Αυλαία ανοίγει σήμερα ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού και σε πολλά σημεία της χώρας υπάρχουν άγνωστα έθιμα.
Την παραμονή της 1ης Αυγούστου σε πολλά μέρη συνηθίζουν ν’ ανάβουν και να πηδούν φωτιές, γιατί πιστεύουν πως την Πρωταυγουστιά αρχίζει μια νέα χρονική περίοδος και πρέπει πηδώντας τη φωτιά να μπουν καθαροί και αμόλυντοι σ’ αυτήν.
Κατά τα λοιπά γίνονται και αγιασμοί στα σπίτια και στην εκκλησία κι οι χωρικοί ραντίζουν με αγιασμό τ’ αμπέλια και τα περιβόλια τους. Σε κάποια μέρη συνήθιζαν ν’ αγιάζουν τις πηγές και τα πηγάδια κι ύστερα να διασκεδάζουν έξω στ’ αμπέλια.
Θυμούνται και τους νεκρούς τους· κάθε νοικοκυρά έβαζε σ’ ένα πιάτο ελιές, μισές μαύρες, μισές άσπρες και τις έστελνε στους γειτόνους που δεν είχαν.
Το έθιμο της Μαλλιαρής στη Ζάκυνθο
Το έθιμο της Μαλλιαρής στη Ζάκυνθο είναι μια παράδοση που πραγματοποιείται την παραμονή της 1ης Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Διονυσίου, πολιούχου του νησιού. Την παραμονή αυτή, οι κάτοικοι της Ζακύνθου βγαίνουν στις παραλίες και ψάχνουν για μια πέτρα που έχει φυτρώσει θαλάσσια βλάστηση, την οποία αποκαλούν «μαλλιαρή». Η πέτρα αυτή θεωρείται ότι φέρνει καλοτυχία και διώχνει τα κουνούπια από το σπίτι. Επιπλέον, πιστεύεται ότι αν μια ανύπαντρη γυναίκα βρει μια «μαλλιαρή», μπορεί να δει στον ύπνο της τον άντρα που θα παντρευτεί.
Πηγή: newsbomb.gr