Με το βλέμμα στραμμένο στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι τόσο η κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού να επιστραφούν τα χρήματα των επιδοτήσεων απ’ όσους τα παρέλαβαν παράνομα όσο και από τους «δικαιούχους» των οποίων τα ΑΦΜ θα ελεγχθούν εξονυχιστικά με το ενδεχόμενο να οδηγηθούν ενώπιον δικαστών να είναι ανοιχτό.
Μια νέα ειδική ομάδα οικονομικού ελέγχου θα συσταθεί σύντομα από την κυβέρνηση. Στόχος της ομάδας, η οποία θα λειτουργεί με τη συμμετοχή της οικονομικής αστυνομίας και της ΑΑΔΕ, είναι να διερευνηθούν «άμεσα και εξαντλητικά» οι περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο καταλογισμός όλων όσων αχρεωστήτως κατεβλήθησαν στους αποδέκτες τους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.
ΟΠΕΚΕΠΕ – Πώς θα επιστραφούν τα κλεμμένα χρήματα
Σύμφωνε με ρεπορτάζ του OPEN, η αρχή θα γίνει από την κτηνοτροφία. Η εν λόγω ειδική ομάδα θα εντοπίζει την εκάστοτε παράνομη επιδότηση και θα την παρακρατεί από επόμενη/μελλοντική επιδότηση. Κάτι τέτοιο προβλέπεται από τον κανονισμό του 2013 για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τι γίνεται όμως, στην περίπτωση που κάποιος που πήρε παράνομα την επιδότηση, πλέον δεν δικαιούται νέα (δηλαδή το ΑΦΜ είναι ανενεργό); Τότε, η λύση θα δοθεί από τα αρμόδια δικαστήρια.
ΟΠΕΚΕΠΕ – Έρχονται νέες νομοθετικές ρυθμίσεις
Εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, με στόχο την πλήρη αναδιάρθρωση του οργανισμού και την ενίσχυση της διαφάνειας σε κάθε στάδιο της λειτουργίας του.
Όπως αναφέρουν πηγές, η νομοθετική παρέμβαση θα εστιάζει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών και ταυτόχρονα στη διαφάνεια και τη λογοδοσία με την αναβάθμιση των διαδικασιών πληρωμών, την ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών, την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ, τον πολλαπλασιασμό των φυσικών ελέγχων με χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και την τυποποίηση και πιστοποίηση των διαδικασιών.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Την ενοχή και των 7 κατηγορουμένων πρότεινε η εισαγγελέας
Την ενοχή και των επτά κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν -μεταξύ άλλων- την κατηγορία της πλημμεληματικής απάτης σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρότεινε η εισαγγελέας Καλλιόπη Νταγιάντα, αναφορικά με υποθέσεις αμφισβητούμενης λήψης αγροτικών επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κατά την αγόρευσή της, η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε με έμφαση ότι «οι κατηγορούμενοι έχουν τελέσει τις πράξεις που τους αποδίδονται», απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς τους περί νομικής πλάνης, καλής πίστης, καθώς και περί εξάλειψης του αξιόποινου λόγω επιστροφής των χρημάτων στον Οργανισμό.
Όπως διευκρίνισε, «δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για εφαρμογή της εξάλειψης του αξιόποινου». Και αυτό, διότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ –όπως τόνισε– δεν μπορεί να θεωρηθεί ζημιωθείς, καθώς τα κονδύλια που διαχειρίζεται προέρχονται από ευρωπαϊκά γεωργικά ταμεία και όχι από δικούς του πόρους. Συνεπώς, η απάτη που αποδίδεται στους κατηγορούμενους δεν στρέφεται κατά της περιουσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά πλήττει άμεσα τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφερόμενη στους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων ότι βρίσκονταν σε πλάνη και πίστευαν πως επαρκούσε η απλή κατοχή γεωργικής έκτασης για να δικαιούνται ενίσχυση, η εισαγγελέας υπήρξε κατηγορηματική: «Το μορφωτικό τους επίπεδο δεν επιτρέπει καμία αμφιβολία. Ο μέσος πολίτης αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να λάβει αγροτική ενίσχυση χωρίς την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας. Οι κατηγορούμενοι διαθέτουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, γι’ αυτό και δεν είναι εύλογο να επικαλούνται άγνοια. Επιπλέον, με τη συμπεριφορά τους αδικούνται οι πραγματικοί αγρότες, καθώς μη δικαιούχοι λαμβάνουν μερίδιο από τα κονδύλια που τους αναλογούν, μόνο με την επίδειξη ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η εισαγγελέας στην ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης, ζητώντας τη διαβίβαση σχετικών εγγράφων στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα. Όπως σημείωσε, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο τέλεσης κακουργηματικής απάτης σε βάρος της ΕΕ, από πλευράς των υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ που πραγματοποίησαν ελέγχους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δικαιολογητικά των κατηγορουμένων ήταν σωστά.
«Λόγω της διάχυτης αντίληψης που καλλιεργήθηκε ότι είναι δυνατή η λήψη ενίσχυσης με μόνη την ύπαρξη βοσκότοπου, χωρίς καμία γεωργική δραστηριότητα, αλλά και εξαιτίας των ελλιπών εγγράφων που ζητούσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή επιδοτήσεων, θεωρώ αναγκαία τη διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης του αδικήματος της απιστίας από τα αρμόδια στελέχη του Οργανισμού. Δεν έλαβαν επαρκή μέτρα για να εξασφαλιστεί η σωστή κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων», υπογράμμισε η εισαγγελέας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω το ενδεχόμενο απάτης για όλους όσοι έλαβαν επιδοτήσεις με τον ίδιο τρόπο, ενώ στάθηκε και στην προσκόμιση διαθήκης που εμφάνιζε κατηγορουμένους ως κληρονόμους εκτάσεων χιλιάδων στρεμμάτων και ζήτησε να εξεταστεί και η τέλεση του αδικήματος της πλαστογραφίας.
Πηγή: newsbomb.gr