ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | «Είμαστε εδώ» φώναξαν στην Αθήνα οι Αρμένιοι, 104 χρόνια μετά από τη γενοκτονία τους — Έκαψαν φωτογραφίες των γενοκτόνων τους (φωτο, βίντεο)
«Είμαστε εδώ» φώναξαν στην Αθήνα οι Αρμένιοι, 104 χρόνια μετά από τη γενοκτονία τους — Έκαψαν φωτογραφίες των γενοκτόνων τους (φωτο, βίντεο)
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
25 Απρ
0
Σχόλια

«Είμαστε εδώ» φώναξαν στην Αθήνα οι Αρμένιοι, 104 χρόνια μετά από τη γενοκτονία τους — Έκαψαν φωτογραφίες των γενοκτόνων τους (φωτο, βίντεο)

Εκατοντάδες απόγονοι των 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που σφαγιάσθηκαν κατά την περίοδο 1915-1918, βροντοφώναξαν χθες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας πως η μνήμη δε λησμονείται και ο αγώνας για τη δικαίωση των ψυχών αυτών είναι διαρκής και παγκόσμιος.

1919-2019: 104 χρόνια άρνησης του εγκλήματος από την Τουρκία

Το σημείο συγκέντρωσης δόθηκε στο ενημερωτικό περίπτερο της Αρμένικης Νεολαίας Ελλάδος, που για μέρες παρουσίαζε μέσα από οπτικοακουστικό υλικό και φωτογραφίες ντοκουμέντα της Γενοκτονίας των Αρμενίων στους περαστικούς.

Λίγο μετά από τις πέντε το απόγευμα έκαναν την εμφάνισή τους μικρά παιδιά, τα οποία κρατούσαν διάφορα πλακάτ και ζωγραφιές, με τα στόματά τους φιμωμένα· ένα μήνυμα προς όλα τα κράτη και τους ανθρώπους, που γνωρίζουν για το έγκλημα των εγκλημάτων αλλά δε μιλούν, και δη η Τουρκία.

Μικρά παιδιά, επίσης, της Αρμενικής παροικίας στην Αθήνα ξεδίπλωσαν τη σημαία της Αρμενίας και στάθηκαν, στη συνέχεια, στην κεφαλή της πορείας. Από πίσω τους η ακμάζουσα νεολαία, φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι κρατούσαν πανό, μπαλόνια με τα χρώματα της σημαίας της Αρμενίας, κι έδιναν τον παλμό με διάφορα συνθήματα τα πολιτικά τους μηνύματα. «Όσο ζούμε θα σας ενοχλούμε», «Το Καραμπάχ ανήκει στην Αρμενία», «Αρμένιοι-Πόντιοι, κοινός εχθρός-κοινός αγώνας», «Αγώνας-νίκη-δικαίωση», ήταν μερικά από τα συνθήματα που με πάθος φώναζαν.

Η ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας σταμάτησε ως είθισται με εντολή της Αστυνομίας στις αρχές της οδού Ρηγίλλης, καθώς είχαν κλείσει την πρόσβαση προς την τουρκική πρεσβεία κλούβες των ΜΑΤ.

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, 104 χρόνια μετά από το αποτρόπαιο έγκλημα όχι μόνο για να τιμήσουμε τη μνήμη των αθώων θυμάτων, όχι μόνο για να θυμηθούμε, συγκεντρωθήκαμε εδώ και παντού οι Αρμένιοι και όπου γης, για να απαιτήσουμε από την Τουρκία την αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας και να εξασφαλίσουμε την αποτροπή και μη επανάληψη της στο μέλλον», είπε η εκπρόσωπος της νεολαίας των Αρμενίων, Λόρι Κουγουμτζιάν. «Μπορεί λοιπόν ποτέ ένας λαός να βγει νικητής όταν υποστεί γενοκτονία;», αναρωτήθηκε. «Η απάντηση βρίσκεται μπροστά μας, γύρω μας, ανάμεσά μας· η απάντηση είμαστε εμείς! Εμείς που είμαστε ακόμα εδώ και ζητάμε από την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της, να αναγνωρίσει το έγκλημα που διέπραξε το ’15 και να προβεί στην ηθική και υλική αποζημίωση του αρμενικού λαού», είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια έδωσε τη σκυτάλη στη γενική γραμματέα της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, Δήμητρα Σκάλκου, η οποία είπε ότι «Όχι μόνο δεν ξεχάσαμε, όπως ήταν σχέδιο των γενοκτόνων αλλά είμαστε εδώ για τη δικαίωση». «Στον αγώνα ενάντια στην άρνηση και στη διαστρέβλωση της ιστορίας δεν δίνουμε επιλεκτικά το παρών», τόνισε. «Σήμερα ο ελληνισμός δίνει ακόμα μία μάχη εναντίον των εθνομηδενιστών», είπε, αναφερόμενη στην προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών.

Το μήνυμά τους για την ημέρα, μεταξύ άλλων, μετέφεραν κι εκπρόσωποι νεολαίων πολιτικών κομμάτων της Βουλής ενώ συμμετείχε στην εκδήλωση μνήμης και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής, τα μέλη του οποίου κρατούσαν πανό το οποίο έγραφε «Ποτέ ξανά πόλεμος – Ποτέ ξανά γενοκτονία».

Η γενική γραμματέας της ΕΠΟΝΑ Δήμητρα Σκάλκου κατά το χαιρετισμό της

Δείτε τη ζωντανή σύνδεση που έκανε στο Facebook το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr εδώ.

Αντιπροσωπεία της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος στη συνέχεια, με τη συνοδεία της Αστυνομίας, προσπάθησε να παραδώσει ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων στην τουρκική πρεσβεία, δίχως αυτό να καταστεί εφικτό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όταν επέστρεψε η αντιπροσωπεία με το ψήφισμα το χέρι, να δημιουργηθεί ένας κλοιός και στο κέντρο του οι νεολαίοι τοποθέτησαν σε ένα κόκκινο πανί τις φωτογραφίες των γενοκτόνων των προγόνων τους και τις έκαψαν φωνάζοντας «φωτιά-φωτιά στον Τούρκο τον φονιά».

Η ειρηνική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά αργότερα με τον κόσμο να ψάλλει τους εθνικούς ύμνους Αρμενίας και Ελλάδας.

Κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο: Βασίλης Καρυοφυλίδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.