ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Βροντερό «όχι» στην κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου
Βροντερό «όχι» στην κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
05 Μαρ
0
Σχόλια

Βροντερό «όχι» στην κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου

Θύελλα διαμαρτυριών έχει προκαλέσει στον Πειραιά η ενδεχόμενη κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου του δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι» του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης με αφορμή την σημερινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και τη συζήτηση του 9ου θέματος «Έγκριση ή μη κήρυξης-οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του δήμου Πειραιά και της περιοχής “Καστράκι”, Δ.Ε. Δραπετσώνας, Δήμου Κερατσινίου–Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής» παραχώρησαν τη Δευτέρα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης χτες το απόγευμα έστειλαν επιστολή στην υπουργό πολιτισμού με την οποία ζήτησαν την αναβολή και την απόσυρση του θέματος από την αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ, όπως και την ευρεία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για όσο χρόνο χρειαστεί, έτσι ώστε η όποια απόφαση να έχει την καλύτερη δυνατή απήχηση και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πόλη του Πειραιά.

Ο Γιάννης Μώραλης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι τόσο ο δήμος Πειραιά όσο και οι άλλοι φορείς της πόλης αιφνιδιάστηκαν για το θέμα που θα συζητηθεί στο ΚΑΣ, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως είναι απαράδεκτο να προγραμματίζεται συζήτηση και λήψη απόφασης για την κήρυξη του Πειραιά ως αρχαιολογικού χώρου και ο δήμαρχος της πόλης να ενημερώνεται μόλις την Παρασκευή τυχαία και από τρίτους. «Δεν μπορεί μια επιτροπή να αποφασίζει και να εισηγείται ερήμην της πόλης, όχι μόνο του Δήμου και της αντιπεριφέρειας, αλλά και των παραγωγικών τάξεων και των κατοίκων, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που θα επηρεάσει καταλυτικά τη λειτουργία της πόλης, την υλοποίηση έργων αλλά και το αναπτυξιακό της μέλλον» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, αφού επισήμανε ότι με αυτή την εξέλιξη η πόλη θα πάει πίσω και ότι δεν μπορεί το ΚΑΣ να αποφασίζει ερήμην της πόλης, έκανε γνωστό ότι στις 26/10/2018 οι δήμοι Πειραιά και Κερατσινίου–Δραπετσώνας, η περιφέρεια, τα υπουργεία Περιβάλλοντος–Ενέργειας και Ναυτιλίας έλαβαν μια επιστολή από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού με την οποία τους ενημέρωναν ότι πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία «κήρυξης και οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής που καταλαμβάνει ο σημερινός δήμος Πειραιά και ο δήμος Κερατσινίου–Δραπετσώνας ΠΕ Πειραιά».

Επίσης, σε ηλεκτρονική μορφή τούς απέστειλαν χάρτη με τα προτεινόμενα όρια του προς κήρυξη αρχαιολογικού χώρου και τους ζητούσαν τις απόψεις τους «επί των υφιστάμενων δραστηριοτήτων στην εν λόγω περιοχή» σε διάστημα δύο μηνών. Ο δήμαρχος Πειραιά σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη απάντησαν με επιστολή τους στις 17/12/2018, καταθέτοντας 11 σοβαρούς προβληματισμούς για την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού, εξέφραζαν την κάθετη αντίθετή τους, καθώς -όπως σημείωναν- μια τέτοια υλοποίηση θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην ανάπτυξη της περιοχής και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει χωρίς εξαντλητική διερεύνηση. Σε αυτή την επιστολή, όπως υποστήριξαν, δεν έλαβαν ποτέ καμία απάντηση. «Σε μια πόλη που έχουμε «λύσει χειρόφρενο» και προσπαθεί να εκτιναχθεί και να προοδεύσει δεν θα μπει απλώς χειρόφρενο, αλλά ταχύτητα όπισθεν», σημείωσε και επισήμανε ότι δεν μπορεί το ΚΑΣ να αποφασίζει ερήμην της πόλης. Παράλληλα εξέφρασε τους φόβους του ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα πάει στις καλένδες, καθώς, όπως αναρωτήθηκε,ποιος θα έρθει να επενδύσει κάτω από αυτούς τους όρους;

Γιώργος Γαβρίλης
Από την πλευρά του ο Γιώργος Γαβρίλης, αφού διευκρίνισε ότι η προστασία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μη διαπραγματεύσιμη αρχή και προτεραιότητα, τόνισε ότι στο ήδη διαμορφωμένο ασφυκτικά αστικό περιβάλλον, η επέκταση της ήδη υφιστάμενης κήρυξης δεν συνεισφέρει θετικά. Αντίθετα, όπως τόνισε, και με δεδομένο το δύσκαμπτο θεσμικό πλαίσιο, θα οδηγήσει σε νέες δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις οποιοδήποτε τεχνικό έργο ή παρέμβαση σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο. «Η πόλη και οι φορείς της δεν έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα της επέκτασης της κήρυξης» ανέφερε και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξουν διαδικασίες διαλόγου και διαβούλευσης, να αποσαφηνιστούν τα όρια, οι σκοποί κι οι επιδιώξεις της πρωτοβουλίας του υπουργείου Πολιτισμού. «Τέλος, πρέπει να είναι σαφές προς όλους ότι η συνεργασία μας με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού είναι εξαιρετικά καλή και θετική, με μετρήσιμα αποτελέσματα. Αυτό όμως δεν πρέπει να υποκαταστήσει την ανάγκη σταθερών, θεσμικών, σχέσεων συνεργασίας, αρμοδιοτήτων. Κατά τη γνώμη μας η οριστική απόφαση πρέπει να αναβληθεί και να υπάρξει χώρος και επαρκής χρόνος για μια οργανωμένη θεσμικά συζήτηση» συμπλήρωσε.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων της πόλης οι οποίοι συντάχθηκαν με την άποψη του δημάρχου και του αντιπεριφερειάρχη ανάμεσά τους ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιάννης Βουτσινάς, ο γενικός γραμματέας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Θοδωρής Ματθιουδάκης, το μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σπύρος Σπυρίδων κα.

Παρεμβάσεις
Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας δήλωσε ότι η συζήτηση περί της ευρείας ή όχι κήρυξης αρχαιολογικών χώρων στον Πειραιά «δεν μπορεί να γίνει στο πόδι και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας», καθώς μόνο κακό θα κάνει κάτι τέτοιο – και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. «Η αναβολή και η σοβαρή διαβούλευση είναι η μόνη λογική πρόταση» συμπλήρωσε. Την αναβολή της συζήτησης ζήτησε και ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Νίκος Βλαχάκος και κάλεσε το ΚΑΣ να αποσύρει από την αυριανή συνεδρίασή του, το σοβαρό θέμα που αφορά στην κήρυξη ως «αρχαιολογικού χώρου» ολόκληρης της πόλης του Πειραιά. «Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, δεν μπορεί να συζητηθεί και να ληφθούν αποφάσεις ερήμην των Πειραιωτών” τόνισε και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι σχετικές μελέτες και επίσημα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι όλος ο Πειραιάς είναι «αρχαιολογικός χώρος».

Για το θέμα υπέβαλε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη η Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία τονίζει ότι σε περίπτωση που ο Πειραιάς και η ευρύτερη ζώνη του λιμανιού χαρακτηριστούν αρχαιολογική ζώνη, τίθεται σε κίνδυνο η υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος και της μελέτης διαχείρισης του ΟΛΠ. Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε και ο βουλευτής Α’ Πειραιά της Ν.Δ. Κώστας Κατσαφάδος, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά τους φορείς και τους θεσμούς της πόλης».

Πηγή: efsyn.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.