ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τιμήθηκε η επέτειος της ΕΟΚΑ στην Μελνούρνη και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας με πατριωτικό παλμό
Τιμήθηκε η επέτειος της ΕΟΚΑ στην Μελνούρνη και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας με πατριωτικό παλμό
O Παναγιώτης Διαμάντης, κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης των Κυπρίων στην Νέα Νότια Ουαλία
16 Απρ
0
Σχόλια

Τιμήθηκε η επέτειος της ΕΟΚΑ στην Μελνούρνη και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας με πατριωτικό παλμό

Σε Μελβούρνη και Σίδνεϊ τιμήθηκε με πατριωτικό παλμό η επέτειος του έπους της Εθνικής Οργάνωσης Κυπριακού Αγώνα (ΕΟΚΑ) 1955–1959.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 8 Απριλίου.

Σίδνεϊ
Η Κυπριακή Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας τίμησε τις θυσίες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ για μία ελεύθερη και δημοκρατική Κύπρο με μια εκδήλωση που περιείχε απαγγελίες ποιημάτων, τραγούδια από την ομογενειακή χορωδία «Ορφέας» και την κεντρική ομιλία από τον γενοκτονολόγο και ιστορικό του πανεπιστήμιου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, δρ Παναγιώτη Διαμάντη.

Ο Παναγιώτης Διαμάντης κατά την ομιλία του ανέπτυξε την παρουσία του κυπριακού αγώνα στον αυστραλιανό Τύπο αλλά και τον ρόλο των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων —αποθέματα φυσικού αερίου— στην μελλοντική πορεία για την πλήρη απελευθέρωση της μεγαλονήσου. «Ο αγώνας συνεχίζεται για μία Κύπρο χωρίς βρετανικές βάσεις, χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα, χωρίς την ανάγκη για δύναμη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε μεταξύ άλλων. Στην αίθουσα την κυπριακής κοινότητας που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση υπήρχε και μια πανέμορφη έκθεση-φόρος τιμής στα παλικάρια της ΕΟΚΑ την οποία είχε επιμεληθεί ο στηλοβάτης της Κυπριακής Κοινότητας Βασίλειος Βασίλης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γενικός πρόξενος της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρήστος Καρράς, ο βουλευτής του Ρόκντεϊλ Steve kamper MP, καθώς και πλήθος κόσμου της κυπριακής και μη παροικίας.

Μελβούρνη
Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στο Σανσάιν της Μελβούρνης από την Κυπριακή Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Αποστόλου Ανδρέα. Πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη θεία λειτουργία στον ναό του Απόστολου Ανδρέα στο προάστιο, και μια σεμνή τελετή στον προαύλιο χώρο του. 

Στην τελετή μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν η ύπατη αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία Μάρθα Μαυρομμάτη, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη Δημήτρης Μιχαλόπουλος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας του Απόστολου Ανδρέα Κώστας Σωκράτους, ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας Στέλιος Αγγελοδήμου, η πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Ελένη Ευθυμίου, μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Νεολαίων Αποδήμων Κυπρίων και πλήθος κόσμου της κυπριακής και μη παροικίας.

(Φωτ.: sbs.com.au)

Τα γεγονότα της 1ης Απριλίου του 1955
Οι επιθέσεις της 1ης Απριλίου ήταν μια σειρά ενεργειών σε όλη την Κύπρο το 1955 από την ΕΟΚΑ που οδήγησαν στην έναρξη της Κυπριακής επανάστασης. Οι μαχητές επιτέθηκαν ταυτόχρονα σε πολλά σημεία όπου βρίσκονταν Βρετανοί, ενώ οι επιθέσεις συνοδεύτηκαν από τη διανομή φυλλαδίων σε όλη την Κύπρο.

Τη νύχτα 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955, ξεκίνησαν μετά τα μεσάνυχτα ταυτόχρονες επιθέσεις στο νησί σε διάφορες τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων, στη Λευκωσία, τη Λάρνακα, τη Λεμεσό και την Αμμόχωστο. Οι επιθέσεις συνοδεύτηκαν από τη διανομή φυλλαδίων από την ΕΟΚΑ που διεκδίκησαν την ευθύνη και καλώντας τους Κύπριους να συμμετάσχουν στον αγώνα. Αρκετά στελέχη της ΕΟΚΑ συνελήφθησαν σε σχέση με τις επιθέσεις και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

Με πληροφορίες από sbs.com.au

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.