ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Στις φλόγες η εμβληματική Παναγία των Παρισίων — Τεράστια καταστροφή και παγκόσμιο σοκ
Στις φλόγες η εμβληματική Παναγία των Παρισίων — Τεράστια καταστροφή και παγκόσμιο σοκ
(Φωτ.: kathimerini.gr)
16 Απρ
0
Σχόλια

Στις φλόγες η εμβληματική Παναγία των Παρισίων — Τεράστια καταστροφή και παγκόσμιο σοκ

Μεγάλη πυρκαγιά ξεκίνησε εχτές το απόγευμα στην Παναγία των Παρισίων και κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς το εμβληματικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστσκής κληρονομιάς, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση. Η φωτιά που ξέσπασε στις 18.50 στο εσωτερικό του ναού —πιθανότατα εξαιτίας μίας σπίθας από τις εργασίες συντήρησης— εξαπλώθηκε αστραπιαία σε όλο το ξύλινο σκελετό της εκκλησίας, που άρχισε να χτίζεται το 1163 και ολοκληρώθηκε τα μέσα του 13ου αιώνα.

Μέσα σε σχεδόν δύο ώρες η οροφή και το εμβληματικό κωδωνοστάσιο, σαν βέλος, του καθεδρικού ναού κατέρρευσαν ενώ οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας τεράστιο σοκ.

Η διάσωση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων «δεν είναι δεδομένη» παρά την κινητοποίηση περίπου 400 πυροσβεστών, δήλωσε ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ. Οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν την τεράστια φωτιά με 18 πυροσβεστικές μάνικες, από έξω αλλά και από μέσα, για να προσπαθήσουν να σώσουν το κτίριο, αλλά μάταια. «Δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να σταματήσουμε την εξάπλωση στο βόρειο καμπαναριό. Αν αυτό καταρρεύσει, σας αφήσω να φανταστείτε την έκταση της ζημιάς», δήλωσε ο στρατηγός Ζαν Κλοντ Γκολε, διοικητής πυροσβεστικής του Παρισιού. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών έχουν επικεντρωθεί στη διάσωση των έργων που βρίσκονται στο πίσω μέρους του ναού, αλλά και στο να αποφευχθεί η κατάρρευση του βόρειου πύργου. Οι γαλλικές αρχές αναφέρουν ότι χρησιμοποιούνται «όλα τα μέσα», εκτός από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, για να αντιμετωπιστεί η φωτιά. Το υπουργείο άμυνας δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι «ακατάλληλα» για τη συγκεκριμένη φωτιά, καθώς η ρίψη νερού στο κτίριο θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του.

Από αργά το απόγευμα, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά χιλιάδες κόσμου άρχισαν να συρρέουν και στις δύο όχθες του Σηκουάνα, απέναντι από το νησάκι Ιλ ντε λα Σιτέ, για να δουν από κοντά το απίστευτο θέαμα. Ο υφυπουργός εσωτερικών της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες από την πυρκαγιά στον ναό της Παναγίας των Παρισίων, σημειώνοντας ότι οι αρχές συνεχίζουν να ερευνούν τα ακριβή αίτια της φωτιάς. Από την πλευρά του, το γραφείο του εισαγγελέα του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την πυρκαγιά. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε το προγραμματισμένο για χτες το βράδυ διάγγελμά του προς το έθνος, λόγω της «τρομαχτικής πυρκαγιάς» που μαίνεται στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν την θλίψη τους για την καταστροφή του μνημείου.

(Φωτ.: kathimerini.gr)

«Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας» τουίταρε ο Γάλλος πρόεδρος. Ο Μακρόν, ο οποίος επισκέφθηκε το σημείο και συνομίλησε με τις αστυνομικές αρχές, δήλωσε ότι η πυρκαγιά έχει σημάνει «εθνικό συναγερμό». Ο Γάλλος ιστορικός Καμίλ Πασκάλ δήλωσε σε γαλλικό κανάλι ότι η πυρκαγιά καταστρέφει «ανεκτίμητη κληρονομιά». «Για 800 χρόνια ο ναός “πρόσεχε” το Παρίσι», υπογράμμισε. «Οι καμπάνες του ναού έχουν συνοδεύσει ευχάριστα και θλιβερά γεγονότα. Είμαστε τρομοκρατημένοι με αυτό που βλέπουμε», τόνισε ο Πασκάλ. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η τεράστια πυρκαγιά ίσως συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτίριο ενώ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι France 2, η αστυνομία την θεωρεί «ατύχημα». «Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς την γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να την σβήσουμε. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα», είπε με tweet του ο Τραμπ.

(Φωτ.: kathimerini.gr)

Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους, μεταδίδοντας την πυρκαγιά που κατακαίει τον ναό.
Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί —στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας— άρχισε να χτίζεται το 1163 και αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στον ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης ενώ, με κέντρο δράσης την εκκλησία, ο Βικτόρ Ουγκώ έγραψε το κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο «Η Παναγία των Παρισίων».

Πηγή: kathimerini.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.