ηγεσία του Μαριάνο Ραχόι, κέρδισε 137 έδρες, την ώρα που στις εκλογές της 28ης Απριλίου εξασφαλίζει έως τώρα 65 έδρες. Το Λαϊκό Κόμμα πάντως δεν παίρνει έδρα στη Χώρα των Βάσκων και παίρνει μόνο μία έδρα στην Καταλονία, στην επαρχία της Βαρκελώνης. Σε 75,41% ανήλθε το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές, ένα ποσοστό αυξημένο κατά σχεδόν εννέα ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Αυτή ήταν η τρίτη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Βάσει των πρώιμων αποτελεσμάτων, καμία πολιτική συμμαχία δεν εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα χρειαστεί να συμμαχήσει με μικρότερα περιφερειακά κόμματα, για να αποφευχθεί ένα κοινοβουλευτικό αδιέξοδο.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.