Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ξεκινάει σήμερα η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού που εισάγει θεσμικές ρυθμίσεις για τη νομική κατοχύρωση της Ιεράς Μονής Σινά στην Ελλάδα, την αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης ως θρησκευτικού νομικού προσώπου, την ενίσχυση της συνεργασίας με το Πατριαρχείο Αντιοχείας και την αναμόρφωση του καθεστώτος αδειοδότησης θρησκευτικών χώρων. Το νομοσχέδιο φέρει την υπογραφή της Υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη και συγκροτεί ένα πολυθεματικό πλαίσιο παρεμβάσεων που συνδέονται με ζητήματα εκκλησιαστικής παρουσίας, διεθνών σχέσεων και θρησκευτικής ελευθερίας.
Νομική οντότητα για τη Μονή Σινά στην Ελλάδα
Το άρθρο 3 προβλέπει τη σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου Όρους Σινά στην Ελλάδα» με έδρα την Αθήνα. Το νέο ΝΠΔΔ διαθέτει θεσμική αρμοδιότητα εκπροσώπησης της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης, η οποία αποτελεί ιστορικό μοναστικό κέντρο με διαρκή παρουσία δεκαπέντε αιώνων. Το νομικό αυτό σχήμα αποκτά λειτουργική δυνατότητα διαχείρισης της περιουσίας της Μονής, ίδρυσης παραρτημάτων, ανάπτυξης πολιτιστικών και πνευματικών δράσεων καθώς και διεθνών συνεργασιών.
Θεσμικό πλαίσιο για φοιτητές από το Πατριαρχείο Αντιοχείας
Σύμφωνα με το άρθρο 32 του ίδιου νομοσχεδίου, δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής έως 10 φοιτητών ετησίως σε προγράμματα ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, κατόπιν πρότασης του Πατριαρχείου Αντιοχείας και με τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι φοιτητές αυτοί προέρχονται από τη Συρία ή τον Λίβανο και εντάσσονται σε θεολογικές ή συναφείς πανεπιστημιακές κατευθύνσεις.
Η πρόβλεψη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο θεσμικό πλέγμα που αποσκοπεί στη στήριξη των ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Μέσης Ανατολής και στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού δυναμικού των ανατολικών Πατριαρχείων.
Αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης
Το άρθρο 49 εισάγει ρύθμιση που αναγνωρίζει τη θρησκευτική κοινότητα των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Θράκης ως νομικό πρόσωπο θρησκευτικού χαρακτήρα βάσει του ν. 4301/2014. Η ρύθμιση αφορά μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που αυτοπροσδιορίζονται βάσει ιδιαίτερης θρησκευτικής παράδοσης και αίρει το προηγούμενο θεσμικό κενό ως προς την κατοχύρωση της συλλογικής τους υπόστασης.
Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση καταχώρισης μουσουλμανικού θρησκευτικού νομικού προσώπου στο ελληνικό νομικό σύστημα, κάτι που συνδέεται με τη διεύρυνση του πλαισίου θρησκευτικής ελευθερίας σε επίπεδο μειονοτήτων.
Εκπαίδευση κληρικών και πατριαρχική διασπορά
Ειδικές διατάξεις περιλαμβάνουν προβλέψεις για την ενίσχυση των Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών καθώς και για τα Πρότυπα Εκκλησιαστικά Σχολεία, με δυνατότητα υποδοχής αλλοδαπών φοιτητών που προέρχονται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Αντιοχείας και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Η σχετική διάταξη συνδέεται λειτουργικά με τον εκπαιδευτικό ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ορθοδοξίας και με την ανάγκη κάλυψης του κεντρικού θεολογικού προσωπικού σε περιοχές με πληθυσμιακή και διοικητική αποδυνάμωση.
Νέο θεσμικό πλαίσιο για τους χώρους λατρείας
Το νομοσχέδιο προχωρά στην κατάργηση του παλαιού καθεστώτος αδειοδότησης των χώρων λατρείας που ίσχυε από τη Μεταξική περίοδο. Στη θέση του εισάγεται νέο πλήρες και συνεκτικό νομικό πλαίσιο το οποίο αποσκοπεί στη διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας και της ισότιμης μεταχείρισης όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στο πεδίο της δημόσιας λατρείας. Η νέα ρύθμιση ευθυγραμμίζεται με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές και εξορθολογίζει τη διοικητική διαδικασία που ακολουθούν οι θρησκευτικοί φορείς για τη σύσταση και λειτουργία χώρων λατρείας.
Πηγή: newsbomb.gr